Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017
Τα φτερά της μνήμης - Anna Romer: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015 17:01
Τα φτερά της μνήμης - Anna Romer: Κριτική βιβλίου

Ορισμένα βιβλία καταφέρνουν να σε κερδίσουν με την απλότητα και την αμεσότητα του λόγου τους, αποδεικνύοντας περίτρανα πως δεν χρειάζεται να φλυαρείς, παρά μονάχα να στοχεύεις στο ν' αποτυπώσεις την αλήθεια των πραγμάτων και των ανθρώπων.

Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και "Τα φτερά της μνήμης", που μας ταξιδεύουν στην Αυστραλία, στο Lyrebird Hill της Τασμανίας του 1898, και στη Νέα Νότια Ουαλία του 2013, με την αφήγηση δύο ιστοριών, που παρά που της χωρίζει περισσότερος από ένας αιώνας, συνδέονται με τρόπο μαγικό που καθηλώνει από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα, ξεδιπλώνοντας αλήθειες, ζωές και τις μοίρες αυτών, έτσι ώστε να χαραχθούν για πάντα στην καρδιά και στο μυαλό μας. Ναι, η Anna Romer μας προσφέρει απλόχερα την αλήθεια της και μέσα από αυτήν, μας χαρίζει ένα μοναδικό ταξίδι.

Στο παρόν, Ρούμπι ζει μια καθόλα φυσιολογική ζωή, όντας ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου που κληρονόμησε από τη μητέρα της. Το μοναδικό μελανό σημείο, είναι τα κενά μνήμης που έχει μετά το μετατραυματικό σοκ που της προκάλεσε πολλά χρόνια πριν ο θάνατος της αδερφής της, και που όσο σκληρά κι αν προσπαθεί να θυμηθεί τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα, δεν μπορεί. Η απιστία του συντρόφου της θα έρθει να ταράξει τα νερά της ήρεμης ζωής της και θα την οδηγήσει στην απόφαση να βρει καταφύγιο στο σπίτι των παιδικών της χρόνων, όπου ψάχνοντας να βρει τον εαυτό της, προσπαθεί να θυμηθεί όσα έχουν σβηστεί από τη μνήμη της. Στο παρελθόν, η Μπρένα, ξεπουλιέται από τον πατέρα της σε έναν άντρα που ποτέ της δεν αγάπησε, προκειμένου να σώσει την οικογένειά της από την οικονομική καταστροφή. Στο Lyrebird Hill, η ζωή της Μπρένα κάθε άλλο παρά ιδανική είναι, και όταν ο έρωτας θα της χτυπήσει την πόρτα, η ζωή της θα βρεθεί σε μια τροχιά που ούτε καν είχε φανταστεί.

Η Anna Romer επιλέγει την πρωτοπρόσωπη παράλληλη αφήγηση, προκειμένου να εξιστορήσει τις ζωές δύο γυναικών που αν και φαντάζουν άσχετες μεταξύ τους, κάπου συνδέονται. Τι κι αν η αφήγηση γίνεται σε διαφορετικούς τόπους και χρόνους, έρχεται η ώρα που θα συναντηθούν και η κρυφή αλήθεια τους έρχεται στο φως, οδηγώντας μας σε μονοπάτια διαφορετικά από αυτά που είχαμε φανταστεί αρχικά, καθώς κατευθυνόμαστε προς την κορύφωση του εκάστοτε δράματος που φυλάσσει καλά τα δικά του μυστικά. Και με κάθε βήμα μας στη διαδρομή αυτή, νιώθουμε το στομάχι μας να σφίγγεται όλο και πιο πολύ, παρασυρόμαστε στη δίνη των αποκαλύψεων όλο και περισσότερο, μέχρι που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίζουμε να διαβάζουμε, προσδοκώντας απελπισμένα τη λύτρωση του τέλους.

Με γλώσσα απλή και κατανοητή, με τρυφερότητα και βαθιά ευαισθησία, η συγγραφέας χτίζει μοναδικά ψυχογραφήματα, αποτυπώνοντάς τα στο χαρτί με τρόπο αληθινό και ειλικρινή που είναι αδύνατον να μην σε συγκινήσει. Το παράδοξο δε, είναι πως παρά την απλότητα της γραφής της, ο τρόπος με τον οποίο μας μεταφέρει τις εικόνες των τοπίων της μαγευτικής Αυστραλίας, είναι μοναδικός. Ομορφιά και γοητεία που αποτυπώνονται με έναν λυρισμό σχεδόν ποιητικό, και που την ίδια στιγμή, καταφέρνουν να φέρουν χρώματα και σχήματα στα μάτια μας, μυρωδιές και αρώματα που αγγίζουν τα μύχια της ψυχής μας. Η Romer δεν τοποθετεί απλά την ιστορία της στην Αυστραλία, αλλά μας την συστήνει, γνωρίζοντάς μας όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν αυτή τη χώρα μοναδική και ιδιαίτερη, και που όμοιά της δεν υπάρχει άλλη.

Άραγε, οι μνήμες που φαντάζουν να χάνονται στο πέρασμα των χρόνων, ξεθωριάζουν επειδή είναι φυσικό επόμενο, ή υποσυνείδητα εμείς οι ίδιοι αποφασίζουμε τι θα σφαλίσουμε στα πιο απόκρυφα συρτάρια του μυαλού μας; Μεγαλώνουμε και ξεχνάμε, ή το κάνουμε επειδή δεν αντέχουμε να θυμόμαστε; Η συγγραφέας χειρίζεται με εξαιρετικά ευφυή τρόπο την ιστορία της, καθηλώνοντας και κόβοντάς μας την ανάσα καθώς ξετυλίγει το κουβάρι μιας πραγματικότητας που κρύβει τρομακτικές αλήθειες στην καρδιά της. Με ευαισθησία, ταξιδιάρικη -ίσως και κάπως μελαγχολική- διάθεση, μας ταξιδεύει στο χρόνο και στο χώρο, εκπλήσσοντάς μας με την δύναμη ενός μυθιστορήματος που εκτός από την αγάπη και τον έρωτα, δεν διστάζει να θίξει και άλλα ζητήματα όπως ο ρατσισμός -κοινωνικός ή μη-, αλλά και την ισχύ που έχει η αλήθεια κόντρα στο ψέμα, που όταν αυτή αποκαλυφθεί, μπορεί να μας οδηγήσει στις καλύτερες ή και στις χειρότερες αποφάσεις.

Το βιβλίο της Anna Romer, Τα φτερά της μνήμης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.