Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Οι ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις - Σπύρου Γ. Γασπαρινάτου

Οι ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις - Σπύρου Γ. Γασπαρινάτου

Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την έκδοση του νέου βιβλίου του Σπύρου Γ. Γασπαρινάτου, Οι ελληνικές κατοχικές κυβερνήσεις. Δίκες κατοχικών δοσιλόγων και εγκληματιών πολέμου

 

Το βιβλίο πραγματεύεται δύο διαφορετικά αλλά συναφή ζητήματα. Το πρώτο εξ αυτών είναι η σύνθεση και η δράση των τριών ελληνικών κατοχικών κυβερνήσεων. Το δεύτερο αναφέρεται στις διεξαχθείσες δίκες αφενός κατά των μελών των κατοχικών αυτών κυβερνήσεων ως δοσιλόγων και αφετέρου κατά των εγκληματιών πολέμου, με βαρύτατες κατηγορίες, ακόμη και της εσχάτης προδοσίας.

Πρόκειται για πολιτική ανάλυση μιας κρίσιμης περιόδου της νεότερης ελληνικής ιστορίας, που έχει αφήσει βαθιά και διαχρονικά τα ίχνη της μέχρι και τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα.

 

 Ο Σπύρος Γασπαρινάτος γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας το 1930. Σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε μάχιμος δικηγόρος Αθηνών από το 1955 μέχρι το 2013 και δημοσίευσε σειρά νομικών μελετών σε διάφορα νομικά περιοδικά.

Παράλληλα με τη δικηγορία ασχολήθηκε με την άλλη μεγάλη αγάπη του, την Ιστορία. Τα συγγραφικό έργο του περιλαμβάνει το πεντάτομο συνολικά έργο Κατοχή (3 τόμοι) – Απελευθέρωση - Δεκεμβριανά - Βάρκιζα (2 τόμοι). Το έργο αυτό, το οποίο εκδόθηκε το 1999 με προλόγους από τους Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, Ανδρέα Παπανδρέου, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και Γρηγόρη Φαράκο, βραβεύθηκε το 2000 από την Ακαδημία Αθηνών.

Άλλα ιστορικά έργα του είναι Η Βενετοκρατία στα Νησιά του Ιονίου Πελάγους (2009) και οι Σελίδες Επτανησιακής Ιστορίας (2011), ενώ μαζί με τη σύζυγό του Μαίρη Γασπαρινάτου-Τζουγανάτου έχουν συγγράψει το Γλωσσάριο και ιδιωματικές εκφράσεις της Κεφαλονιάς (2003).

Είναι παντρεμένος με τη Μαίρη Νικολάου Τζουγανάτου, με την οποία έχουν δύο παιδιά.

Σχετικές ειδήσεις
Σε αναζήτηση του α-διανόητου - Κώστας Αξελός
15.12.2016 12:26
Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την κυκλοφορία ενός νέου βιβλίου του Κώστα Αξελού, Σε αναζήτηση του α-διανόητου σε μετάφραση Λίλας Σκαραμαγκά-Σκάμη και σε επίλογο Servanne Jollivet.
Το φάντασμα του ναζισμού - Βαγγέλης Τζούκας
20.10.2016 13:17
Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την κυκλοφορία του βιβλίου του Βαγγέλη Τζούκα, Το φάντασμα του ναζισμού. Μυθολογία και σαγήνη του Τρίτου Ράιχ από την προπολεμική περίοδο έως τις μέρες μας.
Οι 7 ηγέτες του πολέμου - Marc Ferro
05.10.2016 12:41
Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφορεί το βιβλίο, Οι 7 ηγέτες του πολέμου του Marc Ferro σε μετάφραση Ευγενίας Γραμματικοπούλου.
Η Πρώτη Φλέβα - Γιάννης Μακριδάκης
19.04.2016 09:26
Οι εκδόσεις της Εστίας ανακοινώνουν την κυκλοφορία του νέου βιβλίου του Γιάννη Μακριδάκη, Η Πρώτη Φλέβα.
 Η Τέχνη του Πολέμου Αποκωδικοποιημένη στο Public
11.04.2016 10:46
H Key Books και τα Public σας προσκαλούν την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016, στην παρουσίαση του βιβλίου Η Τέχνη του Πολέμου Αποκωδικοποιημένη της Τζέσικα Χάγκι