Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ημερίδα έρευνας «Αθήνα Παρίσι 1945-1975 : Αρχιτεκτονική» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Ημερίδα έρευνας «Αθήνα Παρίσι 1945-1975 : Αρχιτεκτονική» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

Σας καλούμε στις 20 Νοεμβρίου 2015 στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών σε μια ημερίδα έρευνας για τις πολύπλευρες ανταλλαγές ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, το κρίσιμο διάστημα 1945-1975, με κοινό κριτήριο την Αρχιτεκτονική.

           

Οι Έλληνες που έφυγαν στο Παρίσι με το Ματαρόα και οι Γάλλοι που έφτασαν στην Αθήνα του εμφυλίου, εκείνοι που έφυγαν και εκείνοι που γύρισαν στην αρχή ή στο τέλος της δικτατορίας, συναντήθηκαν σε μια δημιουργική αναζήτηση, που ένωσε τη νεωτερικότητα με την κλασική και την ανώνυμη αρχιτεκτονική.

           

Προσωπικές μαρτυρίες με συγκινησιακή φόρτιση θα συναντηθούν με αποτελέσματα νέας και ανέκδοτης ακόμα έρευνας φέρνοντας στο φως ελάχιστα γνωστές πτυχές της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής σκέψης και πρακτικής,

- από τη διδασκαλία του Γιώργου Κανδύλη στο Παρίσι και τα άγονα σχέδιά του για την Ελλάδα του ’60 ως το απρόσμενα ελληνικό-και-μοντέρνο σπίτι του Γιάννη Ξενάκη στην Αμοργό,

- από την κατοικία Σπητέρη, που σχεδίασε ο Άρης Προβελέγγιος στην Αθήνα, μετά τη θητεία του στο γραφείο του Le Corbusier, ως το άγνωστο ακόμα έργο του αρχιτέκτονα και ζωγράφου Θάνου Τσίγκου,

- από τους συμμαθητές του Ζενέτου στην Ecole des Beaux Arts του ’50 - τους Μαργαρίτη Αποστολίδη, Κώστα Μανουηλίδη, Νίκο Χατζημιχάλη, για τους οποίους θα μιλήσουν τα παιδιά τους – στον Jean Dubuisson, Grand Prix de Rome στην Ελλάδα του εμφυλίου, που εργάστηκε σε μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους πριν αρχίσει μια πλούσια καριέρα στο Παρίσι, στην οποία περιλαμβάνονται η πρώτη αποκατάσταση της villa Savoye σε συνεργασία με τον Le Corbusier και ο πύργος του Montparnasse.

 

Οι ομιλητές είναι μέρος της ιστορίας που αφηγούνται και φέρνουν στο προσκήνιο, μαζί με φτασμένους και νέους ερευνητές, τα αποτελέσματα μιας πρωτότυπης έρευνας. Όλοι μαζί συνθέτουν μια τοιχογραφία της εποχής από τον εμφύλιο ως το τέλος της δικτατορίας, στην οποία η σχέση της Ελλάδας με τη Γαλλία ήταν ταυτόχρονα πολιτική, πολιτιστική και δημιουργική με ιδιαίτερα γόνιμο αντίκτυπο για την πορεία των δύο αρχιτεκτονικών παραδόσεων.

 

Η ημερίδα έρευνας ‘Αθήνα Παρίσι 1945-1975 : Αρχιτεκτονική’ οργανώνεται από τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και τη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο πλαίσιο του τετραετούς προγράμματος έρευνας ‘Παρίσι-Αθήνα 1945-1975’ που εκπονείται με ευθύνη της Γαλλικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη , το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Επιμέλεια ημερίδας: François Loyer και Παναγιώτης Τουρνικιώτης.

 

Πρόγραμμα ημερίδας:

 

9.45     Υποδοχή

10.00   Χαιρετισμοί

Alexandre Farnoux, Διευθυντής Γαλλικής Σχολής,

Ελένη Μαΐστρου, Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ,

 

Πρώτη συνεδρίαση: Από το γενικό πλαίσιο στον αντίκτυπο

Πρόεδρος Lucile Arnoux

10.20   François Loyer: Παρίσι-Αθήνα 1950-1960

10.45   Παναγιώτης Τουρνικιώτης: Το διπλό ταξίδι των Ελλήνων αρχιτεκτόνων. Από το Ματαρόα στη μεταπολίτευση

11.10   Συζήτηση

11.30   Διάλλειμα

 

Δεύτερη συνεδρίαση: Τροχιές

Πρόεδρος Γιάννης Τσιώμης

12.00   Κώστας Τσιαμπάος: Η κατοικία Σπητέρη: μια ‘παρεξήγηση’ 60 χρόνων

12.25   Κωνσταντίνα Κάλφα, Μάρα Παπαβασιλείου: Η κατοικία του Γιάννη Ξενάκη για τον F.B. Mâche στην Αμοργό: ένα έργο αλληλογραφίας

12.50   Παναγιώτης Φαραντάτος: Το βάρος του κόσμου: για μια αποκατάσταση του Θάνου Τσίγκου

13.15   Συζήτηση

Μεσημεριανή διακοπή

 

Τρίτη συνεδρίαση: Διακλαδώσεις

Πρόεδρος François Loyer

15.15   Γιάννης Τσιώμης

Γιάννης Τσιώμης: Τα μαθήματα του Γιώργου Κανδύλη στη Σχολή Καλών Τεχνών. Μεταξύ ανθρωπολογίας και πολιτικής

15.40   Νίκος Μαγουλιώτης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης: Σχέδια του Κανδύλη στην Ελλάδα, 1958-1975: Αθήνα, Σπέτσες, Πάτρα, Φάληρο

16.05   David Peyceré : Το βραβείο της Ρώμης και η Ελλάδα : Jean Dubuisson, 1946-1949

16.30   Συζήτηση

16.45   Διάλειμμα

 

Τέταρτη συνεδρίαση: Παρίσι-Αθήνα, εκλεκτικές συγγένειες: Μαργαρίτης Αποστολίδης, Κώστας Μανουηλίδης, Νίκος Χατζημιχάλης

17.00-18.30     Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

Νικήτας Χατζημιχάλης, Ελένη Μανουηλίδου, Χρήστος Αποστολίδης

Πρόεδρος: Παναγιώτης Τουρνικιώτης

18.30   Διάλειμμα

 

Πέμπτη συνεδρίαση: Παρίσι-Αθήνα, aller-retour

19.00-20.30     Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, συζήτηση, αποτίμηση.

François Loyer, David Peyceré, Γιάννης Τσιώμης, Παναγιώτης Τουρνικιώτης

Πρόεδρος: David Peyceré

 

Στα ελληνικά και στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

 

Ιδιότητες ομιλητών:

 

François Loyer, επίτιμος διευθυντής ερευνών, CNRS.

Παναγιώτης Τουρνικιώτης, καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.

Κώστας Τσιαμπάος, Λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ.

Κωνσταντίνα Κάλφα, διδάκτωρ αρχιτέκτων ΕΜΠ.

Μάρα Παπαβασιλείου, αρχιτέκτων ΕΜΠ, master Sciences Po.

Παναγιώτης Φαραντάτος, αρχιτέκτων ΕΜΠ, υποψήφιος διδάκτωρ ΕΜΠ.

Γιάννης Τσιώμης, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Διευθυντής σπουδών στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales.

Νίκος Μαγουλιώτης, αρχιτέκτων ΕΜΠ. 

Σχετικές ειδήσεις
Διάλεξη τoυ Μichel Brunet στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
30.01.2017 14:22
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος τιμούν το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας (CNRS), προσκαλώντας τους πλέον εξέχοντες ερευνητές του καιρού μας να καθοδηγήσουν το κοινό στο συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης.
Το πρόγραμμα και οι δράσεις του Γαλλικού Ινστιτούτου για το 2017
24.01.2017 15:37
Στον παλμό της γνώσης και του πολιτισμού συνεχίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο με νέο πρόγραμμα και δράσεις για το νέο έτος που μόλις ξεκίνησε.
Αφετηρίες: Ημερίδα από το ΔΟΜΕΣ INDEX στο Μουσείο Μπενάκη
25.05.2016 12:43
Η νέα γενιά Ελλήνων αρχιτεκτόνων αποκαλύπτει τη δική της αφετηρία έμπνευσης και δημιουργίας. Για 4η συνεχόμενη χρονιά, το αρχιτεκτονικό περιοδικό ΔΟΜΕΣ και η διαδικτυακή βιβλιοθήκη έργων ελληνικής αρχιτεκτονικής ΔΟΜΕΣ INDEX διοργανώνουν την Ημερίδα ‘Αφετηρίες’, το Σάββατο 4 Ιουνίου, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, με ελεύθερη είσοδο.
Η Hélène Courtois για μία διάλεξη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
12.04.2016 15:33
Η αστροφυσικός Hélène Courtois [Ελέν Κουρτουά], καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λυόν, Senior member του Institut universitaire de France (μέλος του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Γαλλίας), επικεφαλής διεθνούς ερευνητικής ομάδας, εγκαινιάζει την Πέμπτη 21 Απριλίου (ώρα 19:00) τον νέο κύκλο διαλέξεων «CNRS – Ξεπερνώντας τα όρια της γνώσης», ο οποίος διοργανώνεται από το CNRS (Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας), τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Megaron Plus.
Διάλεξη του Dominique Wolton στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος
12.04.2016 15:14
Ο Dominique Wolton, θεωρητικός της πολιτικής επικοινωνίας, Διευθυντής Ερευνών στο γαλλικό Εθνικό Κέντρο Επιστηµονικής Έρευνας (CNRS) ανοίγει στο Γαλλικό Ινστιτούτο τον νέο κύκλο Σύγχρονη Σκέψη, ο οποίος είναι αφιερωμένος στο θέμα «Ας επανεξετάσουμε την πολιτική».