Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

«Το τελευταίο τρένο» και το «Μυστικό μονοπάτι» της Τούλας Μπούτου στο Θέατρο Ελπίδας

«Το τελευταίο τρένο» και το «Μυστικό μονοπάτι» της Τούλας Μπούτου στο Θέατρο Ελπίδας

Δύο δοκιμασμένα στο θεατρικό σανίδι και αγαπημένα στο κοινό μονόπρακτα της Τούλας Μπούτου, «Το τελευταίο τρένο» και το «Μυστικό μονοπάτι», παρουσιάζει το Θέατρο ΕΛΠΙΔΑΣ από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 σε σκηνοθεσία του Τάσου Λέρτα. Πρόκειται για μονόπρακτα που θίγουν θέματα κοινωνικά και συναισθηματικής οικογενειακής φόρτισης με συγκρούσεις που διαφοροποιούν τις σχέσεις και ταράσσουν την οικογενειακή ισορροπία και γαλήνη.

 

Ειδικότερα στο «Τελευταίο τρένο» η συγγραφέας θέτει καταλυτικά και πολύ επίκαιρα στη σημερινή εποχή ερωτήματα. Διατυπώνοντας διαλόγους από την καθημερινή μας ζωή, με λυρικό ύφος και συναισθηματική ένταση, έρχεται να μας κάνει να αναρωτηθούμε για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε. 

 

Όταν οι διάφορες κοινωνικές καταστάσεις μας οδηγούν στην απελπισία, η μόνη διέξοδος είναι …η αυτοκτονία; Υπάρχουν άλλες παράμετροι; Μπορεί ένα τυχαίο γεγονός να μεταβάλλει τα απελπιστικά συναισθήματα των ανθρωπίνων σχέσεων και να τους οδηγήσει σε μια νέα αρχή; Τόσο η συγγραφέας Τούλα Μπούτου, όσο και ο σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας επιδιώκουν την συγκίνηση του θεατή και τη συμμετοχή του στα δρώμενα.  Πυκνή σκηνική δράση, διάλογοι που αναδίνουν αυθεντικότητα και απρόβλεπτη πλοκή που επιφυλάσσει ευρηματικούς αιφνιδιασμούς.

 

Τους ρόλους στο «Τελευταίο τρένο» ερμηνεύουν οι: Βύρων Κολάσης, Οδυσσέας Σταμούλης, Μιλένα Παρθενίου. 

 

Στο «Μυστικό μονοπάτι» η Τούλα Μπούτου θέτει την διαχείριση της έννοιας του θανάτου, η οποία σαφώς δεν είναι εύκολη υπόθεση . Διατυπώνοντας μια σειρά από άλλα ερωτήματα ανασύρει στην επιφάνεια την ελπίδα για τη ζωή που συνεχίζεται. Ακόμα κι αν δεν βρίσκουμε κανένα λόγο να υπάρξουμε για τον εαυτό μας, μπορούμε θαυμάσια να υπάρξουμε για τους άλλους με καταθέσεις προσφοράς και αγάπης. Αυτή τη φορά θέτει ερωτήματα όπως τι συμβαίνει όταν μια αυταρχική μητέρα με αυστηρά πρότυπα και περιορισμούς επηρεάζει την προσωπική ζωή του γιου της; Και πως καταφέρνει να αναγεννηθεί η ηρωίδα μετά τον χαμό εκείνου και της νύφης της; Ένα απρόσμενο γεγονός θα κάνει την ανατροπή. Στο έργο αναδεικνύονται επίσης η ρατσιστική συμπεριφορά, η κοινωνική υποκρισία, οι ταξικές αντιθέσεις και η αντιμετώπιση του διαρκώς παρεξηγημένου έρωτα.

 

Τους ρόλους στο «Μυστικό μονοπάτι» ερμηνεύουν οι: Νίτα Παγώνη, Πάνος Νικολαϊδης, Μιλένα Παρθενίου, Αναστασία Ελευθερίου, Έφη Χαντζούλη.

 

Συντελεστές και στα δύο μονόπρακτα:

 

Σκηνοθεσία: Τάσος Λέρτας

Σκηνικά/Κουστούμια: Μαριλένα Μέλη

Μουσική: Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαριλένα Μέλη

Ελένη Καταλιακού

Φωτογραφία: Αναστασία Λουκρέζη

Φωτισμοί: Στάθης Αναστασίου

Παίζουν οι: Βύρων Κολάσης, Οδυσσέας Σταμούλης, Μιλένα Παρθενίου («Τελευταίο Τρένο»)

Νίτα Παγώνη, Πάνος Νικολαϊδης, Μιλένα Παρθενίου, Αναστασία Ελευθερίου, Έφη Χαντζούλη («Μυστικό Μονοπάτι»).  

Σχετικές ειδήσεις
Επτά επί Θήβας: Θριαμβευτικό φινάλε της περιοδείας στο Ηρώδειο
14.09.2016 12:22
H καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ «Επτά επί Θήβας» ολοκλήρωσε την περιοδεία της στην Αττική με τελευταίο σταθμό το Ηρώδειο τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου.
Το Τελευταίο Πανέρι, των Φιλιώς Λαζανά - Γιάννη Σαρακατσάνη στο El Convento Del Arte
10.03.2016 15:47
Το El Convento Del Arte μας προσκαλεί για λίγες ακόμα Κυριακές στο θεατρικό δείπνο μυστηρίου, Το Τελευταίο Πανέρι, από τους Φιλιώ Λαζανά και Γιάννη Σαρακατσάνη.
Κομφούζιο - Τhe Clowns του Παναγιώτη Κακατσίδη στο Θέατρο Τεχνοχώρος Φάμπρικα
08.02.2016 11:41
H θεατρική ομάδα ''η πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο'' παρουσιάζει κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στο Θέατρο Τεχνοχώρος Φάμπρικα, την παράσταση Κομφούζιο - Τhe Clowns, μια κωμωδία του Παναγιώτη Κακατσίδη.
Faltso Trio στο Θέατρο Άβατον
18.12.2015 11:10
Από τις 20 Δεκεμβρίου 2015 στο Θέατρο Άβατον, τρείς γυναίκες, τρία γράμματα και ένα μυστικό συνωμοτούν στην πιο …μυστήρια, ανατρεπτική κωμωδία της χρονιάς με τίτλο Faltso Trio.
Ερωμένες στον Καμβά στο Θεατρικό Βαγόνι στο Τρένο στο Τουφ
16.11.2015 17:14
Το πρώτο θεατρικό έργο της Σοφίας Καψούρου «Ερωμένες στον Καμβά» θα σκηνοθετήσει ο πολυσχιδής καλλιτέχνης Παναγιώτης Παναγόπουλος στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ.