Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

«Το τελευταίο τρένο» και το «Μυστικό μονοπάτι» της Τούλας Μπούτου στο Θέατρο Ελπίδας

«Το τελευταίο τρένο» και το «Μυστικό μονοπάτι» της Τούλας Μπούτου στο Θέατρο Ελπίδας

Δύο δοκιμασμένα στο θεατρικό σανίδι και αγαπημένα στο κοινό μονόπρακτα της Τούλας Μπούτου, «Το τελευταίο τρένο» και το «Μυστικό μονοπάτι», παρουσιάζει το Θέατρο ΕΛΠΙΔΑΣ από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 σε σκηνοθεσία του Τάσου Λέρτα. Πρόκειται για μονόπρακτα που θίγουν θέματα κοινωνικά και συναισθηματικής οικογενειακής φόρτισης με συγκρούσεις που διαφοροποιούν τις σχέσεις και ταράσσουν την οικογενειακή ισορροπία και γαλήνη.

 

Ειδικότερα στο «Τελευταίο τρένο» η συγγραφέας θέτει καταλυτικά και πολύ επίκαιρα στη σημερινή εποχή ερωτήματα. Διατυπώνοντας διαλόγους από την καθημερινή μας ζωή, με λυρικό ύφος και συναισθηματική ένταση, έρχεται να μας κάνει να αναρωτηθούμε για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις καταστάσεις που βιώνουμε. 

 

Όταν οι διάφορες κοινωνικές καταστάσεις μας οδηγούν στην απελπισία, η μόνη διέξοδος είναι …η αυτοκτονία; Υπάρχουν άλλες παράμετροι; Μπορεί ένα τυχαίο γεγονός να μεταβάλλει τα απελπιστικά συναισθήματα των ανθρωπίνων σχέσεων και να τους οδηγήσει σε μια νέα αρχή; Τόσο η συγγραφέας Τούλα Μπούτου, όσο και ο σκηνοθέτης Τάσος Λέρτας επιδιώκουν την συγκίνηση του θεατή και τη συμμετοχή του στα δρώμενα.  Πυκνή σκηνική δράση, διάλογοι που αναδίνουν αυθεντικότητα και απρόβλεπτη πλοκή που επιφυλάσσει ευρηματικούς αιφνιδιασμούς.

 

Τους ρόλους στο «Τελευταίο τρένο» ερμηνεύουν οι: Βύρων Κολάσης, Οδυσσέας Σταμούλης, Μιλένα Παρθενίου. 

 

Στο «Μυστικό μονοπάτι» η Τούλα Μπούτου θέτει την διαχείριση της έννοιας του θανάτου, η οποία σαφώς δεν είναι εύκολη υπόθεση . Διατυπώνοντας μια σειρά από άλλα ερωτήματα ανασύρει στην επιφάνεια την ελπίδα για τη ζωή που συνεχίζεται. Ακόμα κι αν δεν βρίσκουμε κανένα λόγο να υπάρξουμε για τον εαυτό μας, μπορούμε θαυμάσια να υπάρξουμε για τους άλλους με καταθέσεις προσφοράς και αγάπης. Αυτή τη φορά θέτει ερωτήματα όπως τι συμβαίνει όταν μια αυταρχική μητέρα με αυστηρά πρότυπα και περιορισμούς επηρεάζει την προσωπική ζωή του γιου της; Και πως καταφέρνει να αναγεννηθεί η ηρωίδα μετά τον χαμό εκείνου και της νύφης της; Ένα απρόσμενο γεγονός θα κάνει την ανατροπή. Στο έργο αναδεικνύονται επίσης η ρατσιστική συμπεριφορά, η κοινωνική υποκρισία, οι ταξικές αντιθέσεις και η αντιμετώπιση του διαρκώς παρεξηγημένου έρωτα.

 

Τους ρόλους στο «Μυστικό μονοπάτι» ερμηνεύουν οι: Νίτα Παγώνη, Πάνος Νικολαϊδης, Μιλένα Παρθενίου, Αναστασία Ελευθερίου, Έφη Χαντζούλη.

 

Συντελεστές και στα δύο μονόπρακτα:

 

Σκηνοθεσία: Τάσος Λέρτας

Σκηνικά/Κουστούμια: Μαριλένα Μέλη

Μουσική: Ιωάννα Παρασκευοπούλου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Μαριλένα Μέλη

Ελένη Καταλιακού

Φωτογραφία: Αναστασία Λουκρέζη

Φωτισμοί: Στάθης Αναστασίου

Παίζουν οι: Βύρων Κολάσης, Οδυσσέας Σταμούλης, Μιλένα Παρθενίου («Τελευταίο Τρένο»)

Νίτα Παγώνη, Πάνος Νικολαϊδης, Μιλένα Παρθενίου, Αναστασία Ελευθερίου, Έφη Χαντζούλη («Μυστικό Μονοπάτι»).  

Σχετικές ειδήσεις
Το τελευταίο ψέμα, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
03.02.2017 16:57
«Το τελευταίο ψέμα», ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Μιχάλη Κακογιάννη που προβλήθηκε στις αίθουσες το 1958 με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη και με μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, παρουσιάζεται για πρώτη φορά επί σκηνής, στο -2 του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Lacrimosa ή το απέπρωτο, του Θανάση Τριαρίδη στο θησείον - ένα θέατρο για τις τέχνες
16.11.2016 15:40
Τρία χρόνια μετά το La ultima noche ή οι Καρχαρίες, το πρώτο θεατρικό έργο του Θανάση Τριαρίδη, ο Δημήτρης Γιαμλόγλου επιστρέφει στον ιδιαίτερο κόσμο του συγγραφέα, σκηνοθετώντας το τελευταίο μιας άτυπης δωδεκαλογίας, το οποίο θα παρουσιαστεί στο θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, από την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016.
03.11.2016 11:24
H θεατρική ομάδα ''H Πεταλούδα στο τελευταίο θρανίο'' συμπληρώνει φέτος 12 χρόνια παρουσίας και από τις 4 Νοεμβρίου 2016 και κάθε Παρασκευή & Σάββατο παρουσιάζει στο Θέατρο ΑΒΑΤΟΝ το έργο «Κομφούζιο Νο.2- Τhe Clowns» του Παναγιώτη Κακατσίδη.
«Αναπάντεχες κλήσεις» της Τούλας Μπούτου στο Θέατρο Ελπίδας
27.10.2016 14:14
Μία σύγχρονη κοινωνική κωμωδία, που αναφέρεται στα προβλήματα της εποχής μας και στις δυσκολίες που βιώνουμε όλοι αποτελεί το καινούργιο έργο της Τουλας Μπούτου «Αναπάντεχες κλήσεις», που ανεβαίνει από τις 28 Οκτωβρίου στο θέατρο Ελπίδας.
Το Τελευταίο Πανέρι, των Φιλιώς Λαζανά - Γιάννη Σαρακατσάνη στο El Convento Del Arte
10.03.2016 15:47
Το El Convento Del Arte μας προσκαλεί για λίγες ακόμα Κυριακές στο θεατρικό δείπνο μυστηρίου, Το Τελευταίο Πανέρι, από τους Φιλιώ Λαζανά και Γιάννη Σαρακατσάνη.