Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Chinese Basement & Στάθης Ντόβας @ Ρομάντσο: Live review

Chinese Basement & Στάθης Ντόβας @ Ρομάντσο: Live review

Μπαίνοντας στο στενό της Αναξαγόρα, στο κέντρο της Αθήνας, η πρώτη εντύπωση ήταν άκρως θετική. Νεαρός κόσμος περίμενε υπομονετικά στα σκαλιά του παλιού τυπογραφείου, μέχρι να ανοίξουν οι πόρτες, για την ζωντανή εμφάνιση των Chinese Basement και του μουσικού συνοδοιπόρου τους για το συγκεκριμένο λαιβ, Στάθη Ντόβα.

 

Από τον Μιχάλη Χρυσό 


Η προσέλευση ήταν ικανοποιητική, η σκηνή του Ρομάντσου έτοιμη και εμείς είχαμε αρκετό χώρο για να κουνηθούμε και να χορέψουμε. Την είσοδο του, λίγο μετά της δέκα, έκανε ο νεαρός τραγουδοποιός Στάθης Ντόβας. Χωρίς πολλά λόγια πήρε την κιθάρα του και μας έβαλε δειλά - δειλά στον μουσικό του κόσμο. Μίνιμαλ συνθέσεις με κύρια δύναμη τους την τρομερή ερμηνεία του, την εκφραστικότητα και την ομολογουμένως εκπληκτική ευχέρεια στο χτίσιμο μελωδιών αλλά και ξεσπασμάτων στην κιθάρα. Στίχος σαρκαστικός- πολιτικός που μας μετέφερε άμεσα στην εποχή που ο Νικόλας Άσιμος ‘’ενοχλούσε’’ με την κιθάρα του κάθε υποψιασμένο αυτί.

 

Σαράντα λεπτά έντονων ερμηνευτικά στιγμών ήταν αρκετά να χειροκροτήσουμε τον Στάθη και να υποκλιθούμε στην αλήθεια των στίχων του και το θάρρος που είχε να ανοίξει μια άκρως ‘’ηλεκτρική’’ και γκαζωμένη μπάντα , μόνο με την κιθάρα του.

 

Μετά από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα την σκηνή γέμισαν οι Θεσσαλονικείς Chinese Basement. Σε αυτήν την εμφάνιση τους βρήκαμε σε πλήρη απαρτία. Κιθάρα, μπάσο , ντραμς, ρόδα και ηλεκτρονικά pads ήταν στην θέση τους. Εκείνη την στιγμή με μια γρήγορη ματιά γύρω σου έβλεπες το ρομάντσο να έχει πια αισθητά περισσότερο κόσμο που η ηλικία του δεν ξεπερνούσε τα 25 χρόνια. Γεγονός σαφώς θετικό για αυτό το γκρούπ που χρόνο με το χρόνο μεγαλώνει το κοινό του.

 

Ένα ‘’καλησπέρα’’ ήταν αρκετό για να δηλώσει την έναρξη του σετ. Τα πρώτα λεπτά κύλησαν με ένα ντραμιστικό σόλο , που υποβοηθήθηκε από την συμμετοχή ενός ακόμα κρουστού τύμπανου και της ρόδας. Το ζέσταμα με χαμηλότερου ρυθμού κομμάτια ήταν γρήγορο, ίσα ίσα για να διαπιστώσουμε την ύπαρξη της ρόδας, των λιτών ηλεκτρονικών ήχων και το απίστευτο δέσιμο που έχουν αποκτήσει οι μουσικοί μεταξύ τους.

 

Ο πρώτος δίσκος είχε την τιμητική του. Έτσι και αλλιώς η μπάντα βρίσκεται σε δημιουργική φάση και ήδη έχει ‘’ανεβάσει’’ στο ίντερνετ μέρος από το καινούργιο υλικό. Λυρικότητα, απίστευτη ένταση και μια ωμή δύναμη μελωδίας και τυμπάνων είναι το μίγμα της μουσικής τους. Μεγάλο μέρος στην έντονη παρουσία τους δίνει ο ‘’μπροστάρης’’ τους με την ιδιαίτερη χροιά του και την ενέργεια του μπροστά στο μικρόφωνο. Μεγάλα μέρη πανκ ρεαλισμού, μικρή δόση ψυχεδελικών γκρουβάτων μοτίβων, φωνητικές ταλαντεύσεις σε grunge  μονοπάτια, όλα μαζί δεμένα σε ‘’πειραγμένες’’ συνθέσεις έτσι ώστε να μην μπορείς να προβλέψεις το επόμενο δευτερόλεπτο ακρόασης τους.

 

Σαν σύνολο οι Chinese Basement πλέον είναι ολοκληρωτικά δεμένοι, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και θράσος για αυτό που κάνουν. Όλα τα παραπάνω τους δίνουν μια ξεχωριστή θέση στο πλήθος των εγχώριων συγκροτημάτων και προσωπικά τους κατατάσσουμε σε αυτά που ,είτε σου αρέσουν είτε όχι, δεν γίνεται να μην σου τραβήξουν το ενδιαφέρον. 

Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 3)
30.09.2016 14:34
Η τρίτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου στην Τεχνόπολη μας πλημμύρισε συναισθήματα και μας ταξίδεψε νοερά μιας και είχε έντονο το παραδοσιακό στοιχείο στις μουσικές που ακούσαμε!
Ανταπόκριση: 20 χρόνια Σταυρός του Νότου στην Τεχνόπολη (Day 1)
28.09.2016 17:11
Το τριήμερο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια του Σταυρού του Νότου έφτασε! Και αν ακολουθήσουμε την λαϊκή ρήση "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός" τότε όλοι θα φύγουμε από την Τεχνόπολη στο Γκάζι, τουλάχιστον με ένα χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπό μας.
Calexico – Moa Bones @ Fuzz Live Music Club: Live review
17.11.2015 10:14
Μια ιδιαίτερη μέρα, αυτή του Σαββάτου, ήταν ικανή να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ανάμικτα συναισθήματα είχαν βρεί χώρο στην σκέψη μας και η πρώτη ματιά στην είσοδο του Fuzz μας έκανε να απορήσουμε για την αφοσίωση των Αθηναίων στους Calexico. Ο κόσμος αρκετός, απο πολύ νωρίς να περιμένει υπομονετικά για την είσοδο. Η εμφάνιση ήταν πολυ πρίν sold out!
Ο Theodore @ Fuzz Live Music Club: Live review
29.10.2015 11:15
Το βράδυ της Παρασκευής ήταν το πρώτο που ο χειμώνας μας καλωσόριζε με δυνατή βροχή και αισθητό κρύο. Στην ιδέα του επικείμενου λάιβ φάνταζε ιδανική μια τέτοια ατμόσφαιρα. Με τις παραπάνω σκέψεις στο μυαλό μας βρεθήκαμε στο Fuzz της Πειραιώς. Ο κόσμος αρκετός παρά την ταλαιπωρία της βροχής. Πρόσωπα που περίμεναν με προσμονή την έναρξη και που απαρτίζονταν από όλο το ηλικιακό φάσμα.