Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ο Δημήτρης Μυστακίδης για μία επιπλέον βραδιά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Ο Δημήτρης Μυστακίδης για μία επιπλέον βραδιά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο

Γοήτευσε με την Εσπεράντο του ο Δημήτρης Μυστακίδης στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο και λίγο πριν το ταξίδι του για συναυλία στο εξωτερικό προγραμμάτισε μια ακόμη εμφάνιση το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015.

 

Η εξαιρετική επίδοση σε έναν τομέα της τέχνης εκφράζεται παντού με την ίδια λέξη, από τη λατινική ρίζα virtus. Έτσι, σε όλες σχεδόν τις γλώσσες του κόσμου, ακόμη και στα ρώσικα ή στα κινέζικα, αν πεις "virtuoso", όλοι καταλαβαίνουν τι εννοείς. Στα ελληνικά, το λέμε και δεξιοτέχνης. Όμως στην περίπτωση του κιθαρίστα Δημήτρη Μυστακίδη, το "βιρτουόζος" εκφράζει καλύτερα αυτό που είναι, αφού εκτός από το ταλέντο, εμπεριέχει και τη βαθιά γνώση του οργάνου, την εμπειρία και την μαγική ευχέρεια να κάνει ακόμη και τα πιο δύσκολα να ακούγονται σαν να μπορεί να τα παίξουν όλοι.

 

Μιλώντας για λέξεις και γλώσσες, μόνον τυχαίο δεν είναι που οι εμφανίσεις του Δημήτρη Μυστακίδη στο Γυάλινο, έχουν τον τίτλο «ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ». Η εσπεράντο είναι μια γλώσσα, που φτιάχτηκε τον 19ο αιώνα από το μηδέν για να απαλλάξει τον κόσμο από την Βαβέλ της πολυγλωσσίας. Είναι η πιο απλή γλώσσα του κόσμου, ώστε να μαθαίνεται εύκολα και, ανεξάρτητα από τη μητρική τους, να λειτουργεί σαν κοινός κώδικας όλων των ανθρώπων.

 

Για τον Δημήτρη Μυστακίδη, η εσπεράντο του, ο κοινός του κώδικας, είναι η λαϊκή κιθάρα, το όργανο που κατέχει ίσως καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον. Με αυτήν αναδεικνύει νέες δυνατότητες έκφρασης, αποκαλύπτει τις κρυμμένες πτυχές της και ενορχηστρώνει αγαπημένα ρεμπέτικα τραγούδια με μια φρέσκια πνοή και με μια άκρως ενδιαφέρουσα οπτική. Έχοντας ενσωματώσει επιρροές από  τη manouche, τα blues, το σύγχρονο έντεχνο αλλά και την λαϊκοδημοτική μουσική , κάνει την λαϊκή κιθάρα πρωταγωνίστρια, προσθέτοντας στον μουσικό του πλούτο τη δική του ορμή και την προσωπική του ευαισθησία.

 

Με τη συμμετοχή των Γιώργου Τσαλαμπούνη, Δημήτρη Παππά και Ιφιγένειας Ιωάννου, ο Δημήτρης Μυστακίδης συνεχίζει τις εμφανίσεις του στο "Γυάλινο"  τα Σάββατα, 17 και 31  Οκτωβρίου. 

 

ΕΣΠΕΡΑΝΤΟ λέγεται και το νέο CD του Δημήτρη Μυστακίδη που κυκλοφορεί σύντομα. Εκεί, δεκαέξι καταξιωμένα ονόματα ερμηνεύουν επάνω σε δικές του ενορχηστρώσεις και διασκευές για λαϊκή κιθάρα, ισάριθμα γνωστά ή λιγότερο γνωστά λαϊκά και ρεμπέτικα. 

Σχετικές ειδήσεις
Ο Δημήτρης Μυστακίδης στο Γυάλινο Up Stage
23.01.2017 16:20
Ο Δημήτρης Μυστακίδης έρχεται τα Σάββατα του Φεβρουαρίου (4 - 11- 18 – 25), με νέο υλικό στο Γυάλινο Up Stage.
Ο Δημήτρης Μυστακίδης και ο  Απόστολος Ρίζος στο «Γιαπί» της ΑΚΤ-ΕΙΝ
21.12.2016 16:33
Ο Απόστολος Ρίζος συναντά τον Δημήτρη Μυστακίδη το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017, στο «Γιαπί» της ΑΚΤ-ΕΙΝ.
O Δημήτρης Μυστακίδης στο Kremlino
30.11.2016 16:14
Με συνοδοιπόρο του τη λαϊκή κιθάρα, ο Δημήτρης Μυστακίδης μας ταξιδεύει και φέτος στον κοινό μας μουσικό τόπο, το αστικό λαϊκό τραγούδι και, “μιλώντας μας Εσπεράντο”, μας μεταφέρει τη μοναδική αύρα του ρεμπέτικου.
Εσπεράντο, τα Ρεμπέτικα της Κιθάρας, με τον Δημήτρη Μυστακίδη στο Σταυρό του Νότου
20.10.2016 16:44
Με συνοδοιπόρο του τη λαϊκή κιθάρα, ο Δημήτρης Μυστακίδης μάς ταξιδεύει και φέτος στον κοινό μας μουσικό τόπο, το αστικό λαϊκό τραγούδι και, “μιλώντας μας Εσπεράντο”, μας μεταφέρει τη μοναδική αύρα του ρεμπέτικου.
Ο Δημήτρης Μυστακίδης ξανά στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage
03.03.2016 14:50
Για 4 συνεχόμενες Παρασκευές, ξεκινώντας από τις 11 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, η λαϊκή κιθάρα του Δημήτρη Μυστακίδη θα είναι ΞΑΝΑ η απόλυτη πρωταγωνίστρια στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο – UpStage.