Η StraDa Films παρουσιάζει από τις 22 Οκτωβρίου 2015 την ταινία «Επιστροφή στην Ιθάκη» (Return to Ithaca) του Λοράν Καντέ.

Σύνοψη:

Πέντε φίλοι από τα παλιά βρίσκονται σε μία ταράτσα της ηλιόλουστης Αβάνας. Αφορμή της συνάντησης τους, ο εορτασμός της επιστροφής του ενός, μετά από 16 χρόνια εξορίας στη Μαδρίτη. Μέχρι την αυγή, ο Αμαντέο, ο Άλντο, η Τάνια, ο Ράφα και ο Έντι συζητούν, χορεύουν, πίνουν, καπνίζουν, παρηγορούν ο ένας τον άλλον, θυμώνουν, τραγουδούν και πάνω απ’ όλα μοιράζονται… όνειρα, μνήμες, συναισθήματα και ιστορίες της ισχυρής τους φιλίας.

Για την ταινία:

Ο βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα σκηνοθέτης Λοράν Καντέ (Ανάμεσα Στους Τοίχους, 2008) συνυπογράφει το σενάριο με τον δημοφιλή συγγραφέα Λεονάρδο Παδούρα. Χρησιμοποιώντας τη συνάντηση αυτών των πέντε χαρακτήρων σαν σημείο αφετηρίας, στην Κούβα του σήμερα και εφόσον οι ήρωες αυτοί είναι περίπου πενήντα χρονών, η παρούσα ταινία εξετάζει μια άκρως ιδιαίτερη γενιά της Κουβανικής ιστορίας – μιας γενιάς που γεννήθηκε με  την Επανάσταση, μεγάλωσε και διαμορφώθηκε μέσα στο νέο πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της χώρας και κατόπιν τη δεκαετία του ’90, των κρίσεων και των ελλείψεων, αναγκάστηκε σε έναν καθημερινό αγώνα για επιβίωση. Σύμφωνα με τον Λοράν Καντέ, ο θυμός έχει κυρίαρχο ρόλο στην ιστορία των ηρώων. Όλοι οι χαρακτήρες νιώθουν ότι τους έχουν κλέψει τη ζωή και ότι ίσως οι ίδιοι συνέβαλαν σε αυτό, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

«Η Επιστροφή στην Ιθάκη είναι μια ιστορία μερικών ανθρώπων και, μέσω της ζωής τους, η ιστορία της γενιάς μου. Σίγουρα δεν είναι το μόνο δυνατό πορτρέτο, αλλά είναι αναμφίβολα η αντανάκλαση των πολλών αβεβαιοτήτων, ελπίδων, επιτευγμάτων και απογοητεύσεων ορισμένων Κουβανών – οι οποίοι ρίχτηκαν βάναυσα από τους ανέμους της ιστορίας στην ανοιχτή θάλασσα, όπου πολλοί δεν καταφέρνουν να βρουν ένα ασφαλές λιμάνι», Λεονάρδο Παδούρα – Ιούλιος 2014.

Μια ταινία άμεση και ειλικρινής για τη φιλιά και τις ανθρώπινες σχέσεις, στο ξεχωριστό περιβάλλον της Κουβανικής πρωτεύουσας.

Συμμετοχές / Βραβεία:

Βραβείο Venice Days – Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας 2014

Βραβείο Κριτικών – Τιμητική Διάκριση, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σάο Πάολο 2014

Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο 2014

Τμήμα Pearls, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαν Σεμπαστιάν 2014

Επίσημη Συμμετοχή, Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας 2015

Στοιχεία ταινίας:

Σκηνοθεσία: Laurent Cantet

Σενάριο: Laurent Cantet, François Crozade, Lucia Lopez Coll, Leonardo Padura

Παίζουν: Jorge Perugorría, Isabel Santos Nestor Jimenez, Fernando Hechavarria, Pedro Julio Diaz Ferran

Διάρκεια: 95 λεπτά

Έτος: 2014