Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Αn Act of Memory – Athens/View In and Out, της Νικολέτας Πρέπη στο project Εντός / Εκτός

Αn Act of Memory – Athens/View In and Out, της Νικολέτας Πρέπη στο project Εντός / Εκτός

Η performance Act of Memory – Athens/View In and Out θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στη στοά της οδού Πανεπιστημίου 44 υπό την επιμέλεια της φοιτήτριας του τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ Νικολέτας Πρέπη και με τη συμμετοχή των αποφοίτων εικαστικών της ΑΣΚΤ Άντρης Λαζάρου και Κώστα Λαλέ.

H performance Αnniversary – An Act of Memory πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2005 από τη Βρετανίδα εικαστικό Monica Ross και ακόλουθα τον Δεκέμβριο του 2008 με αφορμή την 60ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που συνέταξε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών το 1948. Με σκοπό να δημιουργηθεί μία εστία αλληλεγγύης και σεβασμού πυροδοτούμενη από την ανάμνηση της Ανθρώπινης Ιστορίας, το έργο της Ross αποτελεί έναν φόρο τιμής και απαρτίζεται από προσωπικές, συλλογικές και πολύγλωσσες απαγγελίες άρθρων της Οικουμενικής Διακήρυξης.

Έκτοτε, το έργο έχει παρουσιαστεί πολλές φορές εκ νέου, ακόμα και μετά το θάνατο της Ross το 2013, φτάνοντας τις 60 εκτελέσεις, με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 συντελεστών, σε περισσότερες από 40 γλώσσες, και στο πλαίσιο διαφορετικών εκδηλώσεων και χώρων, όπως η Βουλή των Κοινοτήτων, το London School of Economics, στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη κ.ά.

Χωρίς να στοχεύει άμεσα στην πολιτική χροιά, αλλά καθαρά στην ανθρώπινη ανάγνωση, το έργο προβάλει την ανάγκη και την υποχρέωση όλων μας να εκπαιδευτούμε στις αρχές της κοινωνικής ισότητας. Έχοντας ως υλικό τα άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τον αυθορμητισμό, τη σωματική και λεκτική έκφραση, η δράση οργανώνεται ως εξής: καθένας από τους συμμετέχοντες επιλέγει όσα και όποια άρθρα της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επιθυμεί για να τα αποστηθίσει και χωρίς κάποια προηγούμενη προετοιμασία να τα απαγγείλει δημόσια, δημιουργώντας ένα τελετουργικό που υπερβαίνει την ανωνυμία τόσο των δρώντων όσο και του κοινού και φτάνει στα όρια της συλλογικής επωνυμίας. Η έμφαση δε δίνεται στην τέλεια εκτέλεση, όσο στο άκουσμα των διαφορετικών φωνών και στη σημασία του να διατηρείς διαρκώς στο μυαλό σου τα λεγόμενα των άρθρων.

Διατηρώντας το ίδιο νοηματικό πλαίσιο, η performance Act of Memory – Athens/View In and Out, σε μια κρίσιμη εποχή για την ίδια τη χώρα, αλλά και τον κόσμο γενικότερα, στοχεύει να περιθάλψει όλους μας, μα και καθέναν ξεχωριστά κάτω από την ομπρέλα του παρελθόντος και μέλλοντος χρόνου, καλώντας μας σε μία τελετουργική ένωση με σκοπό να μας υποδείξει ότι η φυγή από το αδιέξοδο βρίσκεται στην  ελπίδα για ζωή και ευτυχία. Η Ελπίδα σε κάτι ανθρωπινά καλύτερο υπάρχει και θα υπάρχει όσο ο άνθρωπος θυμάται ότι είναι Άνθρωπος.

Νικολέτα Πρέπη

www.actsofmemory.net

Σχετικές ειδήσεις
 Athens Biennale 2015 - 2017: ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της Σύναψης 2
26.04.2016 09:48
Με την προβολή της ταινίας «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος κύκλος της Σύναψης 2: Επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των θεσμών. Από την Σκοπιά του Νότου» // “Synapse 2: Rethinking Institutional Critique. A View from the South.”, μέρους του προγράμματος της Athens Biennale 2015-2017 “OMONOIA”.
Encounters with Memory: έκθεση των UHHI Projects στο metamatic:taf
12.04.2016 09:57
Το metamatic:taf ανακοινώνει την έκθεση Encounters with Memory των UHHI Projects, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, στις 20.30 και διαρκεί μέχρι και τις 19 Μαΐου.
Εντός Εκτός…: Έκθεση της Ελένης Δαβιλά στην αίθουσα τέχνης «αγκάθι  - κartάλος»
05.04.2016 13:04
Η Αίθουσα Τέχνης «αγκάθι - κartάλος» οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Δαβιλά με τίτλο «Εντός Εκτός…». Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το Σάββατο 9 Απριλίου 2016.
Crossing the Limit από την ομάδα F.I.S.T. στο ArtWall Athens Project Space
28.03.2016 10:40
Το Crossing the Limit είναι ένα project της ομάδας F.I.S.T., το οποίο παρουσιάζεται τον Απρίλιο στο ArtWall Athens Project Space.
Periapsis Project: Η πρώτη Concept art έκθεση στην Ελλαδα
17.03.2016 10:20
Το CASK_up επιστρέφει την φετινή Άνοιξη παρουσιάζοντας σε συνεργασία με την CASK και το Τμήμα Εικαστικών Και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Φλώρινας το Periapsis project!