Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

The String Theory Ensemble και Αργύρης Μπακιρτζής live στο Black Duck

The String Theory Ensemble και Αργύρης Μπακιρτζής live στο Black Duck

Η Μαύρη Πάπια την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, επιστρέφει στην χειμωνιάτικη φωλιά της στην Χρήστου Λαδά και γιορτάζει την αρχή του νέου φθινοπώρου με την παράσταση «Ένας Παράξενος Κόσμος» των String Theory Ensemble. Μαζί τους ο Αργύρης Μπακιρτζής.

Η μουσική αυτή παράσταση με τον ασυνήθιστο συνδυασμό οργάνων (παραδοσιακό λαούτο και κλασικό πιάνο), τις μεγάλες δεξιοτεχνικές απαιτήσεις και τις ξαφνικές εναλλαγές ύφους, αποτελείται από ένα ετερόκλητο ρεπερτόριο με ραψωδίες Λίστ δίπλα σε σουίνγκ και δημοτικά τραγούδια, πρελούντια Ραχμάνινοφ δίπλα σε βαλκανικές μουσικές και σονάτες Σκαρλάτι δίπλα σε fados και τραγούδια των Χειμερινών Κολυμβητών.

Όπως, μάλιστα, επισημαίνεται στο πρόγραμμα της πρώτης παράστασης του σχήματος, «Κίνητρο των εμπνευστών της παράστασης δεν ήταν ο νεωτερισμός και η πρωτοτυπία. Παίζοντας για το κέφι τους μερικά βράδια, γοητεύτηκαν απ’ το παράξενο δέσιμο του πιάνου με το λαγούτο και προχώρησαν πιο πέρα, εξερευνώντας τους μουσικούς κόσμους  τους, κόσμους  που μπορούν να είναι το ίδιο εμβριθείς όσο και φιλάρεσκοι, το ίδιο εσωτερικοί όσο και φανταχτεροί, μπόρεσαν να δουν τον Χιώτη δίπλα στον Liszt, είτε ως αχαλίνωτους επιδειξιομανείς δεξιοτέχνες είτε ως πληθωρικούς καταρράκτες χαράς και εξωστρέφειας, το ηπειρώτικο μοιρολόι δίπλα στη σονάτα Scarlatti, ως απομακρυσμένο, μοναχικό στοχασμό, ως απόμακρο εσωτερικό μονόλογο γύρω απ’ τα πράγματα αυτού του κόσμου».

Όσο για τον Αργύρη Μπακιρτζή, σημειώνει: «Απ’ την πρώτη στιγμή που τους συνάντησα είδα οίστρο, πολλή δεξιοτεχνία, πολλές μουσικές γνώσεις και πολλές ώρες εργασίας και προβών. Ίσως κατά κάποιον τρόπο να τους ενέπνευσα, αφού επέλεξαν να μου κάνουν την τιμή να επεξεργαστούν τραγούδιά μου και να μου προτείνουν να τα ερμηνεύσω».

Ο «Παράξενος Κόσμος» είναι το πρώτο project του συγκροτήματος που πρωτοπαρουσιάστηκε στον χώρο Baumstrasse, τον Φεβρουάριο του 2012.

Αποτελείται από ετερόκλητα έργα. Άλλα από αυτά εκτελούνται σε αίθουσες συναυλιών, όπου η απόλυτη σιωπή διακόπτεται μόνον από τον αμήχανο βήχα κάποιων ασθενούντων ακροατών. Άλλα, σε πείσμα της απαγόρευσης του καπνίσματος σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παίζονται ανάμεσα στους καπνούς και στις συνομιλίες των θαμώνων των μουσικών σκηνών και άλλα σε λαϊκά πανηγύρια, όπου το  κράμα θρησκευτικότητας, εκκωφαντικής μουσικής και ευωχίας αποτελούν άλλοθι κοινωνικής συνεύρεσης, χορού και άλλων περίπλοκων κοινωνικών διεργασιών, των οποίων η ενδελεχής ανάλυση δεν είναι του παρόντος.  

Τα περισσότερα κομμάτια του «Παράξενου Κόσμου» είναι αυτό που ένας σημερινός μουσικός καταναλωτής θα ονόμαζε “διασκευές”. Πρόκειται για έναν διαδεδομένο, πλην εσφαλμένο εννοιολογικό συμφυρμό διακριτών μουσικών όρων όπως “διασκευή”, “μεταγραφή”, “παράφραση” και “παραλλαγή”. Η “διασκευή” (arrangement) και η “μεταγραφή” (transcription) αφορούν στη μεταφορά ενός κομματιού σε συγκεκριμένα όργανα , όπου το αρχικό μουσικό υλικό αλλάζει λίγο ή καθόλου. Η παράφραση (paraphrase) και η παραλλαγή (variation) αντίθετα, είναι πρωτότυπα μουσικά έργα, κάτι σαν “μουσικές σκέψεις” γεννημένες από μια δεδομένη μουσική σύνθεση .

Η δημιουργία του String Theory Ensemble «Ένας Παράξενος Κόσμος» ήταν μια ιδέα του Γιώργου Πατεράκη και της Μαρίας Πλουμή και ο «Παράξενος Κόσμος» το παρθενικό τους project, που μαζί με τον Α. Μπακιρτζή παρουσίασαν το Φεβρουάριο του 2012 στην αίθουσα Baumstrasse στην Αθήνα. Ακολούθησε το «CHEAP: low quality - high fun», αρχικά με τη συμμετοχή της Στ. Παυλίκου και αργότερα και του Α. Μπακιρτζή, ένα project-αφιέρωμα στη μπαναλιτέ που μπορεί να εκληφθεί είτε ως μουσική φάρσα, είτε ως γενικότερη θέση απέναντι στον κόσμο που μας περιβάλλει, προσεγγίζοντας το απλό αλλά θεμελιώδες ζήτημα «πώς να εμπιστευτούμε την κρίση μας για τα πράγματα, όταν αυτή έχει σφυρηλατηθεί μέσα από τόσα στερεότυπα;». Στη συνέχεια ένα μεγάλο project, το «D.E.A.T.H - Dual Existence Assertive Theory Hoax»,  ένα σύνθετο έργο με μουσική, βίντεο και αφήγηση , με 15 μελές σχήμα μουσικών, χορευτών και ηθοποιών, βασισμένο στην “Έβδομη Σφραγίδα” του Μπέργκμαν και τις παραδοχές της σύγχρονης φυσικής περί αντίληψης της πραγματικότητας μέσω των ανθρώπινων αισθήσεων.

Το String Theory Ensemble παρουσιάζει φέτος, εξελειγμένο, το παρθενικό του εγχείρημα, μετά από επτά συναυλίες στην αίθουσα συναυλιών Athenaeum και συναυλίες σε Ικαρία, Καβάλα και Λάρισα.

 

Αργύρης Μπακιρτζής: τραγούδι
Μαρία Πλουμή: λαούτο
Γιώργος Πατεράκης: πιάνο

Σχετικές ειδήσεις
CHEAP: low quality – high fun: Το String Theory Ensemble στη Σκηνή 14η Μέρα
03.06.2016 15:39
Στις 10 και 11 Ιουνίου 2016, θα παρουσιαστεί στη Σκηνή Τέχνης 14η Μέρα, ένα αντι-σνόμπ μουσικό project του Γιώργου Πατεράκη για το String Theory Ensemble με τίτλο CHEAP: low quality – high fun.
O Αργύρης Μπακιρτζής στον Κήπο του Black Duck
30.05.2016 10:51
Στον μαγευτικό του Κήπο, το Black Duck, την Τρίτη 31 Μαΐου, υποδέχεται το καλοκαίρι με τον Αργύρη Μπακιρτζή και τον πιανίστα Γιώργο Πατεράκη.
Οι String Theory Ensemble live στο Μουσείο Ακρόπολης
24.05.2016 17:09
Την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στις 9 μ.μ., το Μουσείο Ακρόπολης θα φιλοξενήσει στον προαύλιο χώρο του, συναυλία του String Theory Ensemble, με ετερόκλητο ρεπερτόριο, ανθολογημένο από τις παραστάσεις του συγκροτήματος «Ένας Παράξενος Κόσμος» και «CHEAP: low – quality – high fun».
Αναβολή της συναυλίας του String Theory Ensemble στο Μουσείο της Ακρόπολης
20.05.2016 13:00
Επειδή προβλέπεται βροχερός καιρός για το Σάββατο 21 Μαΐου 2016, το Μουσείο Ακρόπολης αναβάλει την συναυλία του String Theory Ensemble με τον Αργύρη Μπακιρτζή στον προαύλιο χώρο για την ερχόμενη Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στις 9 μ.μ.
Γκαλερί Δραμάτων, του Γιώργου Πατεράκη στο Baumstrasse
06.05.2016 10:13
Το String Theory Ensemble και η Χορωδία Φίλων του String Theory Ensemble μας προσκαλούν στην νέα μουσική παράσταση με τίτλο Γκαλερί Δραμάτων, του Γιώργου Πατεράκη, για να ξεχάσετε τα βασανά σας παρακολουθώντας τα βάσανα των άλλων.