Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ριπές της Ραφίκα Σαουίς στο Θέατρο Ουήλ στη Λάρισα

Ριπές της Ραφίκα Σαουίς στο Θέατρο Ουήλ στη Λάρισα

Το κέντρο Τέχνης και Πολιστισμού Beton7 σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δήμου Λάρισσας παρουσιάζει την πειραματική παράστασηΡιπές”  σε σκηνοθεσία της Ραφίκα Σαουίς, με στοιχεία από θέατρο – ντοκουμέντο στα έργα Σοφοκλή «Αντιγόνη» και «Ηλέκτρα», Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», στο Θέατρο ΟΥΗΛ στις 17, 18 & 19 Σεπτεμβρίου 2015 στις 21:00.

 

Μέρος των χρημάτων θα δοθούν στον φορέα ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ στη βοήθεια και προστασία " της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών".

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

           

Στην αρχαία τραγωδία ο νοηματικός λόγος είναι διττός. Από τη μία στέκει ο μύθος και η αφηγηματικότητα του μύθου με τη φόρμα την οποία χρησιμοποιεί ο κάθε ποιητής διαφορετικά και από την άλλη βρίσκουμε την πολιτική υπόσταση των έργων  μέσα από μια παλέτα γεμάτη συμβολισμούς.

           

Τότε μιλούσαν για την πολιτική της εποχής τους , τώρα η χρονική αυτή διαφορά  πρέπει να ανακατασκευασθεί και να βρει την απάντησή της στο σήμερα.

 

Συμβολισμοί διαχρονικοί, στους κύκλους της ιστορίας, ο στόχος της παράστασης είναι με αφορμή την Ηλέκτρα, την Αντιγόνη  του Σοφοκλή και την Ιφιγένεια η εν Αυλίδι του Ευριπίδη, να ανοίξει ένας διάλογος στην πολιτική υπόσταση των έργων σε σχέση με αυτά που μας απασχολούν σήμερα στη χώρα μας.

           

Η Ηλέκτρα,  είναι από τη μια η κόρη που οδύρεται για τη δολοφονία του πατέρα της από το χέρι της μητέρας της και περιμένει τον αδελφό της Ορέστη, να πάρει εκδίκηση. Από την άλλη ενσαρκώνει την αντίσταση στην τυραννία και την εξουσία.  Παρόλα αυτά ενώ οργίζεται, φωνάζει «γιατί ζει άθλια», αντιστέκεται τόσο, όσο να «τους αναστατώνει» μόνο, αλλά δεν προχωρεί στην «επανάσταση» ή σε μια καίρια δράση, αλλά περιμένει «τον αδελφό» της (έναν αδελφό όπως θα λέγαμε σήμερα) να σώσει την κατάσταση.

           

Η Αντιγόνη επίσης, είναι εκείνη που αντιστέκεται έμπρακτα με σαφή δράση στον  Κρέοντα και στους «παράλογους» νόμους του κράτους και υπηρετεί το δίκαιο θάβοντας τον αδελφό της Πολυνίκη. Η πολιτική διάσταση της Αντιγόνης σήμερα μπορεί να απαντηθεί στις φωνές όσων ζητούν με αξιοπρέπεια τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Στην έννοια της κατάργησης των διακρίσεων. Στο πρόσωπο των προσφύγων, που διεκδικούν με αξιοπρέπεια την επιβίωση τους. Στις φωνές αυτές που «τα συστήματα, σιωπούν και θάβουν» .

           

Η τελευταία ηρωίδα είναι η Ιφιγένεια. Ο μύθος τη θέλει να θυσιάζεται στη Θεά  Άρτεμη, για να φυσήξει δούρειος άνεμος και να φύγουν τα πλοία να πάνε να κατακτήσουν την Τροία. Θυσιάζεται για το καλό της χώρας της. Σήμερα μπορεί να απαντηθεί ο πολιτικός συμβολισμός του κειμένου αυτού, στον κάθε νέο που άθελά του «θυσιάζεται» για  το οικονομικό σύστημα της χώρας, αλλά πολλές φορές δεν κάνει τίποτα γι' αυτό μέσα στην καπιταλιστική κοινωνία που τον έχει καταπιεί.

           

Μέρη των τραγωδιών αυτών χρησιμοποιούνται αυτούσια στην παράσταση με σκοπό μια πειραματική προσπάθεια στα όρια της τραγωδίας.

 

ΦΟΡΕΑΣ ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ

 

Η ΜΕΤΑδραση, επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2009 με πρωταρχικό στόχο τη στήριξη της διαχείρισης των μεικτών μεταναστευτικών ρευμάτων, με τρόπο που να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας.

 

Δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην υποστήριξη της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων ανηλίκων, η ΜΕΤΑδραση υλοποιεί τις παρακάτω δράσεις:

Συνοδεία ασυνόδευτων ανηλίκων από κέντρα κράτησης σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας

Δίκτυο Επιτροπείας Ασυνόδευτων Ανηλίκων

Νομική στήριξη ασυνόδευτων ανηλίκων και προσωρινή φιλοξενία σε οικογενειακό περιβάλλον

 

Συντελεστές

 

Κείμενα: Ηλέκτρα -Σοφοκλή, Αντιγόνη -Σοφοκλή, Ιφιγένεια εν Αυλίδι- Ευριπίδη

Σκηνοθεσία- δραματουργία: Ραφίκα Σαουίς

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δήμητρα Δρακοπούλου

Σκηνικά: Ραφίκα Σαουίς- Μιχάλης Αργυρού

Κοστούμια – Ραφίκα Σαουίς

Δραματολόγος Οπτικοακουστικού υλικού : Άρης Χατζηστεφάνου

Μοντάζ- Ηχητικό μιξάζ-  Λεωνίδας Παπαφωτίου

Γραφίστας: Φοίβος Σκρουμπέλος

 

Στα γυρίσματα συνεργάστηκαν οι:

Διεύθυνση Φωτογραφίας – Ολυμπία Μυτιληναίου

Α’ βοηθός κάμερας- Καλλιόπη Πέρδικα

Β βοηθός κάμερας – Λεωνίδας Παπαφωτίου

Ερμηνεύει: Δάφνη Σκρουμπέλου

Οργάνωση παραγωγής: Beton7

Σχετικές ειδήσεις
Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο 2ο Φεστιβάλ Δάσους
03.08.2016 10:02
Στις 29 & 30 Αυγούστου 2016, θα παρουσιαστεί στο Θέατρο Δάσους, στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Δάσους, η παράσταση «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
06.07.2016 11:32
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, στις 15 και 16 Ιουλίου 2016 στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού στο Θέατρο Βράχων
04.07.2016 14:58
Το Φεστιβάλ Στη σκιά των βράχων 2016 υποδέχεται στο Θέατρο Βράχων την Αντιγόνη, του Σοφοκλή, την πρώτη συνεργασία του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Η Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού σε περιοδεία
23.06.2016 14:34
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την Αντιγόνη του Σοφοκλή, την πρώτη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Αντιγόνη του Σοφοκλή από την εταιρεία θεάτρου Τέχνη & Δράση στο Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016
17.06.2016 14:14
Το Φεστιβάλ Αμαρουσίου 2016 παρουσιάζει την Δευτέρα 4 Ιουλίου, την τραγωδία ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, από την εταιρεία θεάτρου ΤΕΧΝΗ & ΔΡΑΣΗ σε συνεργασία με το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου.