Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Οι αναμνήσεις μου κι εγώ: Βιογραφικές πλευρές στο έργο του Χοσέ Αλφρέδο Χιμένες στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Οι αναμνήσεις μου κι εγώ: Βιογραφικές πλευρές στο έργο του Χοσέ Αλφρέδο Χιμένες στο Ινστιτούτο Θερβάντες

Το Ινστιτούτο Θερβάντες μας προσκαλεί σε μία εκδήλωση αφιέρωμα στο έργο του Χοσέ Αλφρέδο Χιμένες, με τίτλο Οι αναμνήσεις μου κι εγώ.

Οι αναμνήσεις μου κι εγώ θα μπορούσε να είναι ο τίτλος των απάντων του Χοσέ Αλφρέδο Χιμένες. Σ’ αυτή τη διάλεξη θα διαβάσουμε τα τραγούδια του όπως οι τσιγγάνες διαβάζουν την παλάμη. Αφού εντοπίσουμε τα βιογραφικά στοιχεία που ενυπάρχουν σε κάθε τραγούδι, ανακαλύπτουμε τα διαφορετικά πρόσωπα του ποιητή, μαθαίνουμε την γλώσσα του κι αποκαλύπτουμε τα βιώματά του. Το τραγούδι είναι ανεξάρτητο λογοτεχνικό είδος κι έτσι μπορεί ναι διερευνηθεί με διαφορετικούς τρόπους. Ο εντοπισμός των βιογραφικών αναφορών μας επιτρέπει να περιπλανηθούμε στους στίχους. Ο Οδυσσέας είναι στη λογοτεχνία ο κατ’ εξοχήν θαλασσοπόρος. Τα τραγούδια του Χοσέ Αλφρέδο Χιμένες είναι η Οδύσσειά του.

Η Παλόμα Χιμένες Γκάλβες είναι η κόρη του διάσημου μεξικάνου μουσικού και διευθύντρια του Οίκου-Μουσείο Χοσέ Αλφρέδο Χιμένες.

Με ταυτόχρονη μετάφραση.

Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Μεξικού στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Ξέχνα τις αναμνήσεις - Ντιάνα Παλαιολόγου
05.01.2017 12:45
Από τις εκδόσεις Άνεμος κυκλοφορεί το βιβλίο Ξέχνα τις αναμνήσεις της Ντιάνας Παλαιολόγου.
Γκεμπελία -  Δημήτρης Χιλλ
30.12.2016 16:46
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Άγρα το αφήγημα του ποιητή Δημήτρη Χιλλ, Γκεμπελία. Αναμνήσεις από την έρημο του Σινά, με αναμνήσεις του από την έρημο του όρους Σινά, όπου πέρασε για δέκα χρόνια μεγάλα διαστήματα με τους Βεδουίνους της περιοχής.
Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016: Οι φιναλίστ και η απονομή
14.09.2016 15:29
Το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας, η Ελληνοαμερικάνική Ένωση, το Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, διοργάνωσαν και φέτος τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016 και θα τα απονείμουν σε μια τελετή που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα μετάφρασης.
Γκάμπο - Graphic novel
31.05.2016 10:55
Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο Γκάμπο: Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, αναμνήσεις μιας μαγικής ζωής, το πρώτο graphic novel για τη ζωή του δημοφιλούς Κολομβιανού συγγραφέα, σε μετάφραση της Κλαίτης Σωτηριάδου.
Στον καθρέφτη του Θερβάντες
20.04.2016 12:33
Στον καθρέφτη του Θερβάντες είναι ένας ανοιχτός κύκλος διαλέξεων, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας τις οποίες θα τιμήσει τα 400 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα στη διάρκεια του 2016.