Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Public Square: performance του Mischa Kuball στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε

Public Square: performance του Mischa Kuball στο πλαίσιο της 5ης Μπιενάλε

Πρόσκληση σε κάθε κάτοικο ή επισκέπτη της Θεσσαλονίκης να πάρει μέρος σε μία διαφορετική διαδήλωση, στην οποία η τέχνη συνομιλεί με την πολιτική για να αναδείξει τη σημασία της συλλογικότητας, απευθύνει η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης. Μοναδική προϋπόθεση για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετάσχει: να είναι ντυμένος στα λευκά ή στα μαύρα!

Πρόκειται για την περφόρμανς Public Square του διάσημου Γερμανού καλλιτέχνη Mischa Kuball, που θα γίνει την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου, με αφετηρία το Περίπτερο 6 της ΔΕΘ – HELEXPO, στις 18:00 και διαδρομή στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Μια δράση στο δημόσιο χώρο που απαιτεί τη συμμετοχή του κοινού:  μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων ντυμένη στα μαύρα και τα άσπρα θα σχηματίσουν ένα μαύρο τετράγωνο σε λευκό πλαίσιο που θα παρελάσει στους δρόμους της πόλης.

Η δράση πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση του ΚΜΣΤ «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο», που διοργανώνεται από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο της Μπιενάλε στη Μονή Λαζαριστών, όπου φιλοξενούνται και έργα-φωτογραφίες του ίδιου του Kuball. Με επίκεντρο το αριστούργημα του Μαλέβιτς, η ασυνήθιστη αυτή κι ενδιαφέρουσα performance του Kuball ενσωματώνει την πόλη τόσο σε μια γιορτή του Μαύρου Τετραγώνου του Μαλέβιτς, όσο και στην καλλιτεχνική πράξη, καθώς το κοινό συμμετέχει σε μια διαδήλωση, μια πολιτική πράξη.

To Public Square εντάσσεται στο πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος της 5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και υποστηρίζεται από το IFA (Γερμανία) και από το Ινστιτούτο Γκαίτε της Θεσσαλονίκης. Την επιμέλεια και τον συντονισμό του Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης έχει η Ειρήνη Παπακωνσταντίνου , Ιστορικός της Τέχνης – Επιμελήτρια ΚΜΣΤ.

«Σε μια εποχή που η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι πιο ασταθής, το Μαύρο Τετράγωνο του Μαλέβιτς έρχεται να δώσει το έναυσμα για δημόσια συζήτηση», σημειώνει η κ. Παπακωνσταντίνου και προσθέτει: «Ενώ το ζωγραφικό έργο του 1915 είναι ένα ιστορικό και συμβολικό όχημα που απέρριψε τους περιορισμούς στην τέχνη, το Public Square δίνει την ώθηση για αφύπνιση και αντίδραση, διαμορφώνει την πολιτική και κριτική αντίληψη, προσκαλεί στη συμμετοχή του κοινού για να προκαλέσει  μια γόνιμη επικοινωνία αλλά και αντιπαράθεση. Η συλλογική και διαδραστική τέχνη στο δημόσιο χώρο γίνεται βήμα, καλεί σε συνειδητοποίηση, σε αντίδραση, αρθρώνει κριτικό λόγο, είναι μια πολιτική πράξη σε μια μεταβατική εποχή αλλαγών, ρήξεων, ανατροπών και ελπίδων».  

Βιογραφικό σημείωμα

Mischa Kuball: Γεννήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, το 1959. Ζει και εργάζεται στη Γερμανία.

Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις: Τhink Τank, St. Petri, Lubeck, Γερμανία (2015)˙ playtime/domestic version, Galerie Laurent Mueller, Παρίσι (2014)˙ Dunkle Kammer, The View Contemporary Art Space, Salenstein, Ελβετία (2014). Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις: Lightopia, Center for Arts and Technology, Λισαβόνα (2014)˙ Substantieller Einfluss, Bayer Kultur, Λεβερκούζεν, Γερμανία (2014)˙ Die Grosse, Museum Kunstpalast, Ντίσελντορφ (2014)

Οι συμμετέχοντες στην περφόρμανς θα λάβουν ως δώρο για τη συμμετοχή τους την αφίσα του Public Square υπογεγραμμένη και αφιερωμένη ονομαστικά από τον καλλιτέχνη.

Σχετικές ειδήσεις
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA: Δράσεις Σεπτεμβρίου 2016
19.09.2016 10:46
Η Μπιενάλε της Αθήνας OMONOIA συνεχίζει με τις δράσεις του Σεπτεμβρίου. Καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό βάζουν ξανά την Ομόνοια στο επίκεντρο και βρίσκουν νέους τρόπους αλληλεπίδρασης με τον κόσμο της Αθήνας, έχοντας ως σημεία αναφοράς το Μπάγκειον και το χώρο απέναντι από τη Βαρβάκειο Αγορά, που παραχωρήθηκε από το Δήμο στο πλαίσιο της συνδιοργάνωσης της Μπιενάλε με το Δήμο Αθηναίων.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Νάγια Γιακουμάκη: Η νέα Εταίρος & Διευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας
18.07.2016 13:07
Η Νάγια Γιακουμάκη γίνεται το νέο εταιρικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας, σε μια φάση όπου η δέκα ετών επιτυχημένη Μπιενάλε ενισχύει την διεθνή εμβέλεια και προοπτική της.
Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 - ΟΜΟΝΟΙΑ: Ολοκληρώθηκε η Σύναψη 2
01.06.2016 15:18
Με την performance – έργο σε εξέλιξη Station Athens ολοκληρώθηκε απόψε ο δεύτερος και τελευταίος κύκλος της Σύναψης 2, μέρους του προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 "OMONOIA".