Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Γνωριμία με την καλλιτεχνική φωτογραφία με τον Παναγιώτη Κασίμη στο Κέντρο Εννέα

Γνωριμία με την καλλιτεχνική φωτογραφία με τον Παναγιώτη Κασίμη στο Κέντρο Εννέα

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015, το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Εννέα με τον Παναγιώτη Κασίμη σας υποδέχονται για μια γνωριμία με την καλλιτεχνική φωτογραφία.

 

Το ερώτημα: «Τι είναι καλή φωτογραφία;» απασχολεί τόσο τον ασχολούμενο με τη φωτογραφία, όσο και τον απλό λάτρη και θαυμαστή. Είναι αλήθεια, πως οι καλές φωτογραφίες δεν προκύπτουν τυχαία. Συχνά απαιτούν σκέψη, ειλικρίνεια, πάθος, εγρήγορση. Για πολλούς από τους ενασχολούμενους ο στόχος είναι απλός. Θέλουμε να συνεχίσουμε να εξερευνούμε, να προσπαθούμε να βελτιωθούμε, να εμπλακούμε περισσότερο με την φωτογραφική διαδικασία.

 

Όμως, συχνά το παραπάνω ερώτημα έρχεται να μας θυμίσει ότι, το γεγονός πως όσο εξοικειωμένοι κι αν είμαστε στο να βλέπουμε φωτογραφίες, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τη φωτογραφία. Πόσο μάλλον να την κρίνουμε.

 

Έτσι, φαίνεται να προκύπτει ένας κοινός στόχος, μια κοινή επιθυμία, τόσο του φωτογράφου όσο και του απλού θαυμαστή της φωτογραφίας. Να μπορεί να κρίνει και να απολαμβάνει την φωτογραφία με φωτογραφικά κριτήρια.

 

Βεβαίως η αντίληψη και η κατανόηση δεν επιτυγχάνονται μέσα σε ένα τρίωρο. Όμως ελπίζω, μέσα από την παρουσίαση των θέσεων και του έργου ορισμένων σπουδαίων δημιουργών, κάποιων προσωπικών μου απόψεων, αλλά και από τη συζήτησή μας, να δοθεί το έναυσμα για μια σοβαρότερη αντιμετώπιση της φωτογραφίας, που με τη σειρά του θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη απόλαυσή της.

 

Παναγιώτης Κασίμης

Σχετικές ειδήσεις
Η θρησκεία στη φωτογραφία και στον κινηματογράφο: Διαλέξεις του Πλάτωνα Ριβέλλη στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
08.09.2016 14:19
Συνεχίζοντας την επιτυχημένη συνεργασία με τον Πλάτωνα Ριβέλλη, η Ελληνοαμερικανική Ένωση παρουσιάζει, για 11η συνεχή χρονιά, κύκλο διαλέξεών του για τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο. Το θέμα του φετινού κύκλου είναι «Η θρησκεία».
Έναρξη της Σχολής Φωτογραφίας «Διαδρομές»
01.09.2016 12:46
Η Σχολή φωτογραφίας «Διαδρομές» δημιουργήθηκε μέσα από τη συνάντηση, τι άλλο, των διαδρομών 2 ανθρώπων με μεγάλη αγάπη για την Τέχνη και τη φωτογραφία ειδικότερα.
 METApolis: Μαθήματα Φωτογραφίας 2016/2017
29.08.2016 16:55
Η Φωτογραφική ομάδα του METAPolis ξεκινάει νέους δίωρους εβδομαδιαίους για την περίοδο 2016/2017, εισαγωγικούς κύκλους σεμιναρίων – μαθημάτων στην Φωτογραφία. Η Φιλοσοφία του προγράμματος περιλαμβάνει την τεχνική γνώση με την αισθητική και την πρακτική εφαρμογή αυτών. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια γενική γνώση για τη φωτογραφία, στα πλαίσια ενός δίωρου εβδομαδιαίου προγράμματος με τελικό σκοπό τη δημιουργία μιας φωτογραφικής έκθεσης.
Η Laurie Anderson στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
22.06.2016 10:43
Η ανατρεπτική, πρωτοπόρος και πολυτάλαντη Laurie Anderson, με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική ματιά και την ενεργή συμβολή της στη σύγχρονη μουσική και την τέχνη της performance, έρχεται στην Αθήνα ως προσκεκλημένη Καλλιτεχνική Διευθύντρια του προγράμματος Metamorphosis: Το ΚΠΙΣΝ στον Κόσμο που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) από τις 23 έως και τις 26 Ιουνίου.
Βραβείο Πούλιτζερ σε τρεις Έλληνες φωτορεπόρτερ
20.04.2016 12:31
Οι Γιάννης Μπεχράκης, Αλκης Κωνσταντινίδης και Αλέξανδρος Αβραμίδης, φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters για την Ελλάδα, τιμώνται με το βραβείο Πούλιτζερ στην κατηγορία για φωτογραφία Breaking News, για τη φωτογραφική τους ματιά στο θέμα του προσφυγικού.