Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Αναγόρευση του Καθηγητή Τέρρυ Ήγκλετον σε επίτιμο διδάκτορα στο Βουλευτικό Ναυπλίου

Αναγόρευση του Καθηγητή Τέρρυ Ήγκλετον σε επίτιμο διδάκτορα στο Βουλευτικό Ναυπλίου

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015 στη Παλιά Βουλή των Ελλήνων στο Ναύπλιο, το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα αναγορεύσει σε επίτιμο διδάκτορα τον Καθηγητή Τέρρυ Ήγκλετον (Terry Eagleton), κριτικό της λογοτεχνίας και θεωρητικό του πολιτισμού με παγκόσμια αναγνώριση. 

   

O Τέρρυ Ήγκλετον είναι επιφανής βρετανός διανοούμενος, ιρλανδικής καταγωγής. Έχει γράψει πάνω από 50 βιβλία θεωρίας, κριτικής και, επίσης, λογοτεχνίας και θεάτρου, αρκετά από τα οποία έχουν μεταφραστεί  στα ελληνικά και σε πολλές άλλες γλώσσες. Το βιβλίο του  Εισαγωγή στη θεωρία της λογοτεχνίας συγκαταλέγεται στα πιο διάσημα και πολυδιδαγμένα εγχειρίδια διεθνώς. Πρόκειται για έναν δημόσιο διανοούμενο, έναν πολυγραφότατο πανεπιστημιακό θεωρητικό με αξιοσημείωτη ευρύτητα γνώσεων και θεματογραφίας, και τεράστια συμβολή στη διάδοση της θεωρίας της λογοτεχνίας καθώς και  τη διαμόρφωση του επιστημονικού πεδίου των πολιτισμικών σπουδών.

 

Ο Ήγκλετον είναι Εταίρος (Fellow) της Βρετανικής Ακαδημίας και δίδαξε επί δεκαετίες στα Πανεπιστήμια του Καίμπριτζ και της Οξφόρδης, όπου από το 1992 κατέλαβε την καθηγητική έδρα Thomas Warton στην αγγλική λογοτεχνία . Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ, Καθηγητής Θεωρίας του Πολιτισμού στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας και διακεκριμένος επισκέπτης καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Νορτ Νταμ,. Παράλληλα, ο Ήγκλετον αρθρογραφεί σε μεγάλες βρετανικές εφημερίδες και περιοδικά, όπως The Guardian, The Times Literary Supplement και  London Review of Books.

     

Ο Ήγκλετον έχει πραγματευθεί σημαντικές μορφές και φαινόμενα της θεατρικής και λογοτεχνικής ιστορίας από μια κοινωνικο-φιλοσοφική σκοπιά, έχει ασχοληθεί με τα πεδία της ηθικής φιλοσοφίας,  της πολιτικής θεωρίας και της θεωρίας του μεταμοντερνισμού εστιάζοντας σε καίρια ζητήματα του σύγχρονου πολιτισμού. Ενδεικτικοί τίτλοι βιβλίων του είναι: To κακό, Ιερός τρόμος, Το πρόβλημα των ξένων: Mια ηθική μελέτη, Λογική, πίστη και επανάσταση, Το νόημα της ζωής , Η κρίση του σύγχρονου πολιτισμού, To  αγγλικό μυθιστόρημα , Πώς να διαβάσει κανείς ένα ποίημα , To συμβάν της λογοτεχνίας, Η ιδεολογία του αισθητικού, Κριτική και ιδεολογία, Η έννοια της κουλτούρας, Οι αυταπάτες της μετανεωτερικότητας, Η σημασία της θεωρίας, και Μετά τη θεωρία.

    

Ο Ήγκλετον θεωρείται ένας από τους πλέον αναγνωρισμένους κριτικούς διεθνώς και σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Independent, «είναι ο πανεπιστημιακός κριτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Βρετανία».

 

Πρόγραμμα της τελετής αναγόρευσης του Καθηγητή Τέρρυ Ήγκλετον:

 

•Προσφώνηση από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή κύριο Κωνσταντίνο Μασσέλο.

•Παρουσίαση του έργου του τιμωμένου από την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, κυρία  Αγγελική Σπυροπούλου.

•Αναγόρευση του Καθηγητή κυρίου Τέρρυ Ήγκλετον σε Επίτιμο Διδάκτορα.Ανάγνωση του ψηφίσματος του Τμήματος και του διδακτορικού διπλώματος και περιένδυση του τιμωμένου από την Πρόεδρο του Τμήματος  και Κοσμήτορα της Σχολής Kαθηγήτρια κυρία Άλκηστις Κοντογιάννη.

•Ομιλία του τιμωμένου με τίτλο: «Η σημασία της τραγωδίας σήμερα» (με διαδοχική μετάφραση)

•Θα ακολουθήσει μουσική ερμηνεία των έργων   «Arabesques no 1»  του Claude Debussy  και  «Νυχτερινό έργο 4 αρ. 1»  του Μανόλη Καλομοίρη, από τη φοιτήτρια του ΤΘΣ Λορένα Λευκοκοίλου, πιανίστα προς τιμήν του Καθηγητή Τέρρυ Ήγκλετον

Σχετικές ειδήσεις
Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
15.03.2016 14:45
Τον καθηγητή Γ. Μπαμπινιώτη, υποδέχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, την Δευτέρα 21 Μαρτίου, ο Θανάσης Θ. Νιάρχος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Η ζωή μου όλη...
Νέος Διευθυντής και νέο Μέλος του Δ. Σ. στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών
08.03.2016 11:39
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει ότι στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών αναλαμβάνει καθήκοντα Διευθυντή ο κ. Παύλος Καλλιγάς, τ. καθηγητής Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη θέση του κ. Αθανάσιου Μαρκόπουλου, Καθηγητή Βυζαντινής Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, του οποίου η θητεία έληξε στις 22 Φεβρουαρίου 2016. Η θητεία του νέου Διευθυντή του ΕΠΚΔ είναι τριετής.
Matthew Frank: Η
08.12.2015 10:51
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού παρουσιάζουν συζήτηση του Αμερικανού συγγραφέα και καθηγητή στο Northern Michigan University, Matthew Frank, με τον διδάσκοντα στο Hellenic American University, Βασίλη Μανουσάκη, την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου, στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
Τιμητική διάκριση στον καθηγητή Άγγελο Δεληβορριά
05.11.2015 10:01
Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και όλο το προσωπικό του Ιδρύματος με ιδιαίτερη συγκίνηση χαιρετίζουν την ανακήρυξη του καθηγητή Άγγελου Δεληβορριά ως Ξένου Εταίρου της Αccademia Nazionale dei Lincei της Ρώμης, μιας από τις παλαιότερες και εγκυρότερες επιστημονικές Ακαδημίες του κόσμου.
Σεμινάριο Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου 2015-2016 στο Δήμο Ζωγράφου
04.11.2015 12:11
Το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου και παράλληλων δράσεων από την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 στον πολυχώρο cine ALEKA.