Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Ο Καβγατζής, του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ: Δωρεάν προβολή στο Χυτήριο

Ο Καβγατζής, του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ: Δωρεάν προβολή στο Χυτήριο

Την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015, θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας «Ο Καβγατζής» (QUERELLE) του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ, με ελεύθερη είσοδο στην πανέμορφη αυλή του Πολυχώρου Χυτήριο.

 

Ο Rainer Werner Fassbinder βασίζει την ιστορία του στο μυθιστόρημα του Jean Genet “Querelle De Brest” για να μας μεταφέρει σ’ έναν κόσμο διεφθαρμένο και σκοτεινό μέσα από μια τολμηρή προσέγγιση, ρίχνοντας φως σ’ ένα θέμα ταμπού που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1982.

 

Επιλέγοντας ένα υπνωτιστικό σκηνικό σε μοβ και μπλε αποχρώσεις που θυμίζει στατικό περιβάλλον πίνακα ζωγραφικής χωρίς ζωντανή κίνηση των φυσικών στοιχείων πέρα από αυτή των ανθρώπινων μορφών και με περιορισμένες εναλλαγές χώρου, δημιουργεί μια συναισθηματικά πολυεπίπεδη ταινία, υπερθεματίζοντας την ατμοσφαιρική αίσθηση των εικόνων του. Οι χαρακτήρες του άλλοτε υποβιβάζονται σε πιόνια της ιδιαίτερης πλοκής που ο Fassbinder προετοιμάζει γι’ αυτούς και άλλοτε αυτονομούνται βίαια ξαφνίζοντας ακόμα και τον ίδιο το δημιουργό.

 

Κάνοντας εκτεταμένη χρήση του voice over, ένας παντογνώστης αφηγητής μας πληροφορεί για όσα πρόκειται να ακολουθήσουν ή μας γνωστοποιεί μύχιες σκέψεις και συναισθήματα των ηρώων ξεδιαλύνοντας κάποιες φορές ή απλά διυλίζοντας στην υπερανάλυση οποιαδήποτε συμβολική – υπαινικτική μορφή μας έχει μεταφερθεί με τις εικόνες. Ο κόσμος του Querelle είναι αμφίσημος όπως και οι φυσιογνωμίες που τον πλαισιώνουν και o Fassbinder τοποθετεί τους ήρωές του σε αντιπαράθεση με την υλική τους πραγματικότητα υπηρετώντας την ισορροπία, όσο σοκαριστική κι αν είναι, μέσα από εικόνες που διατηρούν μια σχέση αλληλοτροφοδότησης με τις πράξεις και τους εκτελεστές τους.

 

Η κινηματογραφική του προσέγγιση αιφνιδιάζει, προκαλεί και συναρπάζει επιτρέποντας εναλλακτικές ενοράσεις ενός θέματος που αγκαλιάζει ένα πολύπλοκο φάσμα αντιδράσεων. Και τη στιγμή που μπορεί πολύ εύκολα να σε σοκάρει σε απαλλάσσει από μια τέτοια εμπειρική βιωσιμότητα μεταπλαισιώνοντας τη μορφή του θέματός του χωρίς να το επικαλύπτει. Με το καλλιτεχνικό του αυτό τέχνασμα «ωραιοποιεί» τη σκληρότητα ορισμένων στιγμών ντύνοντάς τες με σαιξπηρικής υφής διαλόγους σε μια καθ’ όλα αρμονική λειτουργικότητα που αναδεικνύει την αλήθεια του θύτη και του θύματος ή μάλλον απαλλάσσει τους ήρωές του από οποιοδήποτε ρόλο, καθώς όλοι μετατρέπονται σε θύτες και θύματα.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

ΣΕΝΑΡΙΟ: Ρ. Β. Φασμπίντερ βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Ζαν Ζενέ (Jean Genet)

ΠΑΙΖΟΥΝ: Μπράντ Ντέιβις (Brad Davis), Ζαν Μορό (Jeanne Moreau), Φράνκο Νέρο (Franco Nero), Λοράν Μαλέ (Laurent Malet), Χάνο Ποσλ (Hanno Pöschl) κ. ά.

Σχετικές ειδήσεις
Φρανκενστάιν Τζούνιορ, του Μελ Μπρουκς στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά (νέα ημερομηνία)
31.08.2016 15:57
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έρχεται δυτικά και σε συνεργασία με το Δήμο Παύλου Μελά (Τμήμα Πολιτισμού – Αθλητισμού) και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, δίνουν ραντεβού με το κοινό, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, για τη δωρεάν ανοιχτή προβολή της ταινίας Φρανκενστάιν Τζούνιορ / Young Frankenstein του Μελ Μπρουκς.
Αδιακρισίες / Indiscreet: Υπαίθρια προβολή στο Κέντρο Επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ
01.08.2016 16:23
Η προβολή της ταινίας “Αδιακρισίες / Indiscreet (1958)” θα γίνει την Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016, στις 21.00, στο Κέντρο Επισκεπτών ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο των υπαίθριων κινηματογραφικών προβολών της σειράς Park your Cinema.
Chinatown, του Ρομάν Πολάνσκι: Δωρεάν ανοιχτή προβολή στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης
05.07.2016 15:42
Το αριστουργηματικό φιλμ νουάρ Chinatown του Ρομάν Πολάνσκι, με τους Τζακ Νίκολσον, Φέι Ντάναγουεϊ και Τζον Χιούστον, θα προβληθεί με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016, στο πλακόστρωτο του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
23.03.2016 11:42
Με αφορμή την προβολή της Ιρανικής ταινίας «Ταξί στην Τεχεράνη» του Τζαφάρ Παναχί, στο Αλκυονίς New star art cinema, από Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016, σας δίνουμε την ευκαιρία να συνδυάσετε την προβολή με περσικό φαγητό από το Περσέπολις.
Στο Λύκο: προβολή ταινίας και συζήτηση στο Circuits and Currents
24.11.2015 16:12
Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015, θα γίνει προβολή της ταινίας ΣΤΟ ΛΥΚΟ στο Circuits and Currents και θα ακολουθήσει συζήτηση.