Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2015 στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Αυγουστιάτικη Πανσέληνος 2015 στη Ρωμαϊκή Αγορά Θεσσαλονίκης

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε χρόνο με αφορμή την Πανσέληνο του Αυγούστου, στο πλαίσιο του επιτυχημένου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

 

Το Σάββατο 29 Αυγούστου 2015, το κοινό και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν έναν από τους σημαντικότερους και κεντρικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης, τη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης, εκτός του «τυπικού» ωραρίου λειτουργίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους θα απολαύσουν τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά και τις δύο περιοδικές εκθέσεις που λειτουργούν την περίοδο αυτή.

 

Η πρώτη έκθεση, με τίτλο «Νέος και με υγείαν αρίστην. Όψεις της ζωής των νέων στην αρχαία Μακεδονία», παρουσιάζεται στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου και περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα που βρέθηκαν στη Μακεδονία και προέρχονται απ’ όλο τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και σκιαγραφούν την καθημερινή ζωή των νεαρών Μακεδόνων από την αρχαϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή. Μέσα από τις ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται το πνευματικό και θρησκευτικό περιβάλλον της αρχαίας Μακεδονίας, οι κοινωνικές συνήθειες και οι αντιλήψεις για τη νεότητα και το αρχαίο κάλλος, η εκπαίδευση και η αθλητική αγωγή των νέων, οι πεποιθήσεις, οι επιλογές και οι συνήθειές τους, η εξωτερική εμφάνιση, η ενηλικίωσή τους, ο ελεύθερος χρόνος και η ψυχαγωγία, καθώς και άλλες  σημαντικές πτυχές της ζωής τους, όπως ο έρωτας, το κυνήγι, η στρατιωτική εκπαίδευση.

 

Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «Άννη Καλτσίδου. Εικαστικές Διασταυρώσεις στη Ρωμαϊκή Αγορά της Θεσσαλονίκης», πραγματοποιείται στην Κρυπτή Στοά και σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της «5ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης». Πρόκειται για την τρίτη ατομική έκθεση της εικαστικού, στην οποία παρουσιάζεται μία εγκατάσταση από πηλό και φύλλα ψευδόχρυσου, ειδικά διαμορφωμένη για την Κρυπτή Στοά, και ένα περιβάλλον με γύψινα πρόσωπα σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου της Ρωμαϊκής Αγοράς. Και τα δύο μέρη της έκθεσης συνδιαλέγονται με τον αρχαιολογικό χώρο, παράγοντας συνειρμούς σχετικά με τη συνέχεια και την πορεία (του ανθρώπου, της πόλης, του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς) μέσα στο χρόνο. Μέσα από την παρουσίαση και τους συσχετισμούς που προκύπτουν από αυτή, η μακραίωνη πολιτιστική κληρονομιά και η ιστορία (το «παλιό») διασταυρώνονται με το νέο (το εικαστικό έργο που γεννήθηκε για την έκθεση), απηχώντας εύστοχα το κεντρικό μήνυμα της Μπιενάλε: «Παλιές διασταυρώσεις – Make it New!».

Σχετικές ειδήσεις
Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση 1950-1974, έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
04.01.2017 15:47
Μετά τις εκθέσεις «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση 1936 - 1949» που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος σε Αθήνα και Πάτρα, στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης της Γενικής μας Συνέλευσης αναφορικά με την έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση», το ΕΕΤΕ προχώρησε στη δεύτερη φάση της μελέτης που περιλαμβάνει την περίοδο από το 1950 μέχρι και το 1974.
150 Χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Έκθεση αφίσας από το Τμήμα Γραφιστικής Τ.Ε.Ι. Αθήνας
02.09.2016 16:56
Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου, έναν χώρο που τα τελευταία χρόνια δίνει βήμα διαλόγου σε καλλιτέχνες και εικαστικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο να προσφέρει εικαστικά ερεθίσματα ως γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, παρουσιάζεται η έκθεση αφίσας «150 χρόνια Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο» του Τμήματος Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
Τρεις εκθέσεις ανοιχτές στο κοινό στην Άνδρο για την Αυγουστιάτικη πανσέληνο
11.08.2016 12:45
Συμμετέχοντας στην παγκόσμια κίνηση η οποία στοχεύει οι δημόσιοι χώροι να μένουν ανοιχτοί στο κοινό το βράδυ της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου, τα μουσεία – ιδρύματα: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως και Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης, μας προσκαλούν την Πέμπτη 18 Αυγούστου σε τρεις εικαστικές εκθέσεις με ελεύθερη είσοδο.
Χαρτογραφώντας την Ευρώπη: Έκθεση της Katerina Mistal στο Γενί Τζαμί Θεσσαλονίκης
05.07.2016 11:02
Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης σας προσκαλεί την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016, στις 8.30 μμ. στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης), για τα εγκαίνια μίας ξεχωριστής έκθεσης φωτογραφίας της Σουηδού φωτογράφου Katerina Mistal με τίτλο: “Χαρτογραφώντας την Ευρώπη - Ακτογραμμές” (“Mapping Europe – Coastlines”).
Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς: έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
25.02.2016 16:06
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς».