Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Θάνος Τσίγκος: έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του στη Σύρο

Θάνος Τσίγκος: έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του στη Σύρο

Η Αίθουσα Γιάννη και Ελένης Βάτη στην Ερμούπολη της Σύρου παρουσιάζει μία έκθεση αφιέρωμα στο έργο του διεθνούς εμβέλειας και ακτινοβολίας ζωγράφου Θάνου Τσίγκου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του, σε επιμέλεια του γνωστού συλλέκτη και προέδρου της Εικαστικής Επιτροπής Σύρου-Ερμούπολης Κώστα Ιωαννίδη, σε συνεργασία με τον Δήμο του νησιού.

Η έκθεση αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Θάνου Τσίγκου, του “ζωγράφου των λουλουδιών” όπως έγινε γνωστός, ο οποίος έζησε και δούλεψε στο Παρίσι και πέθανε το 1965 στην Αθήνα, περιλαμβάνει περί τα 34 έργα, τα οποία προέρχονται από την συλλογή του συνονόματου ανιψιού του Θάνου Τσίγκου, από το δήμο Ασπροπύργου, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Από την πλευρά του ο συλλέκτης Κώστας Ιωαννίδης ο οποίος έχει ως σήμερα διοργανώσει τρεις εκθέσεις αφιέρωμα στον Θάνο Τσίγκο, σημειώνει με αφορμή αυτή την τρίτη έκθεση: “τον Τσίγκο τον γνώρισα στο Παρίσι για λίγο διάστημα κι έτσι δεν μπόρεσα να κάνω πολύ παρέα μαζί του, μ αυτόν τον τόσο φιλοσοφημένο άνθρωπο, ούτε να  αποκτήσω πολλούς πίνακες του... Από την καλή μου φίλη Iris Clert έμαθα ό,τι δεν ήξερα για τον Τσίγκο. Η φιλία της μαζί του ήταν πολύ βαθιά. Δεν σταματούσε να μιλά για την καλοσύνη και την ανθρωπιά του, πονούσε με τη μιζέρια και τη φτώχεια των ανθρώπων. Δυστυχώς ο Τσίγκος έφυγε από τη ζωή πολύ νέος, καταβεβλημένος από τις αρρώστιες και το αλκοόλ. Έτσι η παγκόσμια ζωγραφική έχασε έναν μεγάλο καλλιτέχνη”.

Ο ανιψιός του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου Θάνος Τσίγκος, ο οποίος γνώρισε και πλησίασε το έργο του θείου του μέσω του συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη και της μεγάλης έκθεσης που είχε διοργανώσει γι αυτόν το 2005 στη γενέτειρα του Ελευσίνα σημειώνει με αφορμή την παρούσα έκθεση: ”Θάνος Τσίγκος ένας άγνωστος μακρινός συγγενής με το ίδιο όνομα. Αυτό μέχρι το καλοκαίρι του 2005 που πήγα στην έκθεση “Θάνος Τσίγκος” στην γενέτειρα του την Ελευσίνα, που οργάνωσε ο συλλέκτης και μετέπειτα φίλος Κώστας Ιωαννίδης. Η πρώτη έκθεση που έγινε αποκλειστικά γι αυτόν μετά από 25 χρόνια. Ομολογώ ότι πήγα στην έκθεση από υποχρέωση και περιέργεια. Τα έργα του Τσίγκου όμως με άγγιξαν με έναν περίεργο τρόπο. Τα έντονα χρώματα, τα λουλούδια, και αυτή η μοναδική τεχνοτροπία του με μάγεψαν. Τότε ξεκίνησε για μένα ένα ταξίδι γνωριμίας με τον Θάνο Τσίγκο που οδήγησε στη δημιουργία μιας συλλογής έργων του. Σήμερα έχω τη χαρά να μπορώ να συμβάλλω στην πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης δανείζοντας κάποια έργα από την συλλογή αυτή. Ο ακούραστος λάτρης της τέχνης Κώστας Ιωαννίδης οργανώνει αυτή την έκθεση, που εύχομαι να αγγίξει κάθε επισκέπτη όπως άγγιξε και μένα πριν δέκα χρόνια και μου έδωσε το δικαίωμα να μπορώ να πω: Θάνος Τσίγκος ένας γνωστός σπουδαίος ζωγράφος”.

Σχετικές ειδήσεις
Διαδρομή στο χρώμα και στο όνειρο: αναδρομική έκθεση του Γιώργου Ανεμογιάννη από το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
21.11.2016 15:55
Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη τιμά τον ιδρυτή του, Γιώργο Ανεμογιάννη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννησή του.
Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη: έκθεση για τα 100 χρόνια από την γέννηση του μεγάλου ζωγράφου
05.09.2016 15:53
Στις 9 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη, η οποία πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο του αφιερώματος  «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη»,  που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας, με την απλότητα και την σεμνότητα που θα επιθυμούσε και ο ίδιος, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της φετινής χρονιάς ως «Έτους Γιάννη Μόραλη» από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Αποκαλυπτήρια του γλυπτού «Χωρίς Τίτλο» του Γιάννη Μόραλη στην Αίγινα
28.07.2016 15:22
Το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του Γιάννη Μόραλη, ξεκινά την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016, στις 20:30 το βράδυ, στο λιμάνι της Αίγινας με τα «αποκαλυπτήρια» του γλυπτού του «Χωρίς Τίτλο» (2004).
Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά: Έκθεση – αφιέρωμα στην έπαυλη Τσιροπινά στη Σύρο
26.07.2016 16:36
Στο πλαίσιο του «Σύρος – Πολιτισμός 2016», θα πραγματοποιηθεί η κοινή έκθεση ζωγραφικής των Αχιλλέα Δρούγκα και Μιχάλη Μακρουλάκη, «Διαδρομές σε νέα μονοπάτια – 100 χρόνια μετά», με αφορμή τα 100 χρόνια της Έπαυλης Τσιροπινά.
Αφιέρωμα στη γενιά καλλιτεχνών του ’60 στη γκαλερί Open C.A.S.E. 303
25.04.2016 12:43
Η γκαλερί Open C.A.S.E. 303 παρουσιάζει την έκθεση «Best of the ‘60s», ένα αφιέρωμα στη γενιά καλλιτεχνών του ’60, με έργα των Βασιλείου, Κανιάρη, Καρά, Κεσσανλή, Μιχαηλίδη, Ζούνη, Παύλου, Πράσινου, Πρέκα, Σόρογκα, Τσίγκου, Φασιανού, Chryssa κ.ά., από ιδιωτικές συλλογές.