Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ο Παρτιζάνος, του Άριελ Κλέιμαν

Ο Παρτιζάνος, του Άριελ Κλέιμαν

Η Seven Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015, την ταινία «Ο Παρτιζάνος» (PARTISAN) του Άριελ Κλέιμαν, με τον Βενσάν Κασέλ.

 

ΣΥΝΟΨΗ

 

Ο Αλεξάντερ είναι ένα παιδί όπως όλα: ενεργητικός, περίεργος κι αφελής. Είναι επίσης εκπαιδευμένος δολοφόνος. Ο Αλεξάντερ, μαζί με άλλα παιδιά της ηλικίας του, αφήνουν συχνά την ασφάλεια του καταφυγίου τους για να εκτελέσουν τις εντολές του μοναχικού πατριάρχη Γκρέγκορι. Παρά την ψυχρή φύση τους, τα παιδιά δεν καταλάβαιναν ποτέ τη βαρύτητα των πράξεων τους.

 

Ο Αλεξάντερ μόλις έγινε έντεκα χρονών. Ο Γκρέγκορι φέρνει στην κοινότητα τους μια νεαρή μητέρα με τον 11χρονο γιο της, Λίο. Ο Λίο είναι διαφορετικός από τα παιδιά που ζουν εκεί, είναι κοινωνικός και συναισθηματικός. Έχει περάσει πολύ καιρό στον αληθινό κόσμο, έξω από αυτόν που είχε δημιουργήσει ο Γκρέγκορι. Ο Αλεξάντερ είναι έκπληκτος και περίεργος- δεν έχει ξαναδεί αυτή τη συμπεριφορά. Όταν ο Λίο εξαφανιστεί, ο Αλεξάντερ θα νιώσει προδομένος. Αμφισβητεί τα διδάγματα του Γκρέγκορι και τις αποστολές τους.

 

Τα 12α γενέθλια του πλησιάζουν, και βλέπει πια με άλλα μάτια τον ηθικό κώδικα του Γκρέγκορι. Η συνεχώς αυξανόμενη ένταση μεταξύ τους θα οδηγήσει τον μικρό Αλεξάντερ σε μια τραγική μη αναστρέψιμη πράξη.

 

Παίζουν: Βενσάν Κασέλ, Νάιτζελ Μπάρμπερ, Τζέρεμι Τσάμπριελ

Διάρκεια: 97’

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

 

Δεν είμαι απολύτως σίγουρος γιατί επιλέγω να διηγηθώ συγκεκριμένες ιστορίες. Βασίζομαι κυρίως στο ένστικτο μου. Αυτό που ξέρω είναι ότι κάθε ταινία έχει ξεκινήσει από μία σουρεαλιστική εικόνα.

 

Το 2010, διάβασα ένα άρθρο στους New York Times για τις φυλές παιδιών-δολοφόνων στην Κολομβία που αποκαλούνται «Σικάριος». Πέρα από τις φρικιαστικές πράξεις αυτών των παιδιών, δεν ξέρω γιατί έμεινε μαζί μου αυτή η εικόνα για τόσο πολύ καιρό.

 

Μέχρι που τυχαία, έπεσα πάνω σε μια φράση του αγαπημένου μου Λουί Μπουνιουέλ: «δεν υπάρχει πιο σουρεαλιστική εικόνα από έναν άνθρωπο να σκοτώνει έναν άλλο».

 

Ήταν μια απλοϊκή δήλωση, αλλά είχα ένα βαθύ συναίσθημα ότι έπρεπε να μετατρέψω την αντίδραση μου σε ταινία. Γνώριζα εξαρχής ότι δεν ήθελα να κάνω μια ταινία για τις φυλές αυτές στην Κολομβία. Δεν ήθελα να εμπλέκονται στην ιστορία κυκλώματα ναρκωτικών ή κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες της περιοχής, αλλά μια οικουμενική ανθρώπινη ιστορία. Μια ιστορία για τη σχέση παιδιών κι ενηλικών, για τις πεποιθήσεις των τελευταίων που προσπαθούν να γαλουχήσουν στα παιδιά. Μια ιστορία για την τραγωδία των παιδιών που δεν τους επιτρέπεται να δουν τον κόσμο με καθαρή ματιά.

 

Ο ήρωας του Partisan, ο Γκρέγκορι είναι πληγωμένος κι εξοργισμένος από τον κόσμο, και ως εκδικήση, οδηγεί αυτές τις γυναίκες και τα παιδιά τους μακρυά από την οργανωμένη κοινωνία, στο καταφύγιο του. Η ταινία πιάνει την ιστορία τους αφού έχουν βρεθεί εκεί. Ο Γκρέγκορι χρησιμοποιεί ως πρόσχημα ότι αυτή η ζωή είναι πιο χαρούμενη κι ασφαλής για όλους, αλλά είναι απλά αποτέλεσμα μιας κατεστραμμένης ψυχής.

 

Ο 11χρονος Αλεξάντερ είναι στην ηλικία που αρχίζει να σκέφτεται μόνος του και μεγάλο μέρος της ιστορίας είναι από τη δική του συναισθηματική οπτική. Θέλω κάθε ταινία να ταξιδεύει το θεατή. Λατρεύω την ιδέα μια ταινίας να σε πηγαίνει σε απρόσμενα κι άγνωστα μέρη. Παρόλο που συγκεκριμένος κόσμος δε μοιάζει με την καθημερινότητα μας, μπορούμε άμεσα να ταυτιστούμε με τα συναισθήματα που ξετυλίγονται στην οθόνη. Αυτές οι εμπειρίες με κάνουν να αγαπώ το σινεμά .

 

-Άριελ Κλέιμαν

 

ΑΡΙΕΛ ΚΛΕΪΜΑΝ- Σκηνοθεσία και σενάριο

 

Το 2010, οι μικρού μήκους ταινίες του Άριελ Κλέιμαν, άρχισαν να έχουν απήχηση στον κόσμο. Η παράλογη ερωτική ιστορία Young Love προβλήθηκε στο Φεστιβάλ του Σάντανς, όπου και τιμήθηκε με Ειδική Μνεία για ταινία μικρού μήκους. Λίγους μήνες αργότερα, η 20λεπτή πτυχιακή του εργασία Deeper Than Yesterday, προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Καννών και τιμήθηκε με το Βραβείο Kodak Discovery και Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.

 

Το Deeper Than Yesterday προβλήθηκε και τιμήθηκε σε αμέτρητα φεστιβάλ στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου το Φεστιβάλ Σάντανς του 2011 όπου τιμήθηκε με το Βραβείο της Επιτροπής.

 

Ο Παρτιζάνος είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κλέιμαν. Το σενάριο που έγραψε με τη συνάδελφο και σύντροφο Σάρα Κίνγκλερ βραβεύτηκε με το Βραβείο Mahindra Global Filmmaking στο Σάντανς το 2012. Γεννημένος στη Μελβούρνη, ο Άριελ Κλέιμαν ζει σήμερα στο Λονδίνο.

 

ΣΑΡΑ ΚΙΝΓΚΛΕΡ- Σενάριο , Παραγωγή, Κοστούμια

 

Η Σάρα Κίνγκλερ έχει συνεργαστεί με τον Κλέιμαν σε περισσότερες από 15 παραγωγές στο ρόλο του παραγωγού, του σεναριογράφου και στα κοστούμια. Τυχαίνει να είναι και σύντροφος του. Οι δυο τους εργάζονται στενά από το ξεκίνημα μιας ταινίας μέχρι και το post-η Κίνγκλερ ήταν καλεσμένη του Φεστιβάλ Σαντανς για να παρουσιάσει ένα workshop για το σενάριο του Παρτιζάνου.

 

ΒΕΝΣΑΝ ΚΑΣΕΛ- Γκρέγκορι

 

Ο Κασέλ ξεκίνησε την καριέρα του στη Γαλλία το 1988 με μικρούς ρόλους σε τηλεόραση και κινηματογράφο. Το 1995 έκανε αίσθηση με Το Μίσος (La Haine), για το οποίο έλαβε και το πρώτου Σεζάρ. Μετά από αυτό, εμφανίστηκε σε περισσότερες από 35 ταινίες στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Κασέλ μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο Παρίσι, το Λονδίνο, τη Ρώμη και το Ρίο Ντε Τζανέιρο.

 

Φιλμογραφία

Child 44 (2015)

Il Racconto dei Racconti (2015)        

Mon Roi (2015)

Partisan (2015)

Un Moment d`Egarement - Θα Μείνει Μεταξύ μας (2015)              

La Belle & la Bete - Η Πεντάμορφη και το Τέρας (2014)

Rio, Eu Te Amo - Rio, I Love You (2014)

Trance (2013) 

A Dangerous Method - Μια Επικίνδυνη Μέθοδος (2011)    

Le Moine - Το Βλέμμα του Εωσφόρου (2011)         

Black Swan - Μαύρος Κύκνος (2010)                       

Notre Jour Viendra - Θα Ερθει η Μέρα και για Μας (2010)

A Deriva - Οταν Ερχονται τα Σύννεφα (2009)           

Lascars - Αλητάμπουρες (2009)        

L`Ennemi Public no1 - Υπ`Αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος: Μέρος 2ο (2008)

L`Instinct de Mort - Υπ`Αριθμόν 1 Δημόσιος Κίνδυνος: Μέρος 1o (2008)

Eastern Promises - Επικίνδυνες Υποσχέσεις (2007)  

Sheitan - Σατανάς (2006)

Derailed - Εκτός Τροχιάς (2005)        

Agents Secrets - Κατάσκοποι (2004)

Blueberry (2004)

Ocean`s Twelve - Η Συμμορία των Δώδεκα (2004)  

The Reckoning - Παράσταση για εναν Αθώο (2003)

Irreversible - Μη Αναστρέψιμος (2002)

Birthday Girl - Το Κορίτσι των Γενεθλίων (2001)    

Le Pacte des Loups - Η Αδελφότητα των Λύκων (2001)

Shrek - Σρεκ (2001)

Sur Mes Levres - Πάνω στα Χείλη μου (2001)         

Les Rivieres Pourpres - Πορφυρά Ποτάμια (2000)

The Messenger: The Story of Joan of Arc - Ιωάννα της Λωραίνης (1999)

Elizabeth (1998)         

Dobermann - Συμμορία: Ντόμπερμαν (1997)

L`Appartement - Διαμέρισμα στο Κέντρο της Πόλης (1996)

Jefferson in Paris - Ο Τζέφερσον στο Παρίσι (1995)

La Haine - Το Μίσος (1995)  

Metisse - Καφές με Λίγο Γάλα (1993)

 

ΤΖΕΡΕΜΙ ΤΣΑΜΠΡΙΕΛ- Αλεξάντερ

 

Ο Τζέρεμι γεννήθηκε στην Τουλούζ της Γαλλίας το 2001. Έχει ταξιδέψει πολύ με την οικογένεια και το μεγαλύτερο αδερφό του από δύο ετών. Αυτη η ζωή του έδωσε φανταστικές εμπιερίες και γνώρισε πολλές κουλτούρες. Του αρέσει η μουσική , τραγουδάει και παίζει πιάνο .  Ο Τζέρεμι σκεφτόταν ήδη να παρακολουθήσει μαθήματα υποκριτικής όταν η οικογένεια του έμαθε για τις οντισιόν του Παρτιζάνου. Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό και είναι πανευτυχής που συμμετείχε.

Σχετικές ειδήσεις
10 χρόνια Βραβείο LUX: Προβολή της ταινίας Ατίθασες στο ΦΚΘ
07.10.2016 17:29
Είναι ένας από τους κυριότερους θεσμούς στο ευρωπαϊκό κινηματογραφικό στερέωμα και φέτος συμπληρώνει μια δεκαετία ζωής: το Βραβείο LUX που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιορτάζει τα δέκα χρόνια του και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης συμμετέχει στις επετειακές εκδηλώσεις, προβάλλοντας την ταινία Ατίθασες /Mustang της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιβέν / Deniz Gamze Ergüven, η οποία απέσπασε πέρυσι το βραβείο.
Χωρίς Παιδιά, του Άριελ Γουίνογκραντ
05.08.2016 13:53
Η Tanweer παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 11 Αυγούστου 2016 την ταινία Χωρίς Παιδιά (SIN HIJOS) σε σκηνοθεσία του Άριελ Γουίνογκραντ.
Δύο μεγάλα βραβεία για το «Suntan» στα Φεστιβάλ Εδιμβούργου και Βρυξελλών
27.06.2016 10:42
Η ταινία «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κατάφερε αποσπάσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο διεθνές τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου και το Βραβείο της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Βρυξελλών.
Η Μικρά Αγγλία ταξιδεύει στην Αμερική
24.06.2016 17:11
Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία στα ελληνικά ταμεία, συγκεντρώνοντας πάνω από 400.000 εισιτήρια και 6 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ταινίας, φωτογραφίας, σκηνικών, κοστουμιών, ήχου και μακιγιάζ), καθώς και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης, η «Μικρά Αγγλία ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο Θρύλος του Ταρζάν, με τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ
07.06.2016 11:17
Η ταινία «Ο Θρύλος του Ταρζάν» («The Legend of Tarzan») με τον Αλεξάντερ Σκάρσγκαρντ, θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 7 Ιουλίου 2016, σε 2D και 3D, από την Tanweer.