Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Time flies like an arrow, fruit flies like a banana: Έκθεση προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Platform στο Ι.ΤΗ.Π.

Time flies like an arrow, fruit flies like a banana: Έκθεση προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Platform στο Ι.ΤΗ.Π.

Στις 27 Ιουλίου 2015 και ώρα 20.00, εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών 2015 του Tinos Quarry Platform, “Time flies like an arrow, fruit flies like a banana”, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στη Χώρα Τήνου, και θα διαρκέσει από τις 28 Ιουλίου έως τις 31 Οκτωβρίου 2015.

 

Κάποτε, το χρόνο τον μετρούσαν με το τρεχούμενο νερό. Όπως επίσης με το διάστημα που διένυε ένα βέλος ή ακόμα με τη ροή του ποταμού ή τη ροή της άμμου στην κλεψύδρα. Με το άγγιγμα της οθόνης του τάμπλετ βλέπουμε το χρόνο, την ίδια στιγμή που τον χάνουμε καθώς χανόμαστε σε αυτόν, ενώ δεν είναι υπερβολή να υποθέσουμε πως αυτή η οθόνη κατασκευάστηκε από την ίδια άμμο.

 

Το 1984 ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες -που ήταν πια τυφλός- επισκέφτηκε τις πυραμίδες της Αιγύπτου. Έβαλε στο χέρι του λίγη άμμο και την άφησε να φύγει μέσα απ’ τα δάχτυλά του. Όταν τον ρώτησαν τι ακριβώς έκανε, εκείνος αποκρίθηκε: «Τροποποιώ τη Σαχάρα». Όπως το διαδίκτυο ή οποιοσδήποτε τεράστιος  όγκος -υλικός ή και άυλος-, η έρημος και ο ωκεανός δεν έχουν αρχή και τέλος. Έτσι λοιπόν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως υπερ-αντικείμενα, όρο που χρησιμοποίησε ο Τίμοθι Μόρτον για να περιγράψει φαινόμενα και συνθήκες που κατακλύζουν το χώρο και το χρόνο και υπερβαίνουν τα επιμέρους χωροχρονικά συμβάντα, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη, το φελιζόλ ή το ραδιενεργό πλουτώνιο. Ζώντας με αυτά τα υπερ-αντικείμενα, ή και μέσα σε αυτά, όπως το πλαγκτόν που ζει στον ωκεανό, η άμμος που διατρέχει την έρημο ή σκορπίζεται από μια ανθρώπινη παλάμη, τροποποιούμε τη Σαχάρα αλλά και τη Θάλασσα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά, ή μήπως όχι;

 

Καλλιτέχνες:

Μάιος: Dorota Gaweda (Γερμανία/Ελβετία/Πολωνία), Eglė Kulbokaitė (Γερμανία/Λιθουανία), Carl Palm (Σουηδία)

Ιούνιος: Pakui Hardware (Ugnius Gelguda and Neringa Černiauskaitė) (ΗΠΑ/Λιθουανία), Mikko Kuorinki (Φινλανδία)

Ιούλιος: Goda Budvytytė (Λιθουανία/ Βέλγιο), Lorenzo Cirrincione (Ιταλία/Γαλλία), Jennifer Teets (ΗΠΑ/Γαλλία)

 

Επιμελητής: Valentinas Klimašauskas

Αρχιτέκτων: Viktorija Rybakova

Σχεδιαστής: Goda Budvytytė

 

Τinos Quarry Platform

 

Το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία σε εικαστικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης από διαφορετικές χώρες να φιλοξενηθούν και να εργαστούν στο νησί της Τήνου. Πρωταρχικός στόχος είναι να δοθεί η δυνατότητα στους προσκεκλημένους καλλιτέχνες, να δημιουργήσουν νέα μονοπάτια στη δουλειά τους. Η έρευνα, ο πειραματισμός και η αναζήτηση νέων ιδεών είναι ζωτικής σημασίας βήματα στην πρόοδο του πολιτισμού.  Το Tinos Quarry Platform στοχεύει στη δημιουργία ενός ανοιχτού μοντέλου οργάνωσης, σε ένα ανεξάρτητο περιβάλλον .

 

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας επικοινωνίας μεταξύ καλλιτεχνών, επιμελητών, ιστορικών της τέχνης και του κοινού, με αποτέλεσμα έναν διαπολιτισμικό διάλογο, την προώθηση της σύγχρονης τέχνης σε όλες τις διαφορετικές μορφές της σε ένα διεθνές πλαίσιο, την διοργάνωση εργαστηρίων, εκθέσεων, και υπαίθριων εκδηλώσεων τέχνης στην περιφερειακή περιοχή της Τήνου και γενικότερα την προσέλκυση ενός ευρύτερου κοινού.

Σχετικές ειδήσεις
Με τη Vivian Suter ξεκινά η συνεργασία του Sterna Art Project 2016 µε την documenta 14
13.10.2016 12:28
Το Sterna Art Project µε χαρά ανακοινώνει τη συνεργασία µε την documenta 14 στα πλαίσια του προγράµµατος φιλοξενίας καλλιτεχνών. Η συνεργασία αυτή αφορά τη συµµετοχή της ζωγράφου Vivian Suter η οποία θα φιλοξενηθεί απο 10 Οκτωβρίου µέχρι αρχές Νοεµβρίου για να δηµιουργήσει τα έργα που θα εκτεθούν στην documenta 14. Η Vivian Suter ζει και εργάζεται στο Panajachel, Γουατεµάλα όπου και εγκαταστάθηκε, στήνοντας το σπιτικό της σε µια παλιά φυτεία καφέ. Από τότε τα έργα της δηµιουργούνται σε αυτό το φόντο, και µερικά καταλήγουν να γίνουν µέρος του.
Mykonos to Athens: ομαδική  έκθεση στη γκαλερί Σκουφά
19.09.2016 13:31
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 μ.μ. το βράδυ, η ομαδική έκθεση με τίτλο ‘Mykonos to Athens’, στην Γκαλερί Σκουφά Αθήνας, σηματοδοτώντας την έναρξη του εικαστικού της προγράμματος για το Χειμώνα 2016-2017. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Οκτωβρίου.
Βlue Line: Ομαδική Έκθεση στην Skoufa Gallery Mykonos
12.07.2016 15:06
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016, η ομαδική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Blue line” στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το καλοκαίρι του 2016.
Paradise: ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου
04.07.2016 11:44
Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 8 Ιουλίου, η ομαδική έκθεση με τίτλο «Paradise», στην Γκαλερί Σκουφά Μυκόνου, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος της Γκαλερί Σκουφά Μύκονος για το Καλοκαίρι του 2016.
Curiosity: έκθεση από το Tinos Quarry Platform στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού
22.06.2016 14:31
Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του Tinos Quarry Platform σε συνεργασία με το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Curiosity.