Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Matera, η γη των βράχων: Έκθεση φωτογραφίας της Τζένης Λυκουρέζου σε περιοδεία

Matera, η γη των βράχων: Έκθεση φωτογραφίας της Τζένης Λυκουρέζου σε περιοδεία

Το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας της Τζένης Λυκουρέζου με τίτλο Matera, γη των βράχων που θα ταξιδέψει από τις 21 Ιουλίου 2015 στη Λέρο, το Ναύπλιο, τη Μεσσήνη, τη Πάτρα, το Βόλο και θα ολοκληρώσει τη διαδρομή της στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 2016. Πρόκειται για μεγάλη και φιλόδοξη διαδρομή μιας έκθεσης  που μας ανοίγει ένα παράθυρο στο κόσμο της Ματέρα, μιας πόλης μοναδικής στη Ν. Ιταλία.

 

Πρόγραμμα:

Λέρος (21-28 Ιουλίου 2015), Nαύπλιο (11-18 Αυγούστου), Μεσσήνη (22-30 Αυγούστου), Πάτρα (30 Σεπτεμβρίου - 8 Οκτωβρίου), Βόλος (24 Οκτωβρίου - 7 Νοεμβρίου 2015), Aθήνα (22 Ιανουαρίου-20 Φεβρουαρίου 2016).

 

Είπε ο Salvatore Adduce, δήμαρχος της πόλης :“Το βλέμμα της Τζένης Λυκουρέζου προστίθεται σε εκείνο των πολλών φωτογράφων που πέρασαν από την πόλη μας, αντιλαμβανόμενοι  απόλυτα το πνεύμα, τη γοητεία, την ατμόσφαιρα, που δέκα χιλιάδες  χρόνια βαδίζουν σε αυτά εδώ τα μέρη και αναβιώνουν στη κάθε ματιά.”

 

«Μέσα σ’ένα συνοθύλευμα ψηφιακών εικόνων, άλλοτε ποιοτικών κι άλλοτε ανούσιων, είναι αξιοσημείωτο όταν ο φωτογράφος αποτυπώνει μαγικά τη πραγματικότητα γύρω του, ακόμη, με φιλμ. Η Τζένη Λυκουρέζου, πιστή στο αναλογικό και την φιλοσοφία με την οποία συνάδει, φωτογραφίζει επί σειρά ετών, διάφορα θέματα και μεταξύ αυτών, ταξιδεύει κι ολοένα επιστρέφει στη νότια Ιταλία. Μοιάζει να υπάρχει μία ιδιάζουσα, σχεδόν μυσταγωγική σχέση, μεταξύ φωτογράφου και φωτογραφιζόμενου (δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι ανθρώπινο το μοντέλο εμπρός του φακού), όπου η πρώτη επιστρέφει αέναα σε μέρη ιταλικά, τα οποία συνδέονται βαθιά με ένα μακρινό ελληνικό παρελθόν, αλλά και σε τοποθεσίες, όπου η ίδια η μορφολογία του εδάφους παραπέμπει σε άλλες πραγματικότητες.» (απόσπασμα της Ιωάννας Βασδέκη, επιμελήτριας και αρθρογράφου).

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση των Χριστόφορου Κατσαδιώτη και Τζένης Κωδωνίδου στη γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.12.2016 11:17
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την έκθεση του εικαστικού έργου του Χριστόφορου Κατσαδιώτη και της Τζένης Κωδωνίδου. Η έκθεση αποτελείται από χαρακτικά και ζωγραφικά έργα και θα διαρκέσει από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2017.
Η Πόλη των Βράχων: έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου στη γκαλερί ΑΔ
01.11.2016 17:22
Την Τετάρτη 9 Νοεμβίου 2016 στις 20:00 εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση του Νίκου Παπαδόπουλου με τίτλο «Η Πόλη των Βράχων» στην γκαλερί ΑΔ.
Prix Pictet Disorder – Αταξία: Ξενάγηση στην έκθεση φωτογραφίας στη Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
26.07.2016 14:47
Το διεθνές βραβείο φωτογραφίας Prix Pictet σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ συνεχίζει την περιοδεία της Έκθεσης των Επιλαχόντων για τον έκτο κύκλο του με τίτλο Disorder (Aταξία) στη Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.
Creative Photography: έκθεση φωτογραφίας από το ΙΕΚ ΑΚΜΗ στο Ρομάντσο
06.06.2016 12:51
Για μια ακόμα χρονιά, οι νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες του τομέα Φωτογραφίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, αναμένεται να κερδίσουν τις εντυπώσεις  στην έκθεση φωτογραφίας, που διοργανώνεται προς τιμήν τους στο Πολιτιστικό Κέντρο ”Romantso”.
17 Νέοι Φωτογράφοι σε μία έκθεση φωτογραφίας στο Cinemarian
28.04.2016 13:00
Η Φωτογραφική Ομάδα Πορτοκαλί Κλείστρο παρουσιάζει στο Cinemarian 17 Νέους Φωτογράφους σε μία κοινή έκθεση φωτογραφίας.