Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Δωρεάν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις

5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Δωρεάν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις

Διαδρομές σύγχρονης τέχνης προτείνει στο κοινό για όλο το καλοκαίρι και μέχρι το τέλος των εκθέσεων η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, μέσα από μία σειρά εκθέσεων που φιλοξενούνται σε χώρους πολιτισμού σε διάφορα σημεία της πόλης. Όλες οι εκθέσεις λειτουργούν με δωρεάν είσοδο.

 

Ήδη ξεκίνησε και θα συνεχιστεί ως το φθινόπωρο ένα μεγάλο πρόγραμμα ανοιχτών ξεναγήσεων για το κοινό σε εκθέσεις του κεντρικού προγράμματος της Μπιενάλε που φιλοξενούνται στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών), το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι) και το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Όπως η είσοδος στους χώρους έτσι και η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ελεύθερη.

 

Στο Περίπτερο 6 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, είσοδος από Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου) και την κεντρική έκθεση «Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης», που επιμελήθηκε η Κατερίνα Γρέγου, ξεναγήσεις  γίνονται: κάθε Σάββατο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, στις 11.00 π.μ. Εξαιρούνται 8,15 και 22 Αυγούστου.

 

Στον ίδιο χώρο, οι…μικροί επισκέπτες μπορούν να βρίσκουν το εδικά σχεδιασμένο για την έκθεση τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης, από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα έργα σύγχρονων δημιουργών μέσα από ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που καθοδηγεί τους γονείς να πραγματοποιήσουν αυτόνομες επισκέψεις στην έκθεση, χωρίς προϋπάρχον γνωστικό υπόβαθρο. Στις σελίδες του προτείνονται δραστηριότητες, παιχνίδια, πληροφορίες και θέματα προς συζήτηση ώστε να προάγει την αλληλεπίδραση ενηλίκου-ανηλίκου και μουσείου, και τη δυναμική αλληλεπίδραση των μελών μιας οικογένειας, μέσα από ένα ευχάριστο και ελεύθερο τρόπο έκφρασης και δράσης. Το έντυπο συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα υλικά για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων και τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν τις δράσεις και στο σπίτι.

 

Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21), όπου φιλοξενείται η έκθεση «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ», οι ξεναγήσεις γίνονται κάθε Σάββατο, έως τις 10 Οκτωβρίου 2015, στις 11.00 π.μ. Εξαιρούνται 8,15 και 22 Αυγούστου.

 

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, οι ξεναγήσεις στην έκθεση «Σχετικές Κινήσεις. Julien Previeux – Ευαγγελία Κρανιώτη» γίνονται κάθε Σάββατο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, στις 13.00. Εξαιρούνται 8,15 και 22 Αυγούστου.

 

Στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (φουαγιέ και Αίθουσα Νερού) ξεναγήσεις στην έκθεση «Ταυτο-ετερό-τητα»  γίνονται για δύο ακόμη Σάββατα, στις 18 και τις 25 Ιουλίου,  στις 13:00. Η έκθεση κλείνει στις 31 Ιουλίου.

 

Παράλληλα, συνεχίζονται μέχρι τις 25 Ιουλίου οι προβολές από παλαιότερες περφόρμανς του Γερμανού καλλιτέχνη  Ulay στους χώρους Donopoulos International Fine Arts (Αγ. Θεοδώρας 3), Nitra Gallery (Φιλίππου 51) και Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι).

 

Τέλος, έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Περφόρμανς της Μπιενάλε. 

Σχετικές ειδήσεις
Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος: έκθεση στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
13.01.2017 10:13
Το θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων που στις μέρες μας περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο τείνει να είναι ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα παγκοσμίως, είναι η αφορμή για την έκθεση με τίτλο «Το Δικαίωμα να είσαι Άνθρωπος», μια σύμπραξη του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Ινστιτούτου Goethe Θεσσαλονίκης και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης : Ανοιxτή Πρόσκληση για την έκθεση «Φαντασιακές Εστίες»
28.11.2016 14:55
Μετά από δέκα χρόνια και πέντε επιτυχημένες Μπιενάλε, με τη συμμετοχή εκατοντάδων εικαστικών καλλιτεχνών και επιμελητών από όλο τον κόσμο, συνεργασίες με διάφορους φορείς, παρεμβάσεις στον αστικό χώρο και χιλιάδες επισκέπτες, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει την 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης από τον Σεπτέμβριο 2017 μέχρι τον Ιανουάριο 2018.
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
17.05.2016 12:19
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έχουν καταλήξει σε ένα πρόγραμμα δράσεων για τρεις συνεχόμενες μέρες, 17-18-19 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων.