Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Δωρεάν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις

5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Δωρεάν ξεναγήσεις και εκπαιδευτικές δράσεις

Διαδρομές σύγχρονης τέχνης προτείνει στο κοινό για όλο το καλοκαίρι και μέχρι το τέλος των εκθέσεων η 5η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, μέσα από μία σειρά εκθέσεων που φιλοξενούνται σε χώρους πολιτισμού σε διάφορα σημεία της πόλης. Όλες οι εκθέσεις λειτουργούν με δωρεάν είσοδο.

 

Ήδη ξεκίνησε και θα συνεχιστεί ως το φθινόπωρο ένα μεγάλο πρόγραμμα ανοιχτών ξεναγήσεων για το κοινό σε εκθέσεις του κεντρικού προγράμματος της Μπιενάλε που φιλοξενούνται στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Μονή Λαζαριστών), το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι) και το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Όπως η είσοδος στους χώρους έτσι και η συμμετοχή στις ξεναγήσεις είναι ελεύθερη.

 

Στο Περίπτερο 6 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO, είσοδος από Λεωφ. Στρατού & 3ης Σεπτεμβρίου) και την κεντρική έκθεση «Από την απαισιοδοξία της νόησης στην αισιοδοξία της πράξης», που επιμελήθηκε η Κατερίνα Γρέγου, ξεναγήσεις  γίνονται: κάθε Σάββατο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, στις 11.00 π.μ. Εξαιρούνται 8,15 και 22 Αυγούστου.

 

Στον ίδιο χώρο, οι…μικροί επισκέπτες μπορούν να βρίσκουν το εδικά σχεδιασμένο για την έκθεση τετράδιο αυτόνομης εκπαιδευτικής δράσης, από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα έργα σύγχρονων δημιουργών μέσα από ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πρόκειται για ένα χρήσιμο εργαλείο που καθοδηγεί τους γονείς να πραγματοποιήσουν αυτόνομες επισκέψεις στην έκθεση, χωρίς προϋπάρχον γνωστικό υπόβαθρο. Στις σελίδες του προτείνονται δραστηριότητες, παιχνίδια, πληροφορίες και θέματα προς συζήτηση ώστε να προάγει την αλληλεπίδραση ενηλίκου-ανηλίκου και μουσείου, και τη δυναμική αλληλεπίδραση των μελών μιας οικογένειας, μέσα από ένα ευχάριστο και ελεύθερο τρόπο έκφρασης και δράσης. Το έντυπο συνοδεύεται από όλα τα απαραίτητα υλικά για την πραγματοποίηση των δραστηριοτήτων και τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν τις δράσεις και στο σπίτι.

 

Στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών (Κολοκοτρώνη 21), όπου φιλοξενείται η έκθεση «Ο Καζιμίρ Μαλέβιτς και οι μαθητές του. 100 χρόνια από το Μαύρο Τετράγωνο. Έργα Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ», οι ξεναγήσεις γίνονται κάθε Σάββατο, έως τις 10 Οκτωβρίου 2015, στις 11.00 π.μ. Εξαιρούνται 8,15 και 22 Αυγούστου.

 

Στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, οι ξεναγήσεις στην έκθεση «Σχετικές Κινήσεις. Julien Previeux – Ευαγγελία Κρανιώτη» γίνονται κάθε Σάββατο έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2015, στις 13.00. Εξαιρούνται 8,15 και 22 Αυγούστου.

 

Στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης (φουαγιέ και Αίθουσα Νερού) ξεναγήσεις στην έκθεση «Ταυτο-ετερό-τητα»  γίνονται για δύο ακόμη Σάββατα, στις 18 και τις 25 Ιουλίου,  στις 13:00. Η έκθεση κλείνει στις 31 Ιουλίου.

 

Παράλληλα, συνεχίζονται μέχρι τις 25 Ιουλίου οι προβολές από παλαιότερες περφόρμανς του Γερμανού καλλιτέχνη  Ulay στους χώρους Donopoulos International Fine Arts (Αγ. Θεοδώρας 3), Nitra Gallery (Φιλίππου 51) και Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι).

 

Τέλος, έως τις 30 Σεπτεμβρίου παρατείνεται η έκθεση της Λήδας Παπακωνσταντίνου στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Περφόρμανς της Μπιενάλε. 

Σχετικές ειδήσεις
Εκδηλώσεις – Δράσεις Σεπτεμβρίου στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
12.09.2016 13:29
Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων – δράσεων του για το Σεπτέμβριο 2016.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Lost in Port: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων
18.05.2016 10:33
Τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων γιορτάζουν την Τετάρτη 18 Μαΐου 2016 το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης του ΦΚΘ, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Διεθνής Ημέρα Μουσείων στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
17.05.2016 12:19
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης έχουν καταλήξει σε ένα πρόγραμμα δράσεων για τρεις συνεχόμενες μέρες, 17-18-19 Μαΐου 2016, στο πλαίσιο της Διεθνής Ημέρας Μουσείων.
Flying over the Αbyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος: έκθεση από τον ΝΕΟΝ στο  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
26.10.2015 14:47
H έκθεση του ΝΕΟΝ «Flying over the abyss – Η Υπέρβαση της Άβυσσος» ταξιδεύει από το Ρέθυμνο και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, τμήμα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, από τις 7 Νοεμβρίου 2015.