Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

50α Δημήτρια - Futureval: Το φεστιβάλ του μέλλοντος!

50α Δημήτρια - Futureval: Το φεστιβάλ του μέλλοντος!

Τα Δημήτρια, ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης που ευθυγραμμίζεται με τις κατακτήσεις και τις ανησυχίες της σύγχρονης εποχής, επιστρέφει με μία επετειακή διοργάνωση από 26 Σεπτεμβρίου μέχρι 18 Οκτωβρίου 2015 και με ένα πρόγραμμα πλούσιο, πυκνό, διαδραστικό, όσο και ποικίλο σε αισθητικές αναζητήσεις και καλλιτεχνικές κατηγορίες.

 

Ως σήμα των 50ων Δημητρίων επιλέχθηκε το υπερηχογράφημα ενός κυοφορούμενου εμβρύου, υποδηλώνοντας την αναγέννηση και το νέο σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει να ανταποκρίνεται τόσο σε υψηλές καλλιτεχνικές και οργανωτικές προδιαγραφές, όσο και στο εξελισσόμενο περιβάλλον του Πολιτισμού. Το σύνθημα των φετινών Δημητρίων εκφράζεται μέσα από τη λέξη “Futureβαλ”.

 

Η μεγαλύτερη καλλιτεχνική γιορτή της Θεσσαλονίκης, που κλείνει φέτος μισό αιώνα ζωής , περιλαμβάνει στο καλλιτεχνικό πρόγραμμά της εκδηλώσεις θεάτρου, χορού, παραστατικών τεχνών, μουσικές συναυλίες , εικαστικές εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, καλλιτεχνικά εργαστήρια, αστικές δράσεις και συζητήσεις. Πρόκειται να συμμετάσχουν ελληνικά σχήματα, με ποικίλες καλλιτεχνικές  προσεγγίσεις, αλλά και καλλιτεχνικά σχήματα από την Αγγλία, την Γερμανία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Ρουμανία, τη Σλοβενία.

 

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα των 50 ων «Δημητρίων» και τη μίσθωση χώρων για την πραγματοποίηση των δράσεων ενέκρινε χθες, Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015, στη διάρκεια της 15ης τακτικής συνεδρίασής του το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης.

 

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, στην εισήγησή της επισήμανε ότι τα Δημήτρια του 2015 σηματοδοτούν ένα φεστιβάλ -σταθμό, καθώς πρόκειται για την επετειακή 50η διοργάνωση. «Λόγω αυτής της χρονικής συγκυρίας, τα φετινά Δημήτρια μετατρέπονται σε μια ανοιχτή γιορτή της πόλης και των πολιτών της, οι οποίοι τα ανέδειξαν στο μακροβιότερο και κορυφαίο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης» τόνισε η Έ. Χρυσίδου και πρόσθεσε: «Τα φετινά Δημήτρια φιλοδοξούν να επιβεβαιώσουν και να ενισχύσουν την άποψη ότι η Θεσσαλονίκη παραμένει μια ανοιχτή πολιτιστική σκηνή για νέους δημιουργούς από την Ελλάδα και την Ευρώπη, για νέες καλλιτεχνικές τάσεις και πρωτοποριακά ρεύματα, για διαπολιτισμικά και συνεργατικά σχήματα. Ευελπιστούμε ότι η επετειακή φετινή διοργάνωση θα λειτουργήσει ως πεδίο μνήμης πολιτιστικών “κατακτήσεων” μισού αιώνα και θα χαράξει τον πολιτιστικό προσανατολισμό της Θεσσαλονίκης για τα επόμενα χρόνια».

 

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης στοχεύει στον επανασχεδιασμό της διοργάνωσης ως ένα ευέλικτο φεστιβαλικό σχήμα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εποχής και θέτει ως προτεραιότητα τις παρακάτω κατευθυντήριες γραμμές:

 • Λειτουργία των Δημητρίων ως πεδίο ανάδειξης της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας
 • Υποβολή ουσιαστικής πρότασης μιας ευρύτερης πολιτιστικής πολιτικής
 • Δημιουργική αξιοποίηση του δημόσιου χώρου και ανασύνταξη του δυναμικού του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης
 • Αναζωογόνηση της εξωστρέφειας της πόλης και της συμμετοχικότητας των πολιτών στα πολιτιστικά της δρώμενα
 • Τόνωση της δημιουργικής οικονομίας της πόλης μέσα από τις δομές του Πολιτισμού
 

Οι εκδηλώσεις των 50ών Δημήτριων πρόκειται να πραγματοποιηθούν, τόσο στις δημοτικές εγκαταστάσεις, όσο και στους ακόλουθους χώρους, κατόπιν μίσθωσης:

 • Θέατρο Αυλαία
 • Αίθουσα Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
 • Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (Μ2)
 • Χώρος Black Box
 • Αίθουσα Δοκιμών και Συναυλιών της Κ.Ο.Θ

 

Eλάτε να …φορέσετε το φετινό φεστιβάλ, να συμμετάσχετε με κάθε τρόπο και να αναδείξετε τη συνέχειά του σε ένα δρόμο δημιουργικό, γεμάτο φαντασία και τόλμη! 

Σχετικές ειδήσεις
Disco party για τη λήξη των 51ων Δημητρίων!
19.10.2016 15:37
Αντίο 51α Δημήτρια και του χρόνου πάλι! Τα φετινά Δημήτρια έφτασαν στο τέλος τους και όπως κάθε χρόνο ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, κρατώντας κοντά του το φιλότεχνο κοινό καθ' όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.
Το Athens Video Dance Project στα 51α Δημήτρια
07.10.2016 17:11
Τα 51α Δημήτρια παρουσιάζουν και φέτος στα Σφαγεία το Athens Video Dance Project σε ένα διήμερο προβολών.
51α Δημήτρια: Προφεστιβαλική Νύχτα Τέχνης στη Θεσσαλονίκη
23.09.2016 15:25
Λίγες μέρες πριν τα 51α Δημήτρια, η Δημοτική Πινακοθήκη διοργανώνει τη Νύχτα Τέχνης, μια προφεστιβαλική εκδήλωση, με επίκεντρο την εικαστική Θεσσαλονίκη.
51α Δημήτρια – Αστυβάλ: Όχι πια χθες, μόνο αύριο!
21.09.2016 13:04
Τα «ΔΗΜΗΤΡΙΑ», ο σημαντικότερος πολιτιστικός θεσμός της Θεσσαλονίκης, επιστρέφει με την 51η διοργάνωσή του, από 1η έως 23 Οκτωβρίου, με κωδικό "Αστυβάλ" και σλόγκαν "Όχι πια χθες, μόνο αύριο", παρουσιάζοντας ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016: Το πρόγραμμα
16.05.2016 15:57
Tο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, επιστρέφει το καλοκαίρι του 2016, πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, προσφέροντας ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.