Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ολοκληρώθηκαν 10 χρόνια δράσης για το «Μεσαιωνικό Ρόδο»

Ολοκληρώθηκαν 10 χρόνια δράσης για το «Μεσαιωνικό Ρόδο»

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 9ου Μεσαιωνικού Φεστιβάλ Ρόδου, την προηγούμενη εβδομάδα στη Μεσαιωνική Πόλη ενώ είχε προηγηθεί και η επίσης πολύ πετυχημένη Μεσαιωνική Βραδιά στη Λίνδο. Με αυτή τη διοργάνωση ολοκληρώνεται ένας 10ετής κύκλος δραστηριοτήτων του συλλόγου «Μεσαιωνικό Ρόδο».

 

Η ιδέα του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ προέκυψε τον Ιούλιο του 2004, ενώ ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2005 με πρώτη εκδήλωση τη Μεσαιωνική Γιορτή του 2006, που έλαβε χώρα την περίοδο των απόκρεων. Όμως, η διοργάνωση άρχισε να παίρνει τη μορφή ενός φεστιβάλ το 2007 και από το 2009 συνδέθηκε – εκτός από τη Μεσαιωνική Πόλη - και με άλλα κάστρα, όπως αυτό της Μονολίθου, της Κρητηνίας και αργότερα και με τη Λίνδο.

 

Τα πρώτα χρόνια υπήρχαν αρκετές διεθνείς συμμετοχές με καλλιτέχνες από χώρες όπως: Ιταλία, Πορτογαλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Αγγλία, Τσεχία αν και ο προϋπολογισμός του φεστιβάλ ήταν πάντα πολύ χαμηλός, λόγω της εθελοντικής προσφοράς στον τομέα της οργάνωσης. Ένα δώρο των πολιτών της Ρόδου στην πόλη τους, με σκοπό τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη μίας πολύ σημαντικής ιστορικής περιόδου για το νησί της Ρόδου, μέχρι πρότινος παραγνωρισμένης.

 

Το «Μεσαιωνικό Ρόδο» προσπάθησε, με πενιχρά μέσα, να αναδείξει μέσα από ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, σημαντικές πτυχές στην ιστορία και τον πολιτισμό της μεσαιωνικής περιόδου, κάνοντας βιωματική, εύπεπτη και κυρίως αξέχαστη την ιστορική αφήγηση . Αλλά και ημερίδες πραγματοποιήθηκαν και εκθέσεις και ξεναγήσεις, εργαστήρια και ότι ήταν απαραίτητο για να γίνει εφικτός και αποτελεσματικός ο στόχος δηλ. η βιωματική γνωριμία με την πολιτιστική μας κληρονομιά και μέσα από τη γνώση, η περηφάνια για έναν τόπο που μετά από χιλιετίες εναλλαγής από διαφορετικά χέρια κατακτητών, παρέμεινε καθόλα Ελληνικός και ο παραδοσιακός του πολιτισμός ήταν πάντα ζωντανός!

 

Ως εργαλείο για την υλοποίηση και διάδοση των στόχων του, ο σύλλογος χρησιμοποίησε την οργάνωση του Μεσαιωνικού Φεστιβάλ, το οποίο μάλιστα για την προσφορά στην τοπική κοινωνία, τη διαπολιτισμικότητα και την ποιότητα του, τιμήθηκε φέτος με την πιστοποίηση EFFE της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας των Φεστιβάλ Τέχνης. Το φεστιβάλ ήταν ένας τρόπος να ανοίξει η πρωτόγνωρη – για τα Ελληνικά δεδομένα - δράση στην τοπική κοινωνία, προκαλώντας το ενδιαφέρον και του τουριστικού κοινού. Άφησε έτσι να διαφανεί και μία άλλη προοπτική του φεστιβάλ που έχει να κάνει με την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, μέσα από την τόνωση της χαμηλής τουριστικής περιόδου, τη συμβολή στη μείωση της εποχικότητας, την ανάδειξη και ενίσχυση των παραδοσιακών επαγγελμάτων, τη δημιουργία ενός πολιτιστικού προϊόντος προς τουριστική αξιοποίηση κλπ. Δυστυχώς αυτή η προοπτική μέχρι σήμερα δεν αξιοποιήθηκε από τους αρμόδιους φορείς …

 

Το «Μεσαιωνικό Ρόδο», μετά από 10 (και πλέον στην ακρίβεια) χρόνια δράσης, αποφάσισε να συνεχίσει τη δραστηριότητα του μόνο με το σκέλος που αφορά τη διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς στην τοπική κοινωνία, χρησιμοποιώντας εργαλεία εκπαίδευσης, αφήνοντας το θέμα της τουριστικής αξιοποίησης ενός μοναδικού, στην Ελλάδα, Μεσαιωνικού Φεστιβάλ στη βούληση και την ευαισθησία των αρμόδιων φορέων, καθώς μέχρι σήμερα χωρίς ουσιαστική αρωγή, η οργάνωση του υπήρξε ένας άθλος. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος, που είχε να κάνει με τους αντικειμενικούς σκοπούς του συλλόγου, επετεύχθη και το φεστιβάλ αυτό αποτέλεσε ένα επικοινωνιακό εργαλείο με την τοπική κοινωνία.

 

Φυσικά, εφόσον οι αρμόδιοι φορείς πολιτισμού και τουρισμού - και μάλιστα εν όψει της διεκδίκησης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 – αποφασίσουν τη ουσιαστική στήριξη της εν λόγω διοργάνωσης, το «Μεσαιωνικό Ρόδο» έχει κάθε πρόθεση συνεργασίας – συνδιοργάνωσης για τη συνέχιση του φεστιβάλ.

Σχετικές ειδήσεις
7ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Eurochannel στη Ρόδο
10.02.2017 16:55
Το 7ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Eurochannel επιστρέφει από το Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο: 43+2 ταινίες μικρού μήκους, 8 ημέρες προβολών. Στον Κινηματογράφο Παλλάς από τις 15 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2017 στις 20:00.
Ανεμπόδιστες κινηματογραφικές διαδρομές από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
15.12.2016 12:36
Οι εργασίες αναβάθμισης της προσβασιμότητας στις εγκαταστάσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκαν με επίκεντρο την εμβληματική Προβλήτα Α΄ του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, εκεί όπου χτυπά η καρδιά του Φεστιβάλ τα τελευταία χρόνια.
Φεστιβάλ Ημέρες Μουσικής - Σεπτέμβριος στη Ρόδο 2016
24.08.2016 13:25
Το Φεστιβάλ «ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ 2016» πιστό στο ραντεβού του για 17η χρονιά, ανοίγει τις πύλες του στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου για τέσσερις ξεχωριστές βραδιές κλασικής μουσικής με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
10ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου: Πρόγραμμα εκδηλώσεων
26.05.2016 15:44
Το 10ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Ρόδου επιστρέφει στο νησί της Ρόδου από τις 27 έως τις 29 Μαΐου 2016.
Μουσικό Χωριό 2016 - η ποίηση των ήχων και των λόγων σε 20 κινήσεις
10.05.2016 15:30
Για ενδέκατη συνεχή χρονιά, το Μουσικό Χωριό μεταμορφώνει το μεσαιωνικό πηλιορείτικο χωριό του Αγίου Λαυρεντίου σε τόπο καλλιτεχνικής συμβίωσης, μουσικής πράξης και εκπαίδευσης, μέσα σε ένα φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον απαράμιλλης ομορφιάς.