Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ακύρωση - Λεόντιος και Λένα: η όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή στο Εθνικό Θέατρο

Ακύρωση - Λεόντιος και Λένα: η όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή στο Εθνικό Θέατρο

Το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2015 την όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή, Λεόντιος και Λένα, για δύο παραστάσεις στις 27 και 29 Ιουλίου 2015. - Οι παραστάσεις ακυρώνονται

Η όπερα Λεόντιος και Λένα βασίζεται στο θεατρικό κείμενο του ρομαντικού Γερμανού συγγραφέα Γκέοργκ Μπύχνερ. Η πλοκή του αρχικού κειμένου διατηρείται στην εκδοχή της όπερας, ενώ το λιμπρέτο είναι μια ανασύνθεση και συμπύκνωση από το γερμανικό κείμενο του 1836.

Τα πρόσωπα που παρουσιάζονται από τον Μπύχνερ έχουν περιοριστεί εδώ σε εκείνα που έχουν κρίσιμη δραματουργική λειτουργία και οι τέσσερις τραγουδιστές που χρησιμοποιεί ο συνθέτης εναλλάσσονται σε όποιους ρόλους είναι απαραίτητοι για την προώθηση της ιστορίας. Στο έργο χρησιμοποιείται μια ορχήστρα δωματίου που έχει ισότιμο ρόλο με την επί σκηνής δράση, καθώς πολλά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τις τοποθεσίες, τις εποχές και τις ώρες της ημέρας ή της νύχτας αποδίδονται από ηχητικές κατασκευές, οι οποίες συμπληρώνουν τη δυναμική και την εικαστική λειτουργία του θεάματος.

Ο 34χρονος Κορνήλιος Σελαμσής, γνωστός για τα οπερατικού χαρακτήρα έργα του και τις δουλειές του στο θέατρο, αυτή τη φορά παρουσιάζεται στο αθηναϊκό κοινό με μια ολοκληρωμένη όπερα.

Μαζί του συμπράττουν καταξιωμένοι λυρικοί ερμηνευτές υπό τη μουσική διεύθυνση του Bas Wiegers. Τους ρόλους αναλαμβάνουν ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος (Λεόντιος), η Θεοδώρα Μπάκα (Λένα), ο Χάρης Ανδριανός (Βαλέριο), η Ευαγγελία Καρακατσάνη (γκουβερνάντα). Συμμετέχει το μουσικό σύνολο ARTéfacts ensemble. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Αργύρης Ξάφης.

Συντελεστές:

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Λιμπρέτο: Γιάννης Αστερής
Μουσική Διεύθυνση: Bas Wiegers
Σκηνοθέτης: Αργύρης Ξάφης
Σκηνογράφοι: Ελένη Παπαναστασίου, Γιάννης Κιτάνης
Ενδυματολόγος: Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Μουσική Προετοιμασία: Ιάσων Μαρμαράς
Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Kουνέλλας
 
Ερμηνεύουν:
Λεόντιος: Τάσης Χριστογιαννόπουλος
Λένα /Ροζέτα: Θεοδώρα Μπάκα
Βαλέριο: Χάρης Ανδριανός
Γκουβερνάντα: Ευαγγελία Καρακατσάνη
 
Συμπράττουν τα μουσικά σύνολα ARTéfacts ensemble και Ventus ensemble

Σχετικές ειδήσεις
Πράξεις για 5 από το Ventus Ensemble στις Άλλες Παράλληλες
06.02.2017 16:40
Την Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου το σύνολο Ventus Ensemble συμμετέχει στις Άλλες Παράλληλες του Πόρτα με μια ξεχωριστή συναυλία δωματίου στην οποία θα παρουσιαστούν τα κουιντέτα για πνευστά και πιάνο των Μότσαρτ και Μπετόβεν, ενώ παρεμβάλλεται το κουιντέτο ξύλινων πνευστών Sing! (2011) του Κορνήλιου Σελαμσή.
«Λεόντιος και Λένα», η νέα όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή στο Φεστιβάλ Αθηνών
21.07.2016 16:03
Η νέα όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή, «Λεόντιος και Λένα», η οποία βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Μπύχνερ, παρουσιάζεται για δύο παραστάσεις στις 28 και 31 Ιουλίου 2016 στο Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο Κορνήλιος Σελαμσής γοητεύτηκε από το έργο του Μπύχνερ και, θεωρώντας ότι ταιριάζει απόλυτα στο οπερατικό ιδίωμα, το παρουσιάζει ως ολοκληρωμένη όπερα, σε εξ’ ολοκλήρου νέο και πιο ομοιογενές ποιητικό κείμενο-λιμπρέτο του Γιάννη Αστερή.
Tρεις ιδιαίτερες παραστάσεις στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου
12.07.2016 17:10
Το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου φιλοξενεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου τρεις ιδιαίτερες παραστάσεις, τις οποίες αξίζει να παρακολουθήσετε.
To Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Docudays UA στο Exile Room - ΑΚΥΡΩΣΗ
10.05.2016 12:51
Το Exile Room φιλοξενεί το SEE UKRAINE: DOCUDAYS UA ON TOUR, δύο τριήμερα του Μαΐου 2016 γεμάτα ντοκιμαντέρ, συζητήσεις, μουσική και προβληματισμό. ΑΚΥΡΩΣΗ
Παλιάτσοι, από την Όπερα της Βαλίτσας στο Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού
05.05.2016 16:14
Το Θέατρο Κολλεγίου Αθηνών-Ψυχικού φιλοξενεί την Όπερα της Βαλίτσας με τό έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο, Παλιάτσοι, για μία παράσταση την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016.