Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Ακύρωση - Τα όρια του ρομαντισμού από το Kyklos Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ακύρωση - Τα όρια του ρομαντισμού από το Kyklos Ensemble στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το KYKLOS ENSEMBLE συνεχίζει τις αισθητικές του αναζητήσεις ερμηνεύοντας δημιουργίες καθοριστικές για την εξέλιξη όψεων της μουσικής του 20ού αιώνα, με δύο συναυλίες για τον ρομαντισμό, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. - Η συναυλία ακυρώνεται

Υπό τη διεύθυνση ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιμουσικούς διεθνώς, του Βασίλη Χριστόπουλου, και σε σύμπραξη με δύο συγκλονιστικούς καλλιτέχνες επιχειρεί να αφήσει για μια ακόμη φορά το αποτύπωμά του στο μουσικό τοπίο της χώρας –την πρώτη βραδιά μαζί του η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου που έχει διακριθεί στο συναυλιακό ρεπερτόριο, και τη δεύτερη ο βαρύτονος Δημήτρης Τηλιακός με την εντυπωσιακή πορεία στις διεθνείς λυρικές σκηνές.

Η απώλεια, ως βίωμα και φόβος, είναι ο μίτος που συνδέει θεματικά τα έργα του προγράμματος των δύο συναυλιών. Έργα που βρίσκονται στο μεταίχμιο της μεταμόρφωσης του ύστερου Ρομαντισμού στον μοντερνισμό, στο τελευταίο στάδιο μετεξέλιξης της χρωματικής τονικότητας, εκεί που η προγραμματική μουσική συναντά την απόλυτη, και οι συνθέτες ανταποκρίνονται σε αυτό το γνωστό, όσο και ανοίκειο, δέος με συνθέσεις όπου η μουσική ανάγεται, εντέλει, σε εμπειρία κάθαρσης.

Πρόγραμμα:

17/7

Ρίχαρντ Στράους - Μεταμορφώσεις
Άντον Βέμπερν - Έξι κομμάτια
Γκούσταβ Μάλερ - Κύκλος τραγουδιών Τα τραγούδια του οδοιπόρου

Σοπράνο: Λένια Ζαφειροπούλου
 
18/7

Ρίχαρντ Στράους - Μεταμορφώσεις
Άντον Βέμπερν - Έξι κομμάτια
Γκούσταβ Μάλερ - Κύκλος τραγουδιών Τα τραγούδια για τα νεκρά παιδιά

Βαρύτονος: Δημήτρης Τηλιακός
 
Μουσική διεύθυνση: Βασίλης Χριστόπουλος

Σχετικές ειδήσεις
Το Kyklos Ensemble «στα όρια του ρομαντισμού» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
14.07.2016 16:40
Το KYKLOS ENSEMBLE συνεχίζει τις αισθητικές του αναζητήσεις ερμηνεύοντας δημιουργίες καθοριστικές για την εξέλιξη όψεων της μουσικής του 20ού αιώνα, με δύο μοναδικές συναυλίες για τον ρομαντισμό, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Στο κατώφλι του 20ου αιώνα ΙΙΙ - Κύκλος Μάλερ II από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.05.2016 12:37
Έργο απέραντης ομορφιάς, η Πέμπτη Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ ανταποκρίνεται στην πεποίθησή του ότι, καθώς μία Συμφωνία είναι σαν τον κόσμο, οφείλει να εμπεριέχει τα πάντα. Και, πράγματι, στη δημοφιλέστερη ίσως Συμφωνία του ευφυούς Αυστριακού συνυπάρχουν ο ερωτικός πόθος με την τραγικότητα του θανάτου, ο ορθολογισμός με το ρομαντισμό και την σχεδόν εξωφρενική φαντασία, ο ψίθυρος με τη θριαμβική ιαχή. Με αυτό το εμβληματικό και πλήρες συμβολισμών έργο επέλεξε, λοιπόν, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να κλείσει το φετινό χειμερινό κύκλο των τακτικών της συναυλιών, στη συναυλία που θα δώσει την Παρασκευή 3 Ιουνίου, στις 21.00, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.
Liederabend: Ποίηση σε μουσική με τέσσερα πληκτροφόρα εποχής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
06.04.2016 14:14
Η Φανή Αντωνέλου, μια από τις ανερχόμενες ελληνίδες σοπράνο που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς, ένας σολίστ εξειδικευμένος στις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες, παρουσιάζουν την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το ρεσιτάλ «Liederabend – Ποίηση σε μουσική» με τραγούδια και έργα για τσέμπαλο, πιανοφόρτε και πιάνο από την εποχή του Μπαρόκ έως τον Ρομαντισμό.
Μπετόβεν-mania από την Καμεράτα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
08.02.2016 12:24
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής μας προσκαλούν να ζήσουμε μια μοναδική μουσική εμπειρία, μέσα από μία μαραθώνια συναυλία, που αναβιώνει τη θρυλική παρουσίαση των έργων του Μπετόβεν από τον ίδιο στη Βιέννη στις 22/12/1808.
Γνωστοί και άγνωστοι θησαυροί Ι: Η Ενάτη του Μπετόβεν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
03.12.2015 15:37
Tη μεγαλειώδη Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν παρουσιάζει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στη συναυλία που θα δώσει υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.