Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Αποκοπή και Επικόλληση - Υπεράσπιση του χορού στην εποχή της λιτότητας: απολογισμός συνεδρίου

Αποκοπή και Επικόλληση - Υπεράσπιση του χορού στην εποχή της λιτότητας: απολογισμός συνεδρίου

Το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου σε συνεργασία με τους φορείς Society of Dance History Scholars (SDHS) και Congress of Research in Dance (CORD), υπό την αιγίδα του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, διοργάνωσε στην Αθήνα το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο Χορού με τίτλο: «Αποκοπή και Επικόλληση: Υπεράσπιση του χορού στην εποχή της λιτότητας» (Cut and Paste: Dance advocacy in the age of austerity).

Από τις 4 έως τις 7 Ιουνίου 2015 το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και το «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» στον άξονα της οδού Πειραιώς κατακλύστηκαν από συνέδρους και συμμετέχοντες από 35 χώρες του κόσμου. Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου στο «Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» σε μια ευχάριστη καλοκαιρινή ατμόσφαιρα που είχε ξεκινήσει από νωρίς με την προσέλευση συνέδρων που κατέκλυσαν το εξωτερικό αίθριο και τους ισόγειους χώρους. Τις υπόλοιπες ημέρες, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν παράλληλα σε δεκατρείς χώρους σεμινάρια και εργαστήρια χορού με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, καθώς και διαλέξεις, παρουσιάσεις, στρογγυλές τράπεζες, συνεδριάσεις, συναντήσεις αποφοίτων, ανακοινώσεις βραβείων και άλλες παράλληλες δραστηριότητες.

Την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις από έλληνες χορογράφους και χορευτικά σχήματα με ελεύθερη είσοδο για το κοινό στην κατάμεστη αίθουσα θεάτρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της έκθεσης βιβλίων που λειτούργησε παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου, κατάφεραν να συγκεντρωθούν περί τους 70 ξενόγλωσσους τίτλους για τη θεωρία και πρακτική του χορού διεθνώς, οι οποίοι δωρίστηκαν στη Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» με σκοπό τον εμπλουτισμό της αλλά και την πληρέστερη ενημέρωση και επιμόρφωση του ελληνικού κοινού αναφορικά με τη θεματική του χορού.

Τέλος, στην ομαλή λειτουργία των ταυτόχρονων εργασιών του καταιγιστικού τετραημέρου βοήθησαν σαράντα πέντε εθελοντές, φοιτητές εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από όλη την Ελλάδα.

Το Διεθνές Συνέδριο Χορού πραγματοποιήθηκε με τη χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΠΑ – ΠΕΠ «Αττική 2007-2013» και εντάσσεται στις δράσεις με τίτλο «Από την πράξη στην Θεωρία των Παραστατικών Τεχνών» και ειδικότερα στην Οργάνωση Διεθνών Δράσεων για τις Παραστατικές Τέχνες το 2014-2015 με τίτλο «Staging Invisibility».
 
Διοργάνωση: Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου

Σχετικές ειδήσεις
Η φημισμένη ομάδα Candoco Dance Company στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
20.07.2016 10:58
Η φημισμένη ομάδα Candoco Dance Company θα παρουσιάσει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τα έργα των Aλεξάντερ Γουίτλεϋ και Τόμας Χάουερτ στο 22o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στις 22 και 23 Ιουλίου 2016 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.
Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος: Διεθνές Συνέδριο στην Αρχαία Ολυμπία
15.07.2016 13:34
Υπό την αιγίδα της A.E. του Προέδρου της Δημοκρατίας τέθηκε το Διεθνές Συνέδριο με τίτλο: «Η αρχαία Ελλάδα και ο σύγχρονος κόσμος», το οποίο πραγματοποιείται από τις 28 έως 31 Αυγούστου 2016 στην Αρχαία Ολυμπία στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, με οργανωτικό φορέα το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Οι R. Ascott, Stelarc & Μ. Δανέζης στο συνέδριο του 10ου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών
18.05.2016 16:17
Ρηξικέλευθοι πρωτοπόροι της σύγχρονης τέχνης και της επιστήμης είναι φέτος, οι κεντρικοί ομιλητές στο διεθνές διεπιστημονικό συνέδριο του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα: Ο Βρεττανός Roy Ascott, οΑυστραλός Κυπριακής καταγωγής Stelarc, (αμφότεροι βραβευμένοι με «Χρυσή Νίκη» στην Ars Electronica), και ο γνωστός Έλληνας αστροφυσικός Μάνος Δανέζης.
Το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού 2016 από τον Lemi Ponifasio
26.04.2016 14:37
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού καθιερώθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή Χορού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
Διεθνές Συνέδριο: Ανιχνεύοντας την Κινηματογραφική Παιδεία σε Διακρατικό επίπεδο
24.02.2016 12:51
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διοργανώνει το συνέδριο με θέμα «Ανιχνεύοντας την Κινηματογραφική Παιδεία σε Διακρατικό επίπεδο // Ελλάδα – Πολωνία – Ουγγαρία» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EUforia – Creative Europe MEDIA το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας του ΟΛΥΜΠΙΟΝ.