Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Φαουστουπής, των αδελφών Γκριμ

Φαουστουπής, των αδελφών Γκριμ
Είναι δαιμόνιος, μικροσκοπικός, αναιδέστατος και συχνά αινιγματικός και σπιρτόζος. Το όνομά του αληθινός γλωσσοδέτης… Το λαϊκό παραμύθι με πρωταγωνιστές κούκλες - μαρότες κάθε Κυριακή ανεβαίνει στη νέα μεγάλη σκηνή κουκλοθέατρου στο Εργαστήρι Μαιρηβή.

Η ιστορία του Φαουστουπής, που είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο ως Ρουμπελστίλτσκιν, χάνεται στα 1808, όταν τυχαία το ανακάλυψαν και το προσθέσανε στη συλλογή τους οι θρυλικοί παραμυθάδες αδελφοί Γκριμ.

Η προσπάθεια της κόρης του μυλωνά που πρέπει να κάνει το άχυρο χρυσάφι (!), δουλεύτηκε εντατικά από τους αδελφούς Γκριμ και εκδόθηκε τελικά το 1812. Από τότε το παραμύθι κυκλοφορεί σε διάφορες παραλλαγές. Ο Ρουμπελστίλτσκιν ταξιδεύει παντού, αλλάζοντας όνομα, γλώσσα, πατρίδα και συχνά όψη!

Η ιστορία… Ένας γέρος μυλωνάς κομπάζει για τις χάρες της κόρης του λέγοντας ότι γνέθει άχυρο και το κάνει χρυσάφι. Τ’ ακούει ο νεαρός βασιλιάς και την κλείνει στο παλάτι του για να του φτιάξει χρυσάφι. Η μικρή κόρη απελπίζεται, μέχρι τη στιγμή που εμφανίζεται μπροστά της ένα δαιμόνιο, ξωτικό, ο Φαουστουπής. Το μικρό ανθρωπάκι της υπόσχεται ότι θα της φτιάξει χρυσάφι αρκεί…

Έχουν γραφτεί – και γράφονται ακόμη – μελέτες για το τι σημαίνει αυτή η ιστορία. Πολλές φορές πρέπει να ονομάζουμε τους φόβους μας για να μπορούμε να τους διώξουμε. Είναι εντυπωσιακό πως μπορούμε να λέμε αυτή την ιστορία ακόμη και σήμερα.

Την παράσταση ντύνει μουσικά με το δικό του χαρακτηριστικό ύφος ο Λουδοβικός των Ανωγείων. Από την κουκλοθεατρική ομάδα: Μ. Κατσά, Μ. Γεωργιάδου, Θ. Βλάχος.

Σχετικές ειδήσεις
Το ημέρωμα της στρίγγλας, του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα στο Θέατρο Βρετάνια
05.10.2016 16:14
Μια κλασική και πάντα επίκαιρη κωμωδία για όλες τις εποχές, τα μήκη και τα πλάτη της γης, σκηνοθετεί φέτος τον χειμώνα, ο Γιάννης Κακλέας, στο θέατρο «Βρετάνια», με πρωταγωνιστές τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και τη Μαρία Ναυπλιώτου.
ΣΜΥΡΝΗ: Μια ιστορία μέσα στην Ιστορία, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού
01.07.2016 14:01
Το Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού παρουσιάζει την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 την θεατρική παράσταση «ΣΜΥΡΝΗ: Μια ιστορία μέσα στην Ιστορία».
Η Ημέρα των Φόνων στην Ιστορία του Άμλετ, στο θέατρο Παραμυθίας
27.06.2016 15:03
Μέσω του Φεστιβάλ «Πρωτοπορείν» 2016-που οργανώνει το Θέατρο Παραμυθίας-συστήνεται στις 28 Ιουνίου και 1 Ιουλίου 2016, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό ένα έργο-σύμβολο, «Η Ημέρα των Φόνων στην ιστορία του Άμλετ».

Follicle / Θύλαξ: Ένα οπτικοακουστικό παραμύθι στο Bios
06.05.2016 15:50
Το Bios παρουσιάζει από την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 ένα οπτικοακουστικό παραμύθι με τίτλο Follicle / Θύλαξ.
Lebensraum, του Θανάση Τριαρίδη στο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες
22.03.2016 15:26
Το LEBENSRAUM του Θανάση Τριαρίδη ανέβηκε - σε παγκόσμια πρώτη - στο Theater Aufbau Kreuzberg (Βερολίνο), το Σάββατο 5 Μαρτίου, σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους, με πρωταγωνιστές τους Κωστή Καλλιβρετάκη και Κωνσταντίνο Γεράκη.