Η Odeon παρουσιάζει στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 την ταινία «Ο Κιτρινομύτης σε Τρελές Πτήσεις» (Yellowbird), σε σκηνοθεσία του Κριστιάν Ντε Βίτα.

Ένα ηρωικό ταξίδι… με τον πιο απίθανο ήρωα!

Ο Κιτρινομύτης είναι ένα μικρό ορφανό πουλί που έχει χάσει την οικογένειά του από τη μέρα που έπεσε από τη φωλιά. Η Πασχαλίτσα τον υιοθετεί και τον μεγαλώνει σε ένα εγκαταλελειμμένο καλύβι στο δάσος, χωρίς κανένα άλλο πουλί ως πρότυπο – κι έτσι, ο καλόκαρδος Κιτρινομύτης φοβάται να απογειωθεί και να πετάξει μακριά.

Μια μέρα, η Πασχαλίτσα τον πείθει να βγει από το σπίτι για να ψάξει για κάτι που υποτίθεται ότι έχει κληρονομήσει από την γιαγιά της. Καθώς ο Κιτρινομύτης διασχίζει διστακτικά το δάσος, συναντά τον Δαρείο, τον πατριάρχη μιας οικογένειας αποδημητικών πουλιών που ετοιμάζονται να αναχωρήσουν σε πιο ζεστά μέρη για να προλάβουν το χειμώνα.

Όταν η Πασχαλίτσα ισχυρίζεται μπροστά στα υπόλοιπα πουλιά ότι ο Δαρείος ξεχώρισε τον Κιτρινομύτη για να τους οδηγήσει στην Αφρική, ο ίδιος δεν την διορθώνει και έτσι αναλαμβάνει την τεράστια πρόκληση, λαχταρώντας έτσι να αποκτήσει την δική του οικογένεια.

Έχει, βέβαια, ελάχιστες εμπειρίες που μπορούν να τον βοηθήσουν στο καινούριο του ρόλο, ενώ ο ζηλιάρης Κάρλο, που νόμιζε ότι αυτός θα διαδεχόταν τον Δαρείο στη θέση του αρχηγού, τους συνοδεύει με την ελπίδα να εκμεταλλευτεί κάποιο λάθος του άπειρου Κιτρινομύτη…Το υπέροχο τους ταξίδι, γεμάτο ανατροπές, χιούμορ και συγκίνηση, μεταμορφώνεται σε μια απολαυστική ταινία κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια.

Η ομάδα πίσω από τον «Κιτρινομύτη»

Έχοντας συνεργαστεί με τον Ουές Άντερσον στο εξαιρετικό «Ο Απίθανος Κύριος Φοξ» και τον Τιμ Μπάρτον στο απολαυστικό «Frankenweenie», ο βραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης και καλλιτέχνης Κριστιάν Ντε Βίτα, που έχει συνεργαστεί με τιτάνες του χώρου των κινουμένων σχεδίων όπως η Disney, η Fox, η Aardman Animantion, το Cartoon Network, η Sony BMG και η Columbia Records, ηγήθηκε της δημιουργικής ομάδας της ευρωπαϊκής αυτής παραγωγής από τον Φεβρουάριο του 2013.

Στενός του συνεργάτης ήταν ο διευθυντής φωτογραφίας Λοράν Φλοτό, ο οποίος γύρισε το αριστουργηματικό «Ταξιδιάρικα Πουλιά» για τον σκηνοθέτη Ζαν Περίν και χρησιμοποίησε την σημαντική του εμπειρία για να διαμορφώσει το εικαστικό κομμάτι του «Κιτρινομύτη».

Πολύτιμη ήταν και η βοήθεια του ορνιθολόγου Γκιλέμ Λεσάφρ, ο οποίος παρείχε αμέτρητες ενδιαφέρουσες και χρήσιμες λεπτομέρειες και παρατηρήσεις όσον αφορά την ιστορία και τον σχεδιασμό των χαρακτήρων.

Ο σκηνοθέτης μιλά για την ταινία

Το «Ο Κιτρινομύτης σε Τρελές Πτήσεις» είναι ένα παραμύθι στο οποίο απλώς τυχαίνει οι ήρωες είναι πουλιά – γιατί στην πραγματικότητα είναι μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία. Πάνω από όλα, είναι ένα παραμύθι για την χαρά που προκύπτει από την ανακάλυψη τού ποιος είσαι πραγματικά, την χαρά τού να ζεις μαζί με άλλους, να ζεις ελεύθερος.

Ο Κιτρινομύτης είναι ένας εκκεντρικός έφηβος, με τις αδυναμίες και τις ανασφάλειές του. Είναι ενίοτε ντροπαλός, αδέξιος, αξιαγάπητος, φοβισμένος, αδύναμος, χαρούμενος, θλιμμένος, αυθεντικός, ειλικρινής και ευχαριστημένος με τη ζωή του, αλλά λαχταράει επίσης να ανακαλύψει τα θαύματα του κόσμου. Όμως ο φόβος του για τον έξω κόσμο τον σταματά από το να απογειωθεί.

Η επιθυμία του για ανεξαρτησία συγκρούεται με τον φόβο του να αφήσει μόνη την Πασχαλίτσα, που του στάθηκε σαν μητέρα και κολλητή φίλη. Η Πασχαλίτσα καταλαβαίνει τις ανάγκες του Κιτρινομύτη και θέλει εκείνος να πετάξει, να δει τον κόσμο και να είναι με το δικό του είδος… με την δική του οικογένεια.

Με την εφηβική του συμπεριφορά και την λαχτάρα του να ανακαλύψει νέους κόσμους, να γνωρίσει νέα πουλιά και να ζήσει περιπέτειες, ο Κιτρινομύτης δεν συνειδητοποιεί το ότι η απειρία του μπορεί να προκαλέσει κακό. Η επιθυμία του να είναι μέλος μιας οικογένειας νικά τη λογική και μόνο όταν περνά χρόνο με το σμήνος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, συνειδητοποιεί το λάθος του.

Για μένα, σαν χαρακτήρας, ο Κιτρινομύτης είναι ένας συνδυασμός των νευρωτικών τικ του Γούντι Άλεν, της θετικής αισιοδοξίας του Μίκι από τα «Γκούνις» και της αγχωτικής προσωπικότητας του Τζόελ από την «Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού»!

Κριστιάν Ντε Βίτα, σκηνοθέτης

Γνωρίστε τους χαρακτήρες της ταινίας

Κιτρινομύτης

Ο ήρωάς μας είναι ένα έφηβο πουλί που ψάχνει τον εαυτό του, ταυτόχρονα ενθουσιασμένος με την ιδέα ενός ταξιδιού αλλά και τρομοκρατημένος για τους κινδύνους που το συνοδεύουν. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όταν αντιλαμβάνεται ότι έχει βάλει σε κίνδυνο την νέα του οικογένεια, ο Κιτρινομύτης ανακαλύπτει ότι είναι αρκετά δυνατός για να τους προστατεύσει!

Δάφνη

Είναι η μοναχοκόρη του Δαρείου, μία πνευματώδης και διασκεδαστική δασκάλα για τα μικρά πουλιά. Σιγά-σιγά, έρχεται κοντά με τον Κιτρινομύτη κι έτσι δεν παίρνει χαμπάρι αμέσως την απειρία του στην καθοδήγηση του σμήνους. Όπως θα έκανε και ο Δαρείος, όμως, διακρίνει, παρά τα λάθη του Κιτρινομύτη, ότι έχει καλή καρδιά και ότι τελικά μπορεί να σώσει την κατάσταση.

Κάρλο

Ο πεισματάρης Καρλο έχει το χάρισμα του προσανατολισμού και αμέσως αντιλαμβάνεται ότι πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση. Οι κακοί του τρόποι, όμως, και η αλαζονεία του κάνουν τα άλλα πουλιά αδιάφορα σε ό,τι έχει να πει και άρα κανείς δεν τον ακούει…

Πασχαλίτσα

Η Πασχαλίτσα είναι η θετή μητέρα του Κιτρινομύτη. Τον προσέχει όλη του τη ζωή και τον εκπαιδεύει να συναντήσει τις προκλήσεις του έξω κόσμου. Τον ενθαρρύνει να βρει τη δική του οικογένεια και τελικά παρεμβαίνει έτσι ώστε να αναλάβει το ρόλο του αρχηγού του σμήνους. Σαν καλή νεράιδα, στέκεται στο πλευρό του για να εξασφαλίσει ότι θα φτάσει με ασφάλεια στον προορισμό του.

Τζάνετ

Η Τζάνετ είναι η δυναμική αδερφή του Δαρείου και η μητέρα του Κάρλο. Είναι κάτι σαν δεύτερη μητέρα του Κιτρινομύτη και πάντα τον υποστηρίζει, παρόλο που οδηγεί το σμήνος στην βέβαιη καταστροφή!

Δαρείος

Ο Δαρείος είναι ένας κοσμογυρισμένος και σοφός αρχηγός, που έχει οδηγήσει το σμήνος σε πολλά ταξίδια. Η εξαφάνισή του στην αρχή της ταινίας δημιουργεί ένα τεράστιο κενό που προσπαθούν να καλύψουν ο Κιτρινομύτης και ο Κάρλο.

Τι πρέπει να ξέρει κάθε σωστός αρχηγός σμήνους

Αποδημητική σχολή

Πολλά νεαρά αποδημητικά πουλιά δεν χρειάζεται να μάθουν το πώς πρέπει να πετάξουν – το ξέρουν ενστικτωδώς. Άλλα ακολουθούν τους γονείς τους ή τους ενήλικους του είδους τους για να το μάθουν. Όταν πετούν σε σμήνος, μαθαίνουν τον δρόμο, καθώς και το ποια είναι τα καλά σημεία για να περάσουν τον χειμώνα. Μετά την πρώτη τους φορά, δεν θα χρειαστούν ποτέ ξανά οδηγό!

Μεγάλο λάθος

Το χειρότερο που μπορεί να πάθει ένα αποδημητικό σμήνος είναι ο κακός καιρός. Αν ο άνεμος είναι πολύ δυνατός και προς την λανθασμένη κατεύθυνση, μπορεί να τους παρασύρει πάνω από τη θάλασσα και τότε, εξαντλημένα, να πέσουν στο νερό. Οι δυνατές βροχές μπορούν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, και οι νεαροί ταξιδιώτες είναι οι πιο ευάλωτοι στον κίνδυνο αυτό.

Τα αξιοθέατα δείχνουν το δρόμο

Για εμάς είναι κάτι όμορφο για να κοιτάμε, για τα αποδημητικά πουλιά είναι κάτι σαν… χάρτης! Ένα βουνό, ένα ποτάμι, μια ακτή: όλα αυτά φαίνονται από τον αέρα και βοηθούν στην πλοήγηση, όπως και οι ανθρώπινες κατασκευές – οι αυτοκινητόδρομοι γίνονται, όπως φαίνεται στην ταινία, «ποτάμια φωτός».

Βρες το σωστό ρεύμα

Μερικά πουλιά όπως οι χήνες, πετούν πολύ ψηλά στον ουρανό, κάτι που τους επιτρέπει να φτάνουν κάποια ισχυρά ρεύματα και να τα χρησιμοποιούν ως ‘ιπτάμενα χαλιά’. Αυτά τα ρεύματα μεταφέρουν τα σμήνη με άνεση, ευκολία και μεγαλύτερη ταχύτητα.

Το φεγγάρι πανωθέ μου

Τα περισσότερα αποδημητικά πουλιά ταξιδεύουν τη νύχτα όταν ο ουρανός είναι καθαρός αφού έτσι μπορούν να δουν τα αστέρια και το φεγγάρι. Οι θέσεις των αστεριών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά τα πουλιά γνωρίζουν ενστικτωδώς πώς γίνεται η αλλαγή αυτή και προσανατολίζονται κατάλληλα. Γνωρίζουμε ότι κάποια νεαρά πουλιά μαθαίνουν να χρησιμοποιήσουν τα αστέρια από την εποχή που είναι ακόμη στη φωλιά!

Σκηνοθεσία Κριστιάν Ντε Βίτα

Σενάριο Αντουάν Μπαρό, Κόρι Έντουαρντς

Παραγωγή Καρολίν Μπενζό

Καρόλ Σκοτά

Σιμόν Αρνάλ

Ηθοποιοί Φοίβος Ριμένας

Λίλα Μουτσοπούλου

Στεφανία Φιλιάδη

Άντρια Ράπτη

Σταύρος Σιούλης

Ντίνος Πικροδημήτρης

Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

Φώτης Πετρίδης

Βασίλης Μήλιος

Ρόζι Παπαϊωάννου

Αίγλη Κοντονίκου

Κώστας Αποστολίδης

Γιώργος Σκούφης

Καλλιτεχνική Διεύθυνση Μπενζαμάν Ρενέρ

Μουσική Στίβεν Ουόρμπεκ

Κρίστοφερ Ουίλις

Διάρκεια 90’

Διανομή Odeon