Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ομάδα Νέμεση επί σκηνής

Ομάδα Νέμεση επί σκηνής
Η Ομάδα Νέμεση παρουσιάζει στο στούντιο της παράλληλα τα έργα Οιδίπους Τύραννος και Κονσέρτο για ένα πιάνο ,μια ηθοποιό και δύο φόνους ,για λίγες μόνο παραστάσεις…


Κοντσέρτο για ένα πιάνο, μία ηθοποιό και δύο φόνους

Η παράσταση: Το κοινό ( των κριτών- των ενόρκων;),  ένα πιάνο και  μία γυναίκα άρρηκτα δεμένη με τον χώρο αυτό της κρίσης. Και η γυναίκα αντιμετωπίζει στα μάτια των θεατών το αιώνιο ερώτημα: Το έκανες; Κι αν το έκανες γιατί το έκανες; Πώς το έκανες; Πώς μπόρεσε το χέρι σου να πιάσει το τσεκούρι; Και η γυναίκα (που άλλοτε λέγεται Λίζυ Μπόρντεν κι άλλοτε Κλυταιμνήστρα), νιώθοντας αυτό το τεράστιο ερώτημα να εκπέμπεται από τους κριτές της,  μιλά, απολογείται, θυμάται κι εξηγεί, και μαζί της μιλά και η μουσική σε έναν συνεχή διάλογο ατμόσφαιρας και συναισθήματος έτσι που νιώθεις ότι  πιάνο και  φωνή  γίνονται ένα, πως η μουσική  μιλά κι ο λόγος γίνεται μουσική. Με δυό λόγια: Κοντσέρτο για ένα πιάνο, μια ηθοποιό και δύο φόνους.
Ερμηνεύουν:  επί σκηνής η Τίνα Στεφανοπούλου και στο πιάνο η Εφη Ράτσου.

Οιδίπους Τύραννος- Σοφοκλής
 
Φοβερός λοιμός σπαράζει την πόλη. Οι Θεοί μας έχουν ξεχάσει. Ο βασιλιάς Οιδίπους αναλαμβάνει την ευθύνη να μας σώσει. Ορκίζεται να βρει τον φονιά που αυτήν την πόλη μολύνει.

Ένα αρχετυπικός μύθος, μια αφορμή να αντιμετωπίσουμε το καταπληκτικό αυτό υλικό έξω από τον κλασσικό τραγικό τρόπο, αλλά πιο αφαιρετικά , σαν μια τραγωδία δωματίου.

Η παράσταση , καταργώντας την απόσταση που υφίσταται στα ανοιχτά θέατρα μεταξύ ηθοποιών και κοινού, προσεγγίζει το έργο του Σοφοκλή με τόνους ηπιότερους. Δίνει έμφαση στις σχέσεις των ηρώων καθώς και στις αποφάσεις που παίρνουν με βάση τα γεγονότα που προκύπτουν.

Το όλο εγχείρημα είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που  αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες …Τραγωδία δωματίου βασισμένη στη μετάφραση του Απόστολου Κουταλοπούλου και Σκηνοθεσία/Sonic Arts - Δημήτρης ΠαπαδόπουλοςΣχετικές ειδήσεις
01.12.2016 16:21
Στην Αγία Πετρούπολη συνεχίζει την επιτυχημένη περιοδεία του ο "Οιδίπους Τύραννος", η μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου και του θεάτρου Βαχτανγκοφ, σε σκηνοθεσία Ρίμας Τούμινας.
Οιδίπους τύραννος από το Εθνικό Θέατρο στο θέατρο Βαχτάνγκοφ
07.11.2016 16:22
Το Εθνικό Θέατρο στο πλαίσιο της επιδίωξής του για συνεργασίες τόσο με ελληνικούς όσο και διεθνείς θεατρικούς οργανισμούς, συνεργάστηκε για πρώτη φορά με το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζοντας τον Οιδίποδα τύραννο του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας.
«Οιδίπους Τύραννος» από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Βαχτάνγκοφ στο Ηρώδειο
09.09.2016 10:58
Ο «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, η μεγάλη συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας που απέσπασε θετικές κριτικές και γοήτευσε το κοινό της Επιδαύρου, θα παρουσιαστεί για μία μόνο παράσταση στις 22 Σεπτεμβρίου κάτω από την Ακρόπολη.
Οιδίπους Τύραννος, του Σοφοκλή από το Εθνικό Θέατρο και το Θέατρο Βαχτάνγκοφ της Μόσχας
07.07.2016 14:54
Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με το φημισμένο Θέατρο Βαχτάνγκοφ παρουσιάζοντας τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Το χειμωνιάτικο παραμύθι, του Σαίξπηρ από την ομάδα Νοσταλγία στο Rabbithole
18.03.2016 17:01
Το έργο του William Shakespeare ανεβαίνει στο RABBITHOLE με μία μόνο ηθοποιό επί σκηνής.