Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Έκτος λογοτεχνικός περίπατος: Αναζητώντας τα ίχνη του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα μαζί με το Public Συντάγματος

Έκτος  λογοτεχνικός περίπατος: Αναζητώντας τα ίχνη του Μίκη Θεοδωράκη στην Αθήνα μαζί με το Public Συντάγματος

Τα Public,  ο νούμερο 1 προορισμός για το βιβλίο, ενώνουν τις δυνάμεις τους με την Discover Greek Culture, την πρώτη εταιρεία πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα, συνεχίζοντας και τον Ιούνιο τους «Λογοτεχνικούς Περιπάτους»! Αυτή τη φορά η περιήγηση στην Αθήνα, στα μονοπάτια της διανόησης και των Γραμμάτων, αφορά το έργο και τη ζωή του Μίκη Θεοδωράκη και θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουνίου 2015.

 

Ο περίπατος θα ξεκινήσει από την οδό Αποστόλου Παύλου και Αγίας Μαρίνας στο Θησείο, στο τμήμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων της πόλης που τη μετατρέπει σιγά-σιγά σε ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο. Από εδώ θα ξεκινήσει η λογοτεχνική διαδρομή που ακολουθεί την κορυφογραμμή των δυτικών λόφων της Αθήνας, ανέκαθεν φυσικό τείχος προστασίας του Βράχου της Ακρόπολης. Η μαγεία των λόφων ανακαλεί τη μαγεία της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Η πρώτη στάση θα γίνει στην Αγία Μαρίνα, τον βυζαντινό σπηλαιώδη ναό με τα σπαράγματα τοιχογραφιών ο οποίος θα μας δώσει το έναυσμα να ανακαλέσουμε τα βυζαντινά στοιχεία στα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη - Η Ροδιά Τετράκλωνη θα μπορούσε να είναι ένας βυζαντινός ύμνος , με τον ίδιο τρόπο που η Συννεφιασμένη Κυριακή είναι το “Τη Υπερμάχω”. Στη συνέχεια θα περάσουμε από το Αστεροσκοπείο Αθηνών για να ανακαλύψουμε πως η μουσική διέπει το Σύμπαν και τα Μαθηματικά  και από το Λόφο των Νυμφών και πιο συγκεκριμένα στην αριστοκρατική συνοικία της Μελίτης πάνω στον αρχαίο δρόμο που οδηγεί στην Πνύκα.

 

Επόμενη στάση μας θα είναι η Πνύκα. Η κοιτίδα της αθηναϊκής δημοκρατίας και το ηλιοτρόπιο του Μέτωνος που καθόρισε τη θέση του νεώτερου Αστεροσκοπείου, ενορχηστρώνουν τη σχέση της Μουσικής με τα Μαθηματικά και τις κινήσεις των Άστρων, “οριοθετώντας” το άπειρο του μουσικού σύμπαντος του Μίκη Θεοδωράκη. Η Ακρόπολη όπως δεν την έχουμε δει ποτέ, ξεδιπλώνεται σαν βεντάλια καθώς κατεβαίνουμε από το λόφο Νυμφών στην Πνύκα. Εδώ αποθεώνεται η έννοια του συσχετισμού της Μουσικής που διέπει το Σύμπαν με την Αρχιτεκτονική. Κοιτώντας τον Βράχο της Ακρόπολης και το νοητό τρίγωνο που σχηματίζει με τον Λυκαβηττό και την Πεντέλη, αντιλαμβανόμαστε το πώς ο αρχιτέκτονας της εποχής οραματίστηκε και δημιούργησε το Αέτωμα.

 

Κορυφαίο σημείο του περιπάτου αποτελεί η ανάγνωση αποσπασμάτων από το Canto General σε ποίηση Pablo Neruda, ένα από τα εμβληματικότερα ποιητικά έργα της Λατινικής Αμερικής, και από  το Άξιον Εστί του Ελύτη, καθώς και ενός ποιήματος του Ισπανού Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, έργα που έχει μελοποιήσει ο μεγάλος συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης. Στο επίσης εμβληματικό αυτό σημείο του λίκνου της αθηναϊκής δημοκρατίας θα «ενωθούν δύο πολιτισμοί, δύο μεγάλες γλώσσες: η Μητέρα ελληνική και η μεγάλη ισπανική που αγκαλιάζει σχεδόν μια ολόκληρη ήπειρο. Το πάντρεμα αυτό προκύπτει μέσα από τη δυναμική της Μουσικής του Θεοδωράκη που έντυσε το λόγο του Χιλιανού ποιητή με μουσικά στοιχεία που συνδυάζουν ρυθμούς της λατινοαμερικάνικης μουσικής και ελληνικές παραδοσιακές φόρμες. Άλλωστε, η Λατινική Αμερική θα ήταν μια καινούργια πατρίδα για εκείνον, όπως σημειώνει ο Gail Holst στο βιβλίο του «Μίκης Θεοδωράκης – Μύθος και Πολιτική στη σύγχρονη Ελλάδα».

 

Επόμενη στάση μας θα είναι στον Πεζόδρομο Πικιώνη και στον Λόφο Μουσών (Φιλοπάππου). Η αρχιτεκτονική σύνθεση του Δημήτρη Πικιώνη εμπεριέχει την αρχιτεκτονική της μουσικής του Θεοδωράκη στον τόπο όπου βρίσκεται το σπίτι του. Εδώ, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει,  θα ήθελε να «χαθεί» στο Λόφο Μουσών «παρέα με τις Νύμφες». Περπατώντας στη Διονυσίου Αεροπαγίτου θα θαυμάσουμε το Άγαλμα του Στρατηγού Μακρυγιάννη ανακαλώντας παράλληλα την αγωνιστική και πολιτική δράση του συνθέτη.

 

Ο περίπατος θα ολοκληρωθεί στο Public Συντάγματος όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον ζωγράφο και συγγραφέα Ανδρέα Μαράτο.

 

Η Discover Greek Culture είναι μια εταιρεία στο χώρο παροχής υπηρεσιών ενημέρωσης επισκεπτών, η οποία εξειδικεύεται στο σχεδιασμό και την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών πολιτιστικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις
27.12.2016 12:38
Σπουδαία έργα του μεγάλου μουσουργού Μίκη Θεοδωράκη, σε ενορχηστρώσεις και μεταγραφές του Στέφανου Κορκολή και ερμηνεία της Σοφίας Μανουσάκη, σε Α' πανελλαδική κυκλοφορία από την Panik Platinum.
Συνάντηση: Ο Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη στο Φεστιβάλ Λουτρακίου
14.07.2016 10:13
H συναυλία που θα παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Λουτρακίου την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016, είναι μία μουσική «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» του Μίκη Θεοδωράκη και του Στέφανου Κορκολή.
Συνάντηση: Ο Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη στο Βέακειο Θέατρο
05.07.2016 13:11
Η «Συνάντηση» του Στέφανου Κορκολή σε έργα Μίκη Θεοδωράκη με τη φωνή της Σοφίας Μανουσάκη έρχεται στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά την Δευτέρα 11 Ιουλίου.
Τρία έργα του Μίκη Θεοδωράκη στο πλαίσιο του Κύκλου Adagio Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
18.04.2016 16:42
Τρία συμφωνικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη με ιδιαίτερο συμβολισμό: το Τροπάριο της Κασσιανής, το πρώτο συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, η «Ραψωδία για βαρύτονο και ορχήστρα», κατά τον ίδιο τον συνθέτη το «κύκνειο άσμα» του, και ο κύκλος τραγουδιών «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν», έργο με μεγαλειώδη αντιπολεμικό χαρακτήρα που θεωρείται παγκοσμίως από τα πλέον σημαντικά έργα του συνθέτη, θα παρουσιαστούν την Κυριακή των Βαΐων 24 Απριλίου (ώρα 20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Φύλαξα τ΄ όνειρο: διπλό cd με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από την MINOS-EMI
29.03.2016 12:07
Κυκλοφορεί από την ΜΙΝΟS-ΕΜΙ ένα διπλό cd με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, τραγούδια που κατέχουν θέση ελληνικού ύμνου αφού ταξίδεψαν και γνώρισαν την μουσική μας σε όλο τον κόσμο, αλλά και τραγούδια λιγότερα γνωστά που πάντα όμως εμπεριέχουν την ιδιοφυή προσέγγιση του δημιουργού τους.