Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Διαβάζοντας Αρχιτεκτονική. Λογοτεχνική Φαντασία και Αρχιτεκτονική Εμπειρία: συνέδριο στο Μουσείο Μπενάκη

Διαβάζοντας Αρχιτεκτονική. Λογοτεχνική Φαντασία και Αρχιτεκτονική Εμπειρία: συνέδριο στο Μουσείο Μπενάκη

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί το τριήμερο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχοτεκτονικής, με τίτλο Διαβάζοντας Αρχιτεκτονική. Λογοτεχνική Φαντασία και Αρχιτεκτονική Εμπειρία.

Η λογοτεχνία εξερευνά συνεχώς και μας παρέχει συστηματικά λεπτομερείς περιγραφές στιγμών και καταστάσεων, οι οποίες προκύπτουν σε χώρους διαφορετικής κλίμακας, από το οικιακό περιβάλλον έως το αστικό επίπεδο. Ως ένα από τα κύρια μέσα που απεικονίζει την πραγματικότητα, η λογοτεχνία επικεντρώνεται στις συνεχώς μεταλλασσόμενες συνθήκες της καθημερινότητας, η οποία εκτυλίσσεται σε κτίρια, χώρους και πόλεις – στο δομημένο περιβάλλον.

Ξεκινώντας από αυτή την υπόθεση , το συνέδριο στοχεύει στην εξερεύνηση του τρόπου με τον οποίο η σύγχρονη λογοτεχνική παραγωγή μπορεί να βοηθήσει τους αρχιτέκτονες στην κατανόηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών της σύγχρονης ζωής , για την οποία καλούνται να σχεδιάσουν.

Οι εικόνες της σύγχρονης ζωής περιλαμβάνουν στιγμές από την ιδιωτική και δημόσια ζωή, εκδηλώσεις διαφορετικής κλίμακας, κοινωνικό-πολιτιστικά και πολιτικά φαινόμενα στον αστικό χώρο. Αυτές οι στιγμές αποτελούν αρχιτεκτονικές εμπειρίες που εξαρτώνται από τον χώρο στον οποίο εκτυλίσσονται και έτσι μας παρέχουν μία ποιοτική, συναισθηματική και προσωποποιημένη αντίληψη του κόσμου.

Διοργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, McGill σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

Σχετικές ειδήσεις
Citylab 2016: Πόλη – Αρχιτεκτονική – Έρωτας
26.08.2016 15:21
Το συνέδριο/εργαστήριο αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού Citylab 2016 θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα από την Πέμπτη 22 έως και την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016, στις εγκαταστάσεις του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας.
Ελληνική αρχιτεκτονική στον 20ό και 21ο αιώνα -  Αντρέας Γιακουμακάτος
19.08.2016 13:04
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Ελληνική αρχιτεκτονική στον 20ό και 21ο αιώνα.Ιστορία, θεωρία, κριτική σε επιμέλεια Αντρέα Γιακουμακάτου.
Arch Points 2016: Νέοι αρχιτέκτονες μας προσκαλούν σε ένα τριήμερο διαφυγής
26.04.2016 10:13
Το Arch Points αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προβολή της δραστηριότητας των νέων Ελλήνων αρχιτεκτόνων, με κοινό θεματικό άξονα τη #διαφυγή. Τι είναι η διαφυγή; Πώς την εντοπίζουμε στο χώρο και την αρχιτεκτονική; Από τις 13 έως τις 15 Μαΐου, 17 αρχιτεκτονικά γραφεία ανοίγουν τις πόρτες τους για πρώτη φορά στο κοινό και 5 αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις μας προσκαλούν σε μία εναλλακτική περιήγηση στο κέντρο της Αθήνας!
SWISS NOW. Σύγχρονες Ελβετικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική: Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη
25.11.2015 11:56
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και η Πρεσβεία της Ελβετίας στην Αθήνα παρουσιάζουν από τις 25 Νοεμβρίου 2015 την έκθεση “SWISS NOW. Σύγχρονες Ελβετικές προσεγγίσεις στην αρχιτεκτονική” στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.
Ημερίδα έρευνας «Αθήνα Παρίσι 1945-1975 : Αρχιτεκτονική» στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
11.11.2015 15:09
Σας καλούμε στις 20 Νοεμβρίου 2015 στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών σε μια ημερίδα έρευνας για τις πολύπλευρες ανταλλαγές ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, το κρίσιμο διάστημα 1945-1975, με κοινό κριτήριο την Αρχιτεκτονική.