Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης υποδέχεται το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Φινλανδίας / Ακαδημία Θεάτρου και το Πανεπιστήμιο Aalto / Σχολή Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής που θα παρουσιάσουν την παράσταση Antigone Reloaded εμπνευσμένη από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή και θα οργανώσουν Σεμινάριο και Εργαστήρια με διακεκριμένους καθηγητές των δύο πανεπιστημίων.

Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης συνεχίζει για τέταρτη χρονιά το Πρόγραμμά του με τίτλο “ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις”, σε συνεργασία με μεγάλα ξένα Πανεπιστήμια, που έχει σαν στόχο την προώθηση της έρευνας και της μελέτης του αρχαίου δράματος και την ανάπτυξη της επικοινωνίας και του διαλόγου ανάμεσα σε δημιουργούς, καλλιτέχνες και θεωρητικούς των Γραμμάτων και της Τέχνης με διαφορετικές  προσεγγίσεις. Το Πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “ΑΤΤΙΚΗ” του ΕΣΠΑ 2007-2013 του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τα προηγούμενα χρόνια, το πρόγραμμα “ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις” γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έγινε ευμενώς αποδεκτό από την ελληνική Πανεπιστημιακή κοινότητα, τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας αλλά και το φιλότεχνο κοινό που παρακολούθησε τις παραστάσεις και όλους όσοι συμμετείχαν στα δωρεάν κάθε χρόνο σεμινάρια και εργαστήρια, στα οποία δίδαξαν Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι από τα Πανεπιστήμια Στάνφορντ (ΗΠΑ), Ληντς (Μεγάλη Βρετανία), Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ (Ισραήλ).

Φέτος, με ιδιαίτερη χαρά το Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης υποδέχεται στην Αθήνα τα δύο κυριότερα Πανεπιστήμια της Φιλανδίας, το Πανεπιστήμιο Τεχνών της Φινλανδίας / Ακαδημία Θεάτρου και το Πανεπιστήμιο Aalto / Σχολή Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής, τα οποία σε συνεργασία θα παρουσιάσουν  την παράσταση “Antigone Reloaded” εμπνευσμένη από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή με χρήση πολυμέσων, την Πέμπτη 11, Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Ιουνίου 2015, στις 21:00, στο Θέατρο του ΙΜΚ, σε σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία του Γιάννε Πέλλινεν.

Η παράσταση θέτει μία σειρά προβληματισμούς  που αφορούν στο ζήτημα της προσαρμογής μιας αρχαίας τραγωδίας στο σύγχρονο μετα-δραματικό πλαίσιο: ποια είναι η συνάφεια και το νόημα της μελέτης και του ανεβάσματος της Αντιγόνης σήμερα;

Παράλληλα, οι προσκεκλημένοι ακαδημαϊκοί φορείς  επιμελούνται μία σειρά εργαστηρίων, συνολικής διάρκειας 12 ωρών, με τους Δρ. Μάρκους Φάγκερουντ, Δρ. Λίισα Ίκονεν, Δρ. Τόμι Χουμαλίστο και Άννε Νίμελλ, καθώς και σεμινάριο του Δρ. Μίικα Λούοτο, Λέκτορα Φιλοσοφίας στην Ακαδημία Θεάτρου του Πανεπιστήμιου των Τεχνών του Ελσίνκι, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η επανεφεύρεση της Αρχαίας Ελλάδας», στη βάση στοχασμών των Χέλντερλιν και Νίτσε. Τα εργαστήρια ασχολούνται με τις θεματικές της θεατρικής σκηνής ως μουσικού οργάνου, της αρχαίας κωμωδίας, και της ανάλυσης του Χορού στο αρχαίο δράμα.

Ο κ. Νίκος Ξυδάκης Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων σημειώνει στο Χαιρετισμό του: «Το πρόγραμμα “Αρχαίο Δράμα: Επιρροές και Σύγχρονες Προσεγγίσεις” που οργανώνεται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης προσανατολίζεται προς την καθιέρωση ισχυρών διεθνών δεσμών ανάμεσα σε ακαδημαϊκούς και πολιτιστικούς φορείς που στοχεύουν στην προώθηση της έρευνας, την ανάπτυξη και την προαγωγή των σπουδών Αρχαίου Δράματος και τους τρόπους με τους οποίους η αρχαία ελληνική ποίηση εξακολουθεί να αφορά τον σύγχρονο κόσμο. Η Αθήνα προορίζεται να παίξει έναν ρόλο πρωταγωνιστικό στην έρευνα για το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα και μέσω του προγράμματος αυτού και τις κοινωνικές και εκπαιδευτικές πτυχές του, η πόλη και οι πολίτες ωφελούνται άμεσα. Επιθυμία μας είναι η γόνιμη αυτή συνεργασία του Ιδρύματος με κορυφαία διεθνώς πανεπιστήμια θα συνεχίσει να προσφέρει ευκαιρίες σε νεαρούς καλλιτέχνες και ερευνητές να ευρύνουν τους ορίζοντές τους και να εξελίξουν τις επαγγελματικές τους δεξιότητες».

Συγχρόνως, η κ. Ξένια Καλδάρα, Αντιπρόεδρος και Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης επισημαίνει: «Το Πρόγραμμα “ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ: Επιρροές και σύγχρονες προσεγγίσεις” εκφράζει τη βεβαιότητά μας για τη δύναμη της θεατρικής παιδείας και πράξης, καθώς και για τις δυνατότητές της, ως επιστήμης και τέχνης συγχρόνως, να υπερβαίνει το  χώρο και τον χρόνο, τόσο αισθητικά, όσο και νοηματικά. Καθώς παγιώνεται ως εκπαιδευτικός και καλλιτεχνικός θεσμός υψηλών προσδοκιών, στόχος μας παραμένει η οριοθέτηση και η προστασία ενός σημείου συνάντησης Ελλήνων και Ακαδημαϊκών και φοιτητών του Αρχαίου Δράματος, για την προαγωγή της συνδυαστικής και πειραματικής ανάλυσης και παρουσίασής του στο κοινό».

Πέμπτη 11, Παρασκευή 12 & Σάββατο 13 Ιουνίου 2015, στις 21:00

Antigone Reloaded

εμπνευσμένη από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία-δραματουργική επεξεργασία: Γιάννε Πέλλινεν

Η παράσταση αφορά στο ζήτημα της προσαρμογής μιας αρχαίας τραγωδίας στο σύγχρονο μετα-δραματικό πλαίσιο: ποια είναι η συνάφεια και το νόημα της μελέτης και του ανεβάσματος της Αντιγόνης σήμερα;

Η παράσταση χειρίζεται τις θεματικές του θανάτου, της υπερβολής και της διχοτομίας ανάμεσα στο Απολλώνιο και το Διονυσιακό. Μελετά και συνδυάζει το κείμενο και τους χαρακτήρες του Σοφοκλή, την εικονογραφία της ποπ κουλτούρας, τη μουσική ως οργανικό στοιχείο της υποκριτικής και δραματουργίας, και τελικά το ερώτημα της προσωπικής ή στενής προσέγγισης ενός πολιτικού ζητήματος. Στόχος της διαδικασίας των προβών είναι η κατασκευή ενός πλήρους και ασυμβίβαστου έργου τέχνης, μέσω της έρευνας και της αμοιβαίας δημιουργικής διαδικασίας ανάμεσα σε διαφορετικές σχολές και θεωρίες.

Γλώσσα: Στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία: Γιάννε Πέλλινεν (TeaK)
Χορογραφία: Λίντα Μαρτικάϊνεν (TeaK)
Σκηνικά: Άννινα Νέβανταους (Aalto ARTS)
Κοστούμια: Τίινα Χάουτα-Άχο & Σουσάννα Σούουρλα (Aalto ARTS)
Βοηθοί ενδυματολόγοι και υπεύθυνοι ειδικών κατασκευών: Σαμάνθα Τζέιν Έιρι, Μελίσσα Σβένσσον (επισκέπτριες φοιτήτριες από το Πανεπιστήμιο Edge Hill, Ηνωμένο Βασίλειο), Ρικάρντο Μενέττι, (επισκέπτης φοιτητής από την Accademia di Belle Arti di Brera/ Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπρέρα, Ιταλία) (Aalto ARTS)
Σχεδιασμός φωτισμού: Λούκα Σίρβιοο (TeaK)
Συνθέτης: Άλμπερτ Λένκιεβιτς (SibA)
Συνθέτης / κρουστά: Τουόμας Κέττουνεν (SibA)
Ηχολήπτης: Μίκι Μπρούνοου (TeaK)
Επί σκηνής: Άννε-Μάρι Άλασπαα, Μίνερβα Κάουττο, Ελίας Κέρανεν, Πούρου Νίκκιλα, Πούρου Άικαα (TeaK)

Η παράσταση είναι προϊόν συνεργασίας των φοιτητών του μεταπτυχιακού προγράμματος από το τμήμα Κινηματογράφου, Τηλεόρασης και Σκηνογραφίας της σχολής Τεχνών, Σχεδίου και Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Aalto (Aalto ARTS) με φοιτητές από την Ακαδημία Θεάτρου (TeaK) και την Ακαδημία Sibelius (SibA) του πανεπιστημίου Τεχνών του Ελσίνκι.

Επιβλέποντες καθηγητές:

Σοφία Παντουβάκη, καθηγήτρια Ενδυματολογίας
Λίισα Ίκονεν, καθηγήτρια Σκηνογραφίας
Μίννα Χαργιουνιέμι, λέκτορας Σκηνοθεσίας
Τόμι Χουμαλίστο, καθηγητής Φωτισμού
Μάρκους Φάγκερουντ, λέκτορας Μουσικής
Γιούχανι Λιιματάινεν, καθηγήτρια Ηχοληψίας
Μίικα Λούοτο, λέκτορας Φιλοσοφίας
Άννε Νίμελλ, ΜΑ σκηνοθεσία

Ακαδημαϊκή επίβλεψη: Καθηγήτρια Σοφία Παντουβάκη

Παραγωγή
Διεύθυνση παραγωγής: Σάλλι Μπέργκχαλ και Νίνα Νούμμινεν (TeaK)
Κατασκευή σκηνικών: Γιούρι Λάχελμα (Aalto ARTS)
Υπεύθυνη θεάτρου: Ίλκκα Ριιχικάλλιο (Media Centre Lume)
Παραγωγή κοστουμιών: Γιοχάννα Ιλμάρινεν (Aalto ARTS) και Κάτι Μάντερε (TeaK)
Φροντιστήριο: Χέλι Χιουούτια (TeaK)
Τεχνικός οπτικοακουστικής υποστήριξης:  Γιούρκι Οξαχάργιου (TeaK)