Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

KONTRATΩ: for it had turned to gold in his hand: Έκθεση στο metamatic:taf

KONTRATΩ: for it had turned to gold in his hand: Έκθεση στο metamatic:taf

Το metamatic:taf παρουσιάζει την έκθεση kontratω: for it had turned to gold in his hand, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 6 Σεπτεμβρίου.

 

Η έκθεση επιλέχθηκε μέσα από το ετήσιο Ανοιχτό Κάλεσμα Επιμελητικών Προτάσεων που οργανώνεται φέτος για πέμπτη συνεχή χρονιά από το metamatic:taf και απευθύνεται σε νέους και νέες έως 35 ετών, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να προτείνουν μια ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης και να την υλοποιήσουν στους χώρους του metamatic:taf.

 

Η έκθεση kontratω: for it had turned to gold in his hand διερευνά πολιτικές στο εργασιακό πλαίσιο ενός μετα-φορντικού «εργοστασίου τέχνης» μέσα από τα έργα επτά καλλιτεχνών, καθώς και ένα διαδραστικό αρχείο. Επηρεασμένη από τον ελληνικό μύθο σύμφωνα με τον οποίο ο Μίδας παίρνει ένα μήλο και προς δυσφορία του το μετατρέπει σε χρυσό, αφήνοντας τον ίδιο πεινασμένο, η έκθεση αφηγείται την ιστορία των εργαζομένων της τέχνης και των έργων τους.

 

Η ακριβής αξιολόγηση της εργασίας σε ένα μετα-φορντικό σενάριο ενός «εργοστασίου τέχνης» είναι προβληματική, καθώς η παραγωγή έργου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη δραστηριότητα των εργαζόμενων αυτή καθεαυτή,  συγχέοντας το χρόνο εργασίας και μη-εργασίας. Η άυλη εργασία στο χώρο της τέχνης εντάσσεται σε ένα σύστημα σχεδιασμένο να παράγει εκθέσεις - υπερπαραγωγές, τα λεγόμενα blockbusters, να κυκλοφορεί ψηφιακά και έντυπα δελτία τύπου, καθώς και την αγοραπωλησία πολιτιστικών κεφαλαίων. Όλα αυτά εξαρτώνται από το επίπεδο των επιτευγμάτων του/της καλλιτέχνη, τα οποία συμπεριλαμβάνονται σε ένα βιογραφικό 100 λέξεων, γραμμένο από έναν ασκούμενο που έχει προσληφθεί αμισθί. Ένα από τα θέματα που εξετάζονται σχετίζεται με τις λιγότερο ορατές πλευρές της ασυνεχούς και σύνθετης βιογραφίας των εργαζομένων της τέχνης. Λογιστικά βιβλία, φορολογικές δηλώσεις, αποδείξεις και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Ποια σύμβαση έχουν υπογράψει οι εργαζόμενοι του πολιτιστικού τομέα και με ποιους; 

 

Η έκθεση, λοιπόν, επιχειρεί να διαπιστώσει τον κοινωνικο-οικονομικό δεσμό των εργαζομένων με το «εργοστάσιο τέχνης», εκφράζοντας ένα πλήθος επικριτικών φωνών που αμφισβητούν το κατά πόσο δεν υφίσταται εναλλακτική στις υπάρχουσες δομές.

 

Συμμετέχουν: David Blackmore, Sara Borga, Richard Müller, Μαριάνα Μπίστη, Μαρίνα Ξενοφώντος, Pil and Galia Kollectiv, Saul Williams 

Επιμέλεια: Μαρίνα Γεωργίου και Θάλεια-Μαρία ΚουρτέσηΣχετικές ειδήσεις
Studios, η έκθεση του metamatic:taf για 7η χρονιά
27.01.2017 10:48
Το metamatic:taf με χαρά παρουσιάζει για έβδομη συνεχή χρονιά την έκθεση Studios που εγκαινιάζεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 24 Φεβρουαρίου.
Μετέωροι χρονότοποι: ομαδική έκθεση στο metamatic:taf
22.06.2016 16:37
Το metamatic:taf παρουσιάζει την καλοκαιρινή έκθεση Μετέωροι χρονότοποι, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 16 Αυγούστου 2016.
Are We Moving?: ομαδική έκθεση στο metamatic:taf
22.06.2016 15:41
To metamatic:taf ανακοινώνει την καλοκαιρινή έκθεση Are we Moving?, σε επιμέλεια των METASITU, καλλιτεχνικών διευθυντών του metamatic:taf, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016 στις 20.30.
Tomorrow is another day, Tomorrow is not another day: έκθεση στο metamatic:taf
25.05.2016 14:53
To metamatic:taf ανακοινώνει με χαρά την έκθεση Tomorrow is another day, Tomorrow is not another today, που εγκαινιάζεται στις 2 Ιουνίου 2016 και θα διαρκέσει έως τις 25 Ιουνίου.
Το είναι και το στοιχείο της έκπληξης: έκθεση στο metamatic:taf
24.05.2016 15:03
Το metamatic:taf παρουσιάζει την έκθεση Το είναι και το στοιχείο της έκπληξης, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 στις 20.30 και θα διαρκέσει έως τις 26 Ιουνίου.