Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Δεσμοί Ύλης- Δεσμοί Χωρών

Δεσμοί Ύλης- Δεσμοί Χωρών
Δυο λαοί συναντόνται και συνομιλούν μέσα από τα εικαστικά τους έργα σε μια απόπειρα συσχετισμού της Ελληνικής και της Κινεζικής κουλτούρας και παράδοσης με βάση το χρώμα, τη μελάνη, το μέταλλο, τον πηλό, το ύφασμα, το χαρτί, ή την εικόνα ως πρώτη ύλη…

Η εικαστική έκθεση Δεσμοί Ύλης που παρουσιάστηκε αρχικά στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Σαγκάης θα βρίσκεται στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων, από τις 18 Δεκεμβρίου 2008 έως και τις  22 Ιανουαρίου 2009  και στη συνέχεια θα μεταφερθεί τον προσεχή Μάρτιο στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης  Θεσσαλονίκης.

Διακεκριμένοι αλλά και νεότεροι πρωτοπόροι δημιουργοί , παρουσιάζουν διαδοχικά τους επάλληλους άξονες των έργων τους, αναδεικνύοντας ένα ανανεωμένο τοπίο της σύγχρονης ελληνικής και κινεζικής εικαστικής σκηνής, που αντλεί την έμπνευσή του από ένα ευρύ φάσμα μεθόδων, τεχνικών και πρωτότυπων υλικών, που συχνά συγκλίνουν. 

Η έκθεση αποτελεί μια διεισδυτική ματιά στο πεδίο της σύγχρονης εικαστικής έκφρασης μέσα από τρέχοντα αλλά και αρχέγονα υλικά, μέσα και τεχνικές, αντανακλώντας τη μακραίωνη πορεία δύο λαών με σπουδαία πολιτισμική παράδοση, ενώ συνέπεσε χρονικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου και τους ταχείς ρυθμούς διαμόρφωσης νέων γεωγραφικών και οικονομικών διεθνών δίαυλων επικοινωνίας και συνεργασίας.

Καλλιτέχνες με διαφορετική γεωγραφική αφετηρία και διαφορετικά ιστορικά και οπτικά πρότυπα με άξονες και αφετηρία τις  πρώτες ύλες μιας εύθραυστης και διαχρονικής δημιουργίας έχουν ως σκοπό μέσα από αυτή την έκθεση να γίνει η ανάγνωση  της εκλεκτικής συγγένειας των υλικών και των μέσων έκφρασης .
Έτσι οδηγούν το θεατή σε αυτόνομες ενότητες που αφηγούνται ξεχωριστές συναρπαστικές ιστορίες και οδηγούνται σε ένα νέο, ελεύθερο και αναπάντεχο σχεδιαστικό πεδίο.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος την Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου στις 20.00.

Σχετικές ειδήσεις
Το ΚΜΣΤ διεθνώς!
16.12.2016 10:18
Στο επίκεντρο της διεθνούς εικαστικής σκηνής βρίσκεται το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
03.11.2016 11:08
Tην Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 εγκαινιάζεται στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης έκθεση χαρακτικής με τίτλο "Χαρακτικές συνομιλίες. Οι νέοι Έλληνες χαράκτες απέναντι στους Έλληνες χαράκτες του παρελθόντος", όπου συμμετέχουν νέοι χαράκτες του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Το Πνεύμα της Ύλης: έκθεση του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου στη Σύρο
05.07.2016 15:52
Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης «Σύρος – Πολιτισμός 2016» σας προσκαλούμε στα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου «το Πνεύμα της Ύλης», το Σάββατο 9 Ιουλίου και ώρα 20:30 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.
Απαξία/Αξία/Υπεραξία - Μεταξύ «έργου» και «τέχνης»: έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης
18.03.2016 14:41
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-iset εγκαινιάζει την Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2016 την έκθεση Απαξία/Αξία/Υπεραξία. Μεταξύ «έργου» και «τέχνης». Η επιμέλεια της έκθεσης, καθώς και το κείμενο της παράλληλης έκδοσης, είναι μια πρόταση της ιστορικού τέχνης Χάρις Κανελλοπούλου.