Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Η εικόνα ως πρόσχημα: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Η εικόνα ως πρόσχημα: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, η ζωγράφος Βάλη Κολοτούρου προσκαλεί το κοινό του Πειραιά και της Αθήνας στην πρώτη αναδρομική έκθεση των έργων ζωγραφικής της με τίτλο, «Η εικόνα ως πρόσχημα», που θα φιλοξενήσει η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά.

 

Πρόκειται για μια επιλογή έργων από την ίδια, μέσα από την πορεία της στη ζωγραφική, αντιπροσωπευτικά δείγματα των καλλιτεχνικών της περιόδων, με κύριο χαρακτηριστικό το πρόσωπο και το ανθρώπινο σώμα . Η προσπάθεια της να συλλάβει την ουσία του ανθρώπινου συναισθήματος και η εξερεύνηση της ψυχής κατοπτρίζεται στους πίνακες της.

 

Επιπρόσθετο γνώρισμα των έργων της είναι η ελευθερία που παρέχει στον θεατή να ερμηνεύσει και να κατανοήσει σύμφωνα με τις δικές του παραστάσεις και εμπειρίες. Στα πλαίσια αυτά, ο θεατής συχνά καλείται να ερμηνεύσει καταστάσεις που παραμένουν σκόπιμα διφορούμενες. Σε άλλους πίνακες, η εικόνα είναι υποκατάστατο για κάτι που συμβαίνει έξω από αυτήν. Με την επιλογή της αυτή, η Βάλη συνειδητά παραπέμπει στην έννοια του παραλόγου και στην αδυναμία του ανθρώπου να συλλάβει την πραγματικότητα.

 

Τα θέματα της ζωγραφικής της αναφέρονται στον άνθρωπο και στα καθημερινά του προβλήματα καθώς και στην αναζήτηση ταυτότητας που έμμεσα υποδηλώνουν την ανάγκη για δημιουργία και πνευματικότητα.

 

Έχει κάνει δέκα ατομικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Βέλγιο και σε εννέα ομαδικές σε διάφορες πόλεις, όπως Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Παρίσι, Μπολόνια, Νέο Δελχί και Βρυξέλες. 


Λίγα λόγια για την Βάλη:

Η Βάλη γεννήθηκε στην Ελλάδα, σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών και στο Κολλέγιο της Ευρώπης. Αρχικά εργάστηκε ως βοηθός στο νομικό τμήμα του Κολλεγίου της Ευρώπης και στη συνέχεια υπήρξε επί σειρά ετών ανώτερο στέλεχος στην Ευρωπαική Επιτροπή.

Έχει κάνει μακροχρόνιες σπουδές στην ζωγραφική, μελετώντας το σχέδιο και το χρώμα με αφετηρία τα μαθήματα στο ατελιέ της κας Βάσως Τσέκα στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια στην Académie Royale des Beaux Arts, στην Académie de Dessin et des Arts Décoratifs de Watermael-Boitsfort και  στην Ecole des Arts d’ Ixelles, επίσης στις Βρυξέλλες. Από την τελευταία αυτή σχολή έλαβε το δίπλωμά της.

Οι καλλιτέχνες που ενέπνευσαν και επηρέασαν τη Βάλη  είναι κυρίως, ο Emil Nolde, για τις πανέμορφες νερομπογιές του, ο Oskar Kokoschka για την αρμονία των χρωμάτων του στον χώρο των αντικειμένων που ζωγραφίζει, η Marlene Dumas, για την επιλογή των θεμάτων της και τη δύναμη της ζωγραφικής της, καθώς και ο Γιώργος Μπουζιάνης για την υπέρβαση, την απόλυτη και ύστατη ουσία που νοιώθει κάνεις βλέποντας τα έργα του.

 

Website: www.valikolotourou.com

Facebook: Vali Kolotourou

Instagram: valikolotourou

 

Φωτό: Έργο "Στο εργοστάσιο", λάδι σε μουσαμά

Σχετικές ειδήσεις
Η ζωή έχει και πολλές αποχρώσεις του Γκρι: Έκθεση της Μ. Ζαχάρωφ
20.12.2016 14:05
Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά έχει τη χαρά να παρουσιάσει την δεύτερη ατομική έκθεση, «Η ζωή έχει και πολλές αποχρώσεις του Γκρι», της Μαρίβας Ζαχάρωφ, εικαστικού, μέλους Ε.Ε.Τ.Ε., που πλαισιώνει τον Εορτασμό της Εκατονταετηρίδας των LIONS και τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Πειραιά.
ό,τι μικρό και όμορφο: Έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στο Φουγάρο
22.09.2016 11:02
Από το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στην Αίθουσα 2 την έκθεση ό,τι μικρό και όμορφο της Βάλης Κολοτούρου.
Παιχνίδια του χρόνου: έκθεση της Βάλης Κολοτούρου στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου
23.06.2016 10:49
Ακριβώς μετά από έναν χρόνο από την μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, η Βάλη Κολοτούρου επιστρέφει στην Ελλάδα για μια νέα έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Π. Φαλήρου, με τίτλο "Παιχνίδια του χρόνου", δομημένη σε τέσσερεις θεματικές ενότητες.
Έκθεση της Βέρας Κοτσίκου-Καρπούζη στην Πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά
07.03.2016 14:34
Τη Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της 10ης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της ζωγράφου Βέρας Κοτσίκου-Καρπούζη, ώρα 19:00, στην πινακοθήκη του Δήμου Πειραιά.
Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία: 26 εικαστικοί + 1 ποιητής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
07.03.2016 13:06
«Χόρεψε πάνω στο φτερό του καρχαρία», τίτλος εμπνευσμένος από τον γνωστό στίχο του Ν. Καββαδία ο τίτλος της έκθεσης 26 εικαστικών + 1 ποιητή που φιλοξενείται στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, και εγκαινιάζεται την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 ώρα 19:00, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ποίησης.