Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017
Γκουαντάναμο. Το ημερολόγιο ενός κρατούμενου - Μοχαμέντου Ουλντ Σλάχι: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 10:04
Γκουαντάναμο. Το ημερολόγιο ενός κρατούμενου - Μοχαμέντου Ουλντ Σλάχι: Κριτική βιβλίου

Αναμφίβολα η έκδοση αυτού του συγκλονιστικού βιβλίου αποτελεί από μόνη της ένα εκδοτικό γεγονός τεράστιας σημασίας. Είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί το ημερολόγιο ενός κρατούμενου που βρίσκεται ακόμα φυλακισμένος και μάλιστα στο Γκουαντάναμο.

Πρόκειται για ένα συνταρακτικό ντοκουμέντο γραμμένο από τον Μοχάμεντου Ουλντ Σλάχι, ο οποίος, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί συγκεκριμένες κατηγορίες και ενώ από το 2010 το Ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκισή του συνεχίζει να βρίσκεται στις φυλακές από το 2002 μετά από εναντίωση της απόφασης από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο καταγγελτικός χαρακτήρας του αφηγήματος είναι ιδιαίτερα ισχυρός και προσανατολιστικός. Ο συγγραφέας περιγράφει την καθημερινότητα στις αποτρόπαιες συνθήκες διαβίωσης της φυλακής, τα βασανιστήρια και τις μεθόδους εξευτελισμού, τις ψυχολογικές και σωματικές βιαιότητες που δέχονται οι κρατούμενοι, τη φρίκη και την απανθρωπιά της ζωής , την αναίσχυντη ζοφερή πραγματικότητα.

Ωστόσο, ο Μοχάμεντου αποτυπώνει με αισιοδοξία την ελπίδα του για το μέλλον και περιγράφει παραστατικά την προσωπική του τραγωδία καμιά φορά ακόμη και με χιούμορ, πάντα όμως με εμφανές το ψυχικό σθένος και τη δύναμη του να κατανικήσει όλα όσα διαδραματίζονται γύρω του.

Το βιβλίο αυτό είναι από μόνο του μια τεράστια περιπέτεια καθώς η έκδοσή του χρειάστηκε περισσότερο από έξι χρόνια για να φτάσει να δοθεί στη δημοσιότητα.

Μέσα στις σελίδες του υπάρχουν 2600 μαύρες λωρίδες που υποδηλώνουν τα σημεία στα οποία έγινε λογοκρισία από τις ΗΠΑ.

Η φωνή του Μοχάμεντου καταγεγραμμένη με οξυδέρκεια, καμιά φορά με χιούμορ και πάντα με αξιοθαύμαστη καρτερικότητα είναι αναμφίβολα ένα μανιφέστο για τα ανθρώπινα δικαιώματα  και συνιστά μια σημαντική κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια σε όλα όσα καταπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο αναγνώστης παρακολουθεί βήμα βήμα την ανατριχιαστική πορεία του συγγραφέα κυριολεκτικά με κομμένη την ανάσα χωρίς ωστόσο το βιβλίο να είναι μια απλή καταγραφή βίαιων περιστατικών αλλά μια γλαφυρή προσωπική μαρτυρία.


Το βιβλίο του Μοχαμέντου Ουλντ Σλάχι, Γκουαντάναμο. Το ημερολόγιο ενός κρατούμενου, κυκλοφορεί σε μετάφραση του Χρήστου Καψάλη, από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.