Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Ρώσικη Φλόγα - Σλάβικη Ψυχή VII: από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ρώσικη Φλόγα - Σλάβικη Ψυχή VII: από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Προσωπικότητα διεθνούς κύρους στον κόσμο της μουσικής και μ’ ένα εντυπωσιακότατο βιογραφικό συνεργασιών με μερικές από τις σπουδαιότερες ορχήστρες του κόσμου, ο 38χρονος Σλοβάκος αρχιμουσικός Γιούραϊ Βαλτσουχά επιστρέφει στο πόντιουμ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών την Παρασκευή 29 Μαϊου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Αυτή τη φορά θα διευθύνει ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον αστείρευτο πλούτο συναισθημάτων, στο αυθεντικό πάθος, την ερεθιστική αρμονική πλοκή και τη λαμπερή ενορχήστρωση της μουσικής του Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

Το πρόγραμμα της συναυλίας με την οποία κλείνει η χειμερινή καλλιτεχνική περίοδος της Κ.Ο.Α., περιλαμβάνει συγκεκριμένα την πληθωρική και απαστράπτουσα Δεύτερη Συμφωνία του Ραχμάνινοφ και το φλογερό Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο , με σολίστ τον ταλαντούχο πιανίστα Κορνήλιο Μιχαηλίδη.

Η συναυλία ανοίγει όμως με τη σύνθεση Μedéa granulaire του πανευρωπαϊκά διακεκριμένου  Έλληνα συνθέτη Μηνά Μπορμπουδάκη. Ο ίδιος, συστήνοντας το δεκάλεπτο έργο που συνέθεσε το 2010 ως «ηχητική εγκατάσταση», διευκρινίζει πως «η μορφή της Μήδειας εμφανίζεται σύγχρονη και ταυτόχρονα αρχέγονη, με ένα εκρηκτικό και καταχαρακωμένο ψυχογράφημα». Κι ακόμα πως «θρήνος, μοιρολόι, θυμός και απόγνωση αποδίδονται στην παρτιτούρα σαν μικροσκοπικοί ηχητικοί κόκκοι γεμάτοι ένταση, χρησιμοποιώντας την δανεισμένη από την ηλεκτρονική μουσική τεχνική της κοκκοειδούς σύνθεσης (Granular Synthesis)».

Μόλις στα 18 του χρόνια αλλά βέβαια ήδη συνεπής σπουδαστής σύνθεσης στο Ωδείο της Μόσχας, ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ συνέθεσε το Πρώτο του κοντσέρτο για πιάνο εκλαμβάνοντας ως μοντέλο το αντίστοιχο έργο του Έντβαρντ Γκρηκ, μια σύνθεση την οποία ο ίδιος είχε λατρέψει από την πρώτη στιγμή. Τον Ιούλιο του 1891 ο νεαρός Ραχμάνινοφ ολοκλήρωσε το έργο. Τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς το πρώτο μέρος του ακούστηκε για πρώτη φορά στο Ωδείο της Μόσχας με σολίστ τον ίδιο το συνθέτη. Φυσικά, το κοντσέρτο σε αυτή την πρωτόλεια μορφή, παρά τις εν σπέρματι αρετές του, παρουσίαζε αρκετές ενορχηστρωτικές αδυναμίες. Ετσι ο Ραχμάνινοφ προέβη σε μία εκτενέστατη αναθεώρησή του, λίγο προτού να φύγει οριστικά από τη Ρωσία το 1917, επιτυγχάνοντας τελικώς ένα πνευματώδες, συγκροτημένο και ώριμο έργο, που παρόλα αυτά διατηρεί αναλλοίωτη τη νεανική του φρεσκάδα.

Η εξέγερση του 1905 κατά του Τσάρου δημιούργησε μία ευρύτερη πολιτική αλλά και πολιτιστική αναταραχή στη Ρωσία και ο Ραχμάνινοφ, ως γόνος εύπορης και αριστοκρατικής οικογένειας, αποφάσισε στα τέλη του 1906 να εγκατασταθεί μαζί με την γυναίκα και την κόρη τους στη Δρέσδη. Σχεδόν αμέσως καταπιάστηκε με τη σύνθεση της Δεύτερης Συμφωνίας του-έχοντας πικρή εμπειρία από την οικτρή αποτυχία της Πρώτης του Συμφωνίας, το 1897. Η Συμφωνία τελικά ολοκληρώθηκε λίγο πριν την πρεμιέρα της, τον Ιανουάριο του 1908 στην Αγ. Πετρούπολη υπό τη διεύθυνση του ίδιου του συνθέτη. Η επιτυχία της εντός κι εκτός Ρωσίας ήταν μία τεράστια δικαίωση για τον Ραχμάνινοφ. Η Δεύτερη Συμφωνία αποτελεί πράγματι ένα από τα λυρικότερα έργα του ρωσικού συμφωνικού ρεπερτορίου.
 
Το πρόγραμμα της βραδιάς με μια ματιά:

ΜΗΝΑΣ ΜΠΟΡΜΠΟΥΔΑΚΗΣ (γεν.1974)
Μedéa granulaire για ορχήστρα (2010)

ΣΕΡΓΚΕΙ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ (1873–1943)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 1 σε φα δίεση ελάσσονα, έργο 1
Συμφωνία αρ.2 σε μι ελάσσονα, έργο 27

Σολίστ: Κορνήλιος Μιχαηλίδης, πιάνο

Μουσική διεύθυνση: Γιούραϊ Βαλτσουχά

Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.

Σχετικές ειδήσεις
Η Έκτη Συμφωνία του Μάλερ από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
15.02.2017 13:48
Το μεγαλόπνοο σχέδιο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του διευθυντή της Στέφανου Τσιαλή για την εκτέλεση όλων των Συμφωνιών του Γκούσταβ Μάλερ ξεκίνησε πέρυσι και συνεχίζεται φέτος με την Έκτη Συμφωνία: Σ΄αυτή την ακαταμάχητη μουσική περιήγηση στις μύχιες πτυχές της ανθρώπινης Ψυχής είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δώσει η Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι πόλεις της μουσικής - Λονδίνο: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 10:17
Ένα από τα πιο αγαπημένα και συγκινησιακά φορτισμένα Kοντσέρτα για τσέλο, είναι το, πλήρες σε πηγαίο λυρισμό του και «εξομολογητική» διάθεση, Κοντσέρτο του Άγγλου σερ Έντουαρντ ‘Ελγκαρ. Ενταγμένο στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παραδίδεται στο σολιστικό ταλέντο του Α΄κορυφαίου τσελίστα της Ορχήστρας Γιάννη Τσιτσελίκη.
Απόσταγμα Ρωσίας: αριστουργήματα ρωσικής μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.11.2016 09:58
Δύο σημαντικοί έλληνες καλλιτέχνες με διεθνή παρουσία, η φλαουτίστα Ναταλία Γεράκη και ο πιανίστας Απόστολος Παληός, θα ερμηνεύσουν ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα που σκιαγραφεί μουσικά τη ρωσική ρομαντική και σοβιετική εποχή μέσα από αριστουργήματα των Τσαϊκόφσκι, Ραχμάνινοφ, Στραβίνσκι, Χατσατουριάν, Γκλίνκα-Μπαλάκιρεφ, Σνίτκε και Προκόφιεφ. Η συναυλία, που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ, έχει τίτλο «Απόσταγμα Ρωσίας» και σηματοδοτεί την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων του Κύκλου Μουσικής Δωματίου «Από τη Ρωσία με αγάπη».
Ξεκινά η προπώληση για τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου στο Μέγαρο Μουσικής
23.09.2016 10:13
Αρχίζει την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου η προπώληση των εισιτηρίων για την πολυαναμενόμενη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου με έργα Φρανκ, Ραχμάνινοφ και Ρίμσκι-Κόρσακοφ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Τουγκάν Σοχίεφ.
Εμείς κι ο κόσμος VIII: Συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
13.05.2016 15:57
Η, πλήρους δράσης κι αισθητικής ακρίβειας, Πρώτη Συμφωνία που συνέθεσε ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς μόλις στα 19 του χρόνια. Το αειθαλές Πρώτο κοντσέρτο για πιάνο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκυ, με σολίστ τον 33χρονο Βασίλη Βαρβαρέσο, παλαιό γνώριμο της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και έναν από τους κορυφαίους πιανίστες της γενιάς του. Και ο «Νόστος Ι», το έργο που συνέθεσε πέρυσι ο Χρήστος Σαμαράς, αξιοποιώντας ένα «κολλάζ στοιχείων της λαϊκής και δημοτικής μας μουσικής». Αυτό είναι το πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κ.Ο.Α. την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του Γερμανού Ekhart Wycik, ενός από τους διεθνώς ταχύτατα ανερχόμενους αρχιμουσικούς, γνωστού για την ευρύτητα του ρεπερτορίου του και για τη στυλιστική του ευελιξία.