Το metamatic:taf έχει τη χαρά να συνεργαστεί για πρώτη φορά με το διεθνές φεστιβάλ φωτογραφίας Athens Photo Festival, παρουσιάζοντας την έκθεση Πλαίσια και Προοπτικές, η οποία εγκαινιάζεται την Πέμπτη 28 Μαΐου στις 20.30 και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015.

Η έκθεση αποτελεί μία εκ των δύο επιμελητικών προτάσεων που φιλοξενούνται στο metamatic:taf και είναι ενταγμένες στο θεματικό πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Athens Photo Festival με τίτλο «REFRAME MEMORY».

Στην εποχή του «πεφωτισμένου καταστροφισμού», της απέραντης κρισ(ι)ολογίας, των πολλών διαγνώσεων και της έλλειψης ισχυρών προτάσεων ή προοπτικών (θεωρίας και πράξης), κάθε πρακτική καλλιτεχνική υπόκειται σε σειρά δοκιμασιών, σε σειρά «πλαισιώσεων» προκειμένου να διακριβωθεί η υπόστασή της, η συνεισφορά της, η αντοχή της και η σύμπλεξή της με τις ριζικές ανακατατάξεις στις αρχές του 21ου αιώνα και της 3ης χιλιετίας.

Το κομβικό σημείο αυτής της εκθεσιακής πρότασης συνοψίζεται στο αν η σύγχρονη φωτογραφία – φωτογραφική έχει τη δυναμική και την εμβέλεια μιας σύνθετης αποτύπωσης των «πρώτων κινούντων» του ιστορικού γίγνεσθαι ή θα περιοριστεί στα επιφανειακά παίγνια, σε καταγραφές των επιφαινομένων; Πώς σε τελευταία ανάλυση, η ανάδειξη του «ουσιώδους» και του «θεμελιακού» των ανθρώπινων παθών και δράσεων συμπλέκεται με το «αιώνιο» παιχνίδι της μυθοπλασίας και της ιστορικής προσέγγισης;

Τα προαναφερόμενα ζητήματα επιδέχονται διαφορετικές προσεγγίσεις και κυρίως διαφορετικές απαντήσεις – με την παραγωγή φωτογραφικών έργων, που είναι και εντέλει το τελικό και απόλυτο πεδίο εξακρίβωσης της συνεκτικότητας τους. Τα «κελιά» του εκθεσιακού χώρου του metamatic:taf, ως άμεσα υλικά πλαίσια αποτελούν τη μήτρα του αμοιβαίου ελέγχου μεταξύ ιδεών και έργων, θεσμών και φωτογράφων, του τοπικού και του παγκόσμιου, του ουσιώδους και του ελάσσονος.

Συμμετέχουν:
Julia Borissova, Amy Friend, Julien Mauve, Diane Meyer, David Southwood, Ayumi Tanaka, Romaric Tisserand, Ελένη Τσαμαδιά, Φωτεινή Χατζημιχαήλ

Επιμέλεια: Δημοσθένης Αγραφιώτης, James Simbouras

Συνδιοργάνωση: Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας & metamatic:taf

Φωτό: Julien Mauve