Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Εμείς- Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν

Εμείς- Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν

Από τις εκδόσεις Νεφέλη κυκλοφορεί το θεατρικό βιβλίο Εμείς του  Γιεβγκιένι Ζαμιάτιν σε μετάφραση από τα Ρωσικά του Δαυίδ Μαλτέζε.

 

Ι-330

Αγαπητέ μου, είσαι μαθηματικός. Και ακόμη περισσότερο, είσαι φιλόσοφος λόγω των μαθηματικών. Πες μου, λοιπόν, ποιος είναι ο τελευταίος αριθμός;

D-503

Ο ποιος; Δεν… δεν καταλαβαίνω. Ποιος τελευταίος αριθμός;

Ι-330

Να, ο έσχατος, το αποκορύφωμα, ο απόλυτα μεγαλύτερος.

D-503

Μα, Ι, αυτό είναι ηλίθιο. Αφού το σύνολο των αριθμών είναι άπειρο, πώς μπορεί να υπάρξει τελευταίος;

Ι-330

Και πώς μπορεί να υπάρξει τελευταία επανάσταση; Δεν υπάρχει.

Οι επαναστάσεις είναι άπειρες. Άκου τελευταία! Αυτό είναι για τα παιδιά. Το άπειρο τρομάζει τα παιδιά και τα παιδιά πρέπει να κοιμούνται καλά το βράδυ…

 

Σε πρώτη παγκόσμια θεατρική απόδοση  από την Ομάδα Σημείο Μηδέν, Θέατρο Άττις.

 

Ο ρώσος μυθιστοριογράφος και θεατρικός συγγραφέας Γιεβγκιένι Ιβάνοβιτς Ζαμιάτιν (1 Φεβρουαρίου 1884-10 Μαρτίου 1937) γεννήθηκε στο Λεμπεντιάν, τριακόσια χιλιόμετρα νότια της Μόσχας, από πατέρα ιερέα-δάσκαλο και μητέρα μουσικό . Σπούδασε μηχανικός αεροσκαφών στην Αγία Πετρούπολη, αλλά έγινε ευρύτερα γνωστός από το λογοτεχνικό έργο του. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της μετεπαναστατικής περιόδου της Ρωσίας και εμπνευστής του δυστοπικού μυθιστορήματος. Συνελήφθη κατά τη διάρκεια της Επανάστασης το 1905 και εξορίστηκε, όμως επέστρεψε παράνομα στην Πετρούπολη έως το 1906, οπότε έφυγε στη Φινλανδία για να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Συνελήφθη και εξορίστηκε για δεύτερη φορά το 1911, αλλά πήρε αμνηστία το 1913. Μολονότι υπήρξε στρατευμένο μέλος των Μπολσεβίκων και υποστήριξε αρχικά την Οκτωβριανή Επανάσταση, εν συνεχεία αντιτάχθηκε στο σύστημα λογοκρισίας που εφαρμόστηκε, για να καταλήξει ένας εκ των διωχθέντων συγγραφέων της ζντανοφικής περιόδου, μετά την οριστική επικράτηση του Στάλιν στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΣΕ (1927). Το 1931 ζήτησε με επιστολή του στον Στάλιν να του επιτραπεί η έξοδος από τη Ρωσία, η οποία επετεύχθη κατόπιν μεσολάβησης του Μαξίμ Γκόρκι. Πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στο Παρίσι, όπου συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Ζαν Ρενουάρ στη συγγραφή του σεναρίου της ταινίας Les bas-fonds (Υπόκοσμος). Επίσης έγραψε δοκίμια, το Uyezdone (Μια επαρχιώτικη ιστορία, 1913) που στηλιτεύει τη ζωή σε μια μικρή ρωσική πόλη, καθώς και μια σειρά σύντομες ιστορίες με μορφή παραμυθιού: Mamay (1921), The Cave (1922), The Church of God (1922), που αποτέλεσαν σατιρική κριτική του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Ρωσία.

 


Ο μεταφραστής του βιβλίου Δαυίδ Μαλτέζε σε συνέντευξη για το Εμείς.


Διαβάστε πληροφορίες για την θεατρική παράσταση Εμείς  από την Ομάδα Σημείο Μηδέν.

 

Σχετικές ειδήσεις
Λορεντζάτσιο - Αλφρέ ντε Μυσσέ
13.12.2016 11:54
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σοκόλη το θεατρικό έργο του Αλφρέ ντε Μυσσέ «Λορεντζάτσιο» σε μετάφραση Νεκτάριου-Γεώργιου Κωνσταντινίδη και επιμέλεια Ανδρέα Στάικου.
Ο Αδαής και ο Παράφρων - Τόμας Μπέρνχαρντ
19.09.2016 10:11
Από τις εκδόσεις Κάπα κυκλοφορεί το θεατρικό έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ, Ο Αδαής και ο Παράφρων σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και σε επίμετρο Γιάννου Περλέγκα.
 O Kύκλος του Έρωτα - Άρθουρ Σνίτσλερ
25.08.2016 11:10
Το κλασικό θεατρικό έργο, O Kύκλος του Έρωτα, του δημοφιλούς Αυστριακού συγγραφέα Άρθουρ Σνίτσλερτου, που ανεβαίνει συχνά στα θέατρα της χώρα​ς​ μας, κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά σε μετάφραση Νότη Παρασκευόπουλου από τις εκδόσεις Vakxikon.gr.
Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί - Χένρικ Ίψεν
04.04.2016 10:13
Από την Κάπα εκδοτική κυκλοφορεί το θεατρικό έργο "Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί" του Χένρικ Ίψεν, σε μετάφραση της Έρις Κύργια, και σε επίμετρο των Ολυμπίας Γλυκιώτη & Δημήτρη Καραντζά.
 Εμείς οι θνητοί - Atul Gawande
28.03.2016 10:43
Από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης κυκλοφορεί το βιβλίο, Εμείς οι θνητοί: τα όρια της ιατρικής και τι έχει πράγματι σημασία όταν το τέλος πλησιάζεισε του Atul Gawande σε μετάφραση του Λύο Καλοβυρνά.