Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση του Santiago Sierra από το Kappatos Athens Art Residency

Παρουσίαση του Santiago Sierra από το Kappatos Athens Art Residency

Το Kappatos Athens Art Residency και ο Γεράσιμος Καππάτος μας προσκαλούν στο Δεύτερο Κύκλο του Προγράμματος Φιλοξενίας Καλλιτεχνών και Προσωπικοτήτων της Τέχνης στην Αθήνα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ του Ε.Π. «Αττική» υπο την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και στην πρώτη Aτομική Παρουσίαση στην Ελλάδα του Ισπανού Καλλιτέχνη Santiago Sierra, σε επιμέλεια της καλλιτεχνικής διευθύντριας του προγράμματος Δρ Σωζήτας Γκουντούνα.

Η παρουσίαση περιλαμβάνει τα εξής:

• “THE TRILOGY OF PIGS EATING PENINSULAS”
ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ SANTIAGO SIERRA στο Kappatos Athens Art Residency
Πέμπτη 28 Μαίου - 27 Ιουνίου 2015
       
ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ του SANTIAGO SIERRA “NO, GLOBAL TOUR” στο ΣΙΝΕΜΑ ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΙΟΥ 9.30ΜΜ

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ SANTIAGO SIERRA στην ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ της ΑΘΗΝΑΣ στο Αμφιθέατρο ΝΤΕ ΚΙΡΙΚΟ,  ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΜΑΙΟΥ 2015 12ΜΜ

• “ATHENS STRAY DOGS PROJECT”
ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ  SANTIAGO SIERRA στο ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ στην ΑΘΗΝΑ
26/5/2015 – 10/6/2015                                                    

Ο Santiago Sierra γεννήθηκε στην Μαδρίτη το 1966, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Σπούδασε Εικαστικές Τέχνες στο Μεξικό, στην Μαδρίτη και στο Αμβούργο μαζί με τον Franz Erhard Walther. Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Sierra πραγματοποιεί ένα μεγάλο αριθμό έργων, τα οποία απευθύνονται με επιθετικό τρόπο στην καταστολή και εκμετάλλευση, όπως τις συναντά ο ίδιος στα διαφορετικά μέρη του κόσμου.

Το έργο του Sierra πηγάζει από μια κριτική επανεξέταση του μινιμαλισμού με μια παραστατική γλυπτική πρακτική ως τον πυρήνα της εμπλοκής του, που συνοδεύεται από φωτογραφίες, βίντεο και ταινίες. Μερικά από τα πιο αξιόλογα και αμφιλεγόμενα έργα του προέρχονται από τις συνεργασίες με ιδρύματα όπως το Magasin3 Stockholm Konsthall (2009), Kestnergesellschaft Hannover (2005) και Kunsthaus Bregenz (2004).

Στο έργο του ο Santiago Sierra ασχολείται συχνά με τις δομές της εξουσίας όπως αυτές λειτουργούν στην καθημερινή μας ζωή. Το έργο του καλλιτέχνη παρεμβαίνει σε αυτές τις δομές εκθέτοντας καταστάσεις εκμετάλλευσης και περιθωριοποίησης, όπως περίφημα είχε προσλάβει ανθρώπους από μειονεκτικές ομάδες, οι οποίοι με αντάλλαγμα κάποιο χρηματικό ποσό, ήταν πρόθυμοι να αναλάβουν άσκοπα ή δυσάρεστα καθήκοντα. Το έργο του Sierra δεν επαναλαμβάνει ποτέ την πραγματικότητα, αλλά την αμφισβητεί με το να εκθέτει τους εγγενείς μηχανισμούς της.

Η ουσία του έργου του εντοπίζεται συχνά στην ένταση που δημιουργείται και διατηρείται μεταξύ του γεγονότος (event) ή της τεκμηρίωσης αυτού, και του θεατή, ο οποίος εκτίθεται σε μια επίσημη και ποιητική φωνή όλων αυτών των κοινωνικών ομάδων, που συνήθως περιθωριοποιούνται ή στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Όσον αφορά στη διεθνή παρουσία του Santiago Sierra, το έργο του έχει εκτεθεί και περιλαμβάνεται σε συλλογές από πολλούς σημαντικούς οργανισμούς Τέχνης όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Ελσίνκι, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Φρανκφούρτη, στην Tate Britain, στο MoMA PS1 στη Νέα Υόρκη, στο Reykjavik Art Museum; στο ARTIUM, Vitoria-Gasteiz, στο Museo MADRE, στη Μπιενάλε I Kochi-Muziris στην Ινδία και στο εθνικό περίπτερο της ΙσπανΙας στην Μπιενάλε της Βενετιας.

Στην έκθεση του θα παρουσιάσει για πρώτη φορά διεθνώς τη σειρά “Χοίροι που καταβροχθίζουν την Ελληνική, την Ιταλική, και την Ιβηρική χερσόνησο.” Ο καλλιτέχνης δημιούργησε αυτη τη σειρά βίντεο, φίλμ και φωτογραφιών απο δράσεις που ξεκίνησαν το 2012 στο Αμβούργο, όπου οι χοίροι “καταβρόχθισαν” την Ελληνική Χερσόνησο, στη συνέχεια στη Luca στην Ιταλία όπου οι χοίροι “καταβρόχθισαν” την Ιταλική Χερσόνησο και έπειτα στην Ισπανία όπου οι χοίροι “καταβρόχθισαν” την Ισπανική και Πορτογαλική Χερσόνησο. Ο Σιέρρα χρησιμοποιεί μια σαφή αλληγορία για να καταγγείλει το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές και διεθνείς οικονομικές ελίτ κυριολεκτικά “τρώνε” τα εδάφη των χωρών της Μεσογείου.

Κατα τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο καλλιτέχνης θα δημιουργήσει, επίσης, ένα νέο έργο που θα λάβει χώρα στο δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης. Το έργο είναι αφιερωμένο στα αδέσποτα σκυλιά Κανέλλο και Λουκάνικο που στάθηκαν στο πλευρό των διαδηλωτών.

Σχετικές ειδήσεις
Με την Bouchra Khalili ξεκίνησε η συνεργασία της Atopos cvc με την documenta 14
21.11.2016 16:47
Η Atopos cvc ανακοινώνει τη συνεργασία της με την documenta 14 στο πλαίσιο του artist-in-residence προγράμματός της από το φθινόπωρο του 2016 μέχρι τον Ιούλιο του 2017. Κατά τη διάρκειά της συνεργασίας αυτής μια σειρά από καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην documenta 14 θα πάρουν μέρος στο Occupy Atopos Residency κάνοντας την παραγωγή του έργου τους για την επερχόμενη documenta 14. Η σημαντική αυτή συνεργασία ξεκινά με την καλλιτέχνιδα Bouchra Khalili της οποίας η παραμονή στην Atopos άρχισε στις 8 Σεπτεμβρίου 2016 και θα ολοκληρωθεί στις 14 Δεκεμβρίου 2016.
Mykonos to Athens: ομαδική  έκθεση στη γκαλερί Σκουφά
19.09.2016 13:31
Εγκαινιάζεται την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου, στις 20:00 μ.μ. το βράδυ, η ομαδική έκθεση με τίτλο ‘Mykonos to Athens’, στην Γκαλερί Σκουφά Αθήνας, σηματοδοτώντας την έναρξη του εικαστικού της προγράμματος για το Χειμώνα 2016-2017. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 10 Οκτωβρίου.
Lost In Translation: Ομαδική έκθεση στο Snehta residency
20.07.2016 17:00
Το Snehta residency σας προσκαλεί από τις 21 Ιουλίου 2016 στην έκθεση Lost In Translation των Joey Chin (Σιγκαπούρη), Maëlle Gross (Ελβετία) και Kevin Hunt (Μ.Βρετανία) που φιλοξενούνται αυτό το διάστημα από το πρόγραμμά μας.
Things are left to become concrete: Ομαδική έκθεση στο Snehta residency
24.05.2016 11:06
Το Snehta residency σας προσκαλεί στην έκθεση με τίτλο ‘Things are left to become concrete' από τους νεότερους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες: Angharad Davies, Anastasia Pusch and Emma Sandström.
 Athens Biennale 2015 - 2017: ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος της Σύναψης 2
26.04.2016 09:48
Με την προβολή της ταινίας «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού» ολοκληρώθηκε χθες ο πρώτος κύκλος της Σύναψης 2: Επαναπροσδιορίζοντας την κριτική των θεσμών. Από την Σκοπιά του Νότου» // “Synapse 2: Rethinking Institutional Critique. A View from the South.”, μέρους του προγράμματος της Athens Biennale 2015-2017 “OMONOIA”.