Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Aφιέρωμα για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Σισιλιάνου στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Aφιέρωμα για τα 10 χρόνια από το θάνατο του Γιώργου Σισιλιάνου στη Μουσική Βιβλιοθήκη

Την Παρασκευή 29 Μαΐου, ώρες 17:00 - 21:00 ο Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής διοργανώνει επετειακό αφιέρωμα στον συνθέτη Γιώργο Σισιλιάνο, με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του.

Στη διάρκεια του αφιερώματος, οι ακροατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες (17:00-20:00) από μουσικολόγους που έχουν ασχοληθεί με τις διάφορες πτυχές και περιόδους του έργου του συνθέτη και συναυλία (20:30-21:00) με τους Χάρη Δημαρά (πιάνο), Γιώργο Δεμερτζή (βιολί) και Άγγελο Λιακάκη (τσέλο).

Μετά τις ομιλίες και πριν τη συναυλία (20:00-20:30) το κοινό θα ξεναγηθεί σε έκθεση που περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο της οικογένειας Γ. Σισιλιάνου και τα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη , αλλά και τεκμήρια από τη συλλογή της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Ο Γιώργος Σισιλιάνος (1920-2005) είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ελληνικού μουσικού μοντερνισμού. Από τα μέσα της δεκαετίας του '50 άρχισε να χρησιμοποιεί μοντερνιστικά ιδιώματα ενώ παράλληλα διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση της σύγχρονης μουσικής στην Ελλάδα συμμετέχοντας στην ίδρυση και λειτουργία μουσικών θεσμών. Το αφιέρωμα επιχειρεί να προσεγγίσει την πολύπλευρη προσωπικότητα του Γιώργου Σισιλιάνου, να προσδιορίσει την ιστορική συμβολή του στην ελληνική μουσική ζωή και να αναδείξει τη σημασία του έργου του για τον σύγχρονο ακροατή.

Επιμέλεια αφιερώματος: Στεφανία Μεράκου, Βάλια Βράκα
Επιστημονική σύμβουλος αφιερώματος - Επιμέλεια έκθεσης: Βάλια Χριστοπούλου

Ομιλητές: Νίκος Μαλιάρας, Μάρκος Τσέτσος, Κώστας Χάρδας, Γιώργος Σακαλλιέρος, Ανάργυρος Δενιόζος, Νίκος Τσούχλος, Πάνος Βλαγκόπουλος, Γιώργος Δεμερτζής, Χάρης Δημαράς.

Αναλυτικό πρόγραμμα του αφιερώματος:

17:00-17:15 - Χαιρετισμοί
Πάνος Δημαράς, Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής
Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης
Θόδωρος Αντωνίου συνθέτης, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών

17:15-18:20 - Ομιλίες – 1η Ενότητα     

Συντονιστής:
Πάνος Βλαγκόπουλος, μουσικολόγος, επίκουρος καθηγητής Τ.Μ.Σ.
Ιονίου Πανεπιστημίου

Νίκος Μαλιάρας, μουσικολόγος, καθηγητής Τ.Μ.Σ. Πανεπιστημίου Αθηνών - «Ο Γιώργος Σισιλιάνος και η νεοελληνική μουσική στον ύστερο 20ο αιώνα»

Μάρκος Τσέτσος, μουσικολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Τ.Μ.Σ.
Πανεπιστημίου Αθηνών - «Ο φιλελεύθερος ρομαντικός μοντερνισμός του Σισιλιάνου»

Κώστας Χάρδας, μουσικολόγος, επίκουρος καθηγητής Τ.Μ.Σ.
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - «Με επίκεντρο τον άνθρωπο: ελληνική αρχαιότητα και ουμανισμός στη μουσική και στις ιδέες του Γιώργου Σισιλιάνου»

Γιώργος Σακαλλιέρος, μουσικολόγος, επίκουρος καθηγητής Τ.Μ.Σ.
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης - «Γιώργος Σισιλιάνος – Δημήτρης Μητρόπουλος: μια σχέση φιλίας, εκτίμησης και αμφίδρομων επιδράσεων»

18:20-18:40 - Διάλειμμα

18:40-20:00 - Ομιλίες – 2η Ενότητα

Συντονιστής:
Γιώργος Σακαλλιέρος, μουσικολόγος, επίκουρος καθηγητής Τ.Μ.Σ.
Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Ανάργυρος Δενιόζος, μουσικολόγος-συνθέτης - «Αφετηρίες και πηγές της μουσικής του Γιώργου Σισιλιάνου: μια σύντομη αναφορά»

Νίκος Τσούχλος, αρχιμουσικός, μουσικολόγος, αναπληρωτής καθηγητής Τ.Μ.Σ. Ιονίου Πανεπιστημίου - «Η Κυρία του Σεληνόφωτος του Γιώργου Σισιλιάνου»

Πάνος Βλαγκόπουλος, μουσικολόγος, επίκουρος καθηγητής Τ.Μ.Σ.
Ιονίου Πανεπιστημίου - «Με τον τρόπο του Γιώργου Σισιλιάνου: Μουσική και Γλώσσα στο Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα»

Γιώργος Δεμερτζής, βιολονίστας - «Η μουσική δωματίου με έγχορδα του Γιώργου Σισιλιάνου»

Χάρης Δημαράς, πιανίστας , καθηγητής Ithaca College (New York) - «Η Conferenza Musicale Mediterranea του 1995 ως απαρχή μιας πολυδιάστατης και σημαδιακής σχέσης με το Γιώργο Σισιλιάνο»

20:00-20:30 Διάλειμμα

Κατά το διάλειμμα, η επιμελήτρια της έκθεσης θα ξεναγήσει το κοινό σε έκθεση που περιλαμβάνει υλικό από το αρχείο της Οικογένειας Σισιλιάνου, το Αρχείο Γιώργου Σισιλιάνου, που φυλάσσεται στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη (*) καθώς και τεκμήρια από τη συλλογή της Μουσικής Βιβλιοθήκης.

20:30 Συναυλία με έργα Γιώργου Σισιλιάνου

- Οκτώ παιδικές μινιατούρες, έργο για πιάνο αρ. 23
- Παντούμ,  έργο για τρίο εγχόρδων αρ. 46

Χάρης Δημαράς πιάνο
Γιώργος Δεμερτζής βιολί
Άγγελος Λιακάκης τσέλο

Επιμέλεια αφιερώματος: Στεφανία Μεράκου, Βάλια Βράκα
Επιστημονική σύμβουλος αφιερώματος – Επιμέλεια έκθεσης: Βάλια Χριστοπούλου

Ευχαριστίες:
Στον κ. Σακελλαρόπουλο και στην κα Ζαφειριάδου από τα Ι.Α.Μ.Μ. (Ιστορικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη) Αρχείο Γιώργου Σισιλιάνου, αρ. εισ. 1188, για την ευγενική παραχώρηση του υλικού

Στην κα Έλλη Γιωτοπούλου - Σισιλιάνου για την παραχώρηση πρωτότυπου υλικού από το αρχείο της Οικογένειας

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 13:42
Η συναυλία που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τον τίτλο «Μυθιστόρημα» και τη μουσική διεύθυνση του έγκριτου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού κρύβει μία μεγάλη έκπληξη για το φιλόμουσο κοινό: την παγκόσμια πρεμιέρα της Συμφωνικής Σουίτας από την όπερα «Η Φόνισσα» του Γιώργου Κουμεντάκη.
25.11.2016 11:12
"Οι 12 Ένορκοι (12 Angry Men)"είναι η 2η κατά σειρά δισκογραφική δουλειά του Γιώργου Περού. Μετά το album "Δύο Κόσμοι" (2014) και την διασκευή στο "Απόψε φίλα με" του Μανώλη Χιώτη ο Γιώργος Περού παρουσιάζει ένα νέο, ιδιαίτερο album με την μουσική και τα τραγούδια που έγραψε για την ομώνυμη θεατρική παράσταση που συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της για 3η χρονιά στο θέατρο Αλκμήνη.
Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους στη Μουσική Βιβλιοθήκη
16.06.2016 15:42
Την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση-δρώμενο που θα εξελίσσεται στους χώρους της,
Εκδήλωση για τη Γιορτή της Μουσικής 2016 στη Μουσική Βιβλιοθήκη
26.05.2016 11:45
Η Μουσική Βιβλιοθήκη μας προσκαλεί σε μια εκδήλωση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με τίτλο Νότες και λέξεις, για μικρούς και μεγάλους.
Η Φόνισσα του Γιώργου Κουμεντάκη επιστρέφει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
22.03.2016 16:46
Η Φόνισσα, η όπερα του Γιώργου Κουμεντάκη, μετά από ισχυρή απαίτηση του κοινού, παρουσιάζεται από την Εθνική Λυρική Σκηνή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, για τέσσερις μόνο παραστάσεις στις 15, 16, 17 και 20 Απριλίου 2016, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη.