Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση: Συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση: Συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τρεις επιστήμονες διεθνούς κύρους θα συμμετάσχουν στη συζήτηση με τίτλο «Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση» που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.

 

Οι καθηγητές Dr Paul Salmons [Πωλ Σάλμονς] (Διευθυντής Προγράμματος του Κέντρου για τη Διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στο University College London-UCL), Dr Thomas Lutz [Τόμας Λουτς] (Διευθυντής του Τμήματος Μουσείων Μνήμης, Topography of Terror Foundation του Βερολίνου) και Δρ Βασιλική Σακκά (Ιστορικός-Εκπαιδευτικός, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων) θα διερευνήσουν την πορεία και τη σημερινή πραγματικότητα της εκπαίδευσης για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Θα αναφερθούν ειδικότερα στην αξία και τη σημασία της εκπαίδευσης για την ενίσχυση της δημοκρατικής διαδικασίας και της κοινωνικής συνείδησης και για την καταπολέμηση βίαιων ρατσιστικών και αντισημιτικών φαινομένων, που βρίσκονται και πάλι σε έξαρση.

 

H εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος, το οποίο ιδρύθηκε το 1977 με στόχο την παρουσίαση μιας ζωντανής εικόνας της εβραϊκής ζωής και παράδοσης που υπάρχει εδώ και 2300 χρόνια στην Ελλάδα, ενώ ασχολείται συστηματικά με τη μνήμη και την εκπαίδευση για το Ολοκαύτωμα στη χώρα μας. Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά και στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Πουρνάρα.

 

Τι γνωρίζουμε για την εκπαίδευση σχετικά με το Ολοκαύτωμα;

Πολλές είναι οι θεωρίες που αφορούν στους στόχους και τα αποτελέσματα στις επιπτώσεις της διδασκαλίας σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Όμως, τι πραγματικά γνωρίζουμε για όσα διδάσκονται; Με ποιον τρόπο αντιλαμβάνονται οι νέοι άνθρωποι αυτή τη σύνθετη και συναισθηματικά δύσκολη ιστορία; Ο Δρ Πωλ Σάλμονς, καθηγητής του University College London, θα μιλήσει για τoν ρόλο της εκπαιδευτικής έρευνας στην ενίσχυση της κατανόησης σχετικά με το Ολοκαύτωμα, αλλά και για τα αποτελέσματά της σχετικά με την πολιτική, την εφαρμογή και την χρηματοδότησή της.

 

Το σκοτεινό παρελθόν της ναζιστικής Γερμανίας…

… αποτελεί πρόκληση για τους εκπαιδευτικούς που επιχειρούν να διδάξουν τις μνήμες του Ολοκαυτώματος στη σύγχρονη Γερμανία, τη χώρα που γέννησε το ναζισμό και διέπραξε σωρεία εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Ο Δρ Τόμας Λουτς θα παρουσιάσει στο κοινό τoν προσανατολισμό μιας ιδιαίτερης εκπαίδευσης όχι μόνο στα σχολεία της σημερινής Γερμανίας, αλλά και στα μνημεία ή μουσεία του Β΄  Παγκοσμίου Πολέμου.

 

«Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα: αναστοχασμός και ερωτήματα σε ζητήματα θεωρίας και πράξης»…

… είναι το θέμα της ομιλίας της Δρ Βασιλικής Σακκά, η οποία θα επιχειρήσει να απαντήσει σε θεμελιώδη ερωτήματα για την εξέλιξη του εκπαιδευτικού κόσμου. Διδάσκεται το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα και πώς; Ποια βήματα έγιναν την τελευταία δεκαετία και ποια η ανταπόκριση του εκπαιδευτικού κόσμου; Πόσο ενημερωμένοι και επιμορφωμένοι είναι οι έλληνες εκπαιδευτικοί, κυρίως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε να προσεγγίζουν με αποτελεσματικό τρόπο τραυματικά ιστορικά γεγονότα; Πώς επεξεργάζονται οι εκπαιδευτικοί μια δύσκολη μνήμη και ένα θέμα που μέχρι πρόσφατα δεν άγγιζαν; Εκπαιδευτική έρευνα, θεσμικοί παράγοντες (πολιτεία, προγράμματα σπουδών, εκπαιδευτικό υλικό, μουσεία), πρωτοβουλίες πανεπιστημίων και συλλόγων εκπαιδευτικών συνθέτουν τη σχετική δραστηριότητα σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία κοινωνικοοικονομικής κρίσης και πόλωσης.

 

Η παρακολούθηση της μετάδοσης θα είναι εφικτή και μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου.

Σχετικές ειδήσεις
Η τέχνη του δράματος στην εκπαίδευση - Εαρινός κύκλος στο Επί Κολωνώ
01.02.2017 13:35
Το εργαστήριο Η τέχνη του δράματος στην εκπαίδευση συνεχίζει τον εαρινό του κύκλο στο Επί Κολωνώ, από 19 Φεβρουαρίου, και κάθε Κυριακή 14:45-17:15.
Συζήτηση για το Λύκειο Επιδαύρου στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ
17.01.2017 15:26
Λύκειο Επιδαύρου: Ένα παγκόσμιο φυτώριο για την τέχνη του ηθοποιού, στον τόπο της Αργολίδας. Μια συζήτηση  με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, και την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Σύμβουλο εκπαιδευτικών θεμάτων του Φεστιβάλ.
Ρύθμιση για θέση οικονομικού διευθυντή σε Εθνικό, ΚΘΒΕ και Λυρική Σκηνή
01.09.2016 13:48
Δύο τροπολογίες κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση, τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Τι Φεστιβάλ θέλουμε;: συζήτηση στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών
09.06.2016 14:50
Το Φεστιβάλ Αθηνών μας προσκαλεί σε μία συζήτηση με τίτλο Τι Φεστιβάλ θέλουμε; την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, στον Κήπο της Πειραιώς 260.
Εκπαίδευση στη Στέγη: Προγράμματα Μαρτίου 2016
03.03.2016 15:31
Η Στέγη συνεχίζει με αποστολή της την εκπαίδευση προσκαλεί και τον μήνα Μάρτιο παιδιά και ανθρώπους κάθε ηλικίας, στα εκπαιδευτικά της προγράμματα σε ένα χώρο ανοιχτό και προσβάσιμο σε όλους.