Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Το Κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» στο Φουαγέ του Θέατρου Ολύμπια

Το Κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» στο Φουαγέ του Θέατρου Ολύμπια

Ένα από τα πιο δυναμικά και ανερχόμενα μουσικά σύνολα, το Κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης», το οποίο απαρτίζουν σημαντικοί μουσικοί της νεώτερης γενιάς, έρχεται από τη Θεσσαλονίκη στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια, αυτή την Κυριακή 17 Μαΐου, όπου θα ερμηνεύσει ένα απαιτητικό πρόγραμμα με έργα Αιμίλιου Ριάδη και Φραντς Σούμπερτ.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Ανδρέας Παπανικολάου (βιολί), Γεώργιος Κουγιουμτζόγλου (βιολί), Αλεξάνδρα Βόλτση (βιόλα), Λίλα Μανώλα (βιολοντσέλο).

Στο πρόγραμμα της συναυλίας στο Φουαγέ θα ακουστούν οι Παραλλαγές από το Κουαρτέτο εγχόρδων σε σολ του Αιμίλιου Ριάδη, καθώς και το Κουιντέτο εγχόρδων σε ντο μείζονα, έργο 163 του Φραντς Σούμπερτ. Στο έργο του Σούμπερτ, ο Άγγελος Λιακάκης στο βιολοντσέλο συμπράττει μαζί με το μουσικό σύνολο.

Ο σολίστ Ανδρέας Παπανικολάου αναφέρει σχετικά: «Ο συνθέτης και ποιητής Αιμίλιος Ριάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και θεωρείται από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της Ελληνικής Εθνικής Μουσικής Σχολής. Η διαμονή του στο Παρίσι και η επαφή του με συνθέτες της νεότερης γαλλικής σχολής ασκούν σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση του μουσικού του ύφους, στο οποίο συναντάται διάχυτο το ιμπρεσσιονιστικό στοιχείο, παράλληλα με το ξεκάθαρα ελληνικό χρώμα. Οι Παραλλαγές έχουν περιληφθεί ως Γ’ μέρος στο Κουαρτέτο σε σολ, το οποίο παρουσίασαν μετά από επεξεργασία οι Νίκος Χριστοδούλου και Βύρων Φιδετζής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 1992.

Ο αυστριακός συνθέτης Φραντς Σούμπερτ συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους συνθέτες της ύστερης κλασικής και πρώιμης ρομαντικής εποχής. Συνέθεσε περισσότερα από εξακόσια λήντερ (τραγούδια), καθώς και πολλές συμφωνίες, σονάτες, έργα μουσικής δωματίου, θρησκευτικά έργα, μερικές όπερες και άλλα πολλά έργα. Ο συνθέτης, ήδη βαριά άρρωστος στα 31 του χρόνια, έγραψε το Κουιντέτο εγχόρδων σε ντο μείζονα, έργο  163 το καλοκαίρι του 1828, δύο μήνες πριν το θάνατό του. Το έργο ερμηνεύτηκε για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια στη Βιέννη. Θεωρείται μια σύνθεση βαθιάς εσωτερικότητας και απαράμιλλης ομορφιάς και ένα από τα αριστουργήματα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου».

Το Κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης» ιδρύθηκε το 2005 από μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονται έργα από την κλασική περίοδο μέχρι και τον 21ο αιώνα. Πήρε το όνομά του από τον σπουδαίο Θεσσαλονικιό συνθέτη και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια και διακεκριμένα σύνολα μουσικής δωματίου στην Ελλάδα.

Μέχρι σήμερα, έχει εμφανιστεί σε Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Τελετών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αμφιθέατρο Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αίθουσα «Σόλων Μιχαηλίδης» Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, Ινστιτούτο Γκαίτε, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ, καθώς και σε πλήθος συναυλιών σε επαρχιακές πόλεις, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές. Επίσης, το Κουαρτέτο έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους μουσικούς όπως τους Απόστολο και  Δημήτρη Χανδράκη, Βαρβάρα Τσαμπαλή, Νικολό Δημόπουλο, Γιάννη Καραγιαννίδη, Αλαίν Μενιέ, Ζαν Κριστόφ Σαρρόν, Τζάκομμο Μπατταρίνο.

Τον Ιούνιο του 2014 ηχογράφησε το Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 1 του Κώστα Τσούγκρα, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2015.   
Στα μελλοντικά σχέδια του κουαρτέτου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, εμφανίσεις σε Φεστιβάλ «Παπαιωάννου» (Καβάλα), Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Κυριακάτικα Πρωινά της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, «Aβγό» του Μουσικού Χωριού, Φεστιβάλ Πιάνου Θεσσαλονίκης, ΚΟΘ Underground, καθώς και εκπαιδευτικές δράσεις και συναυλίες σε σχολεία και περιφέρεια στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Στα άμεσα σχέδια βρίσκεται, επίσης, η αποκατάσταση χειρογράφων, ηχογράφηση και έκδοση παρτιτούρας του Κουαρτέτου σε σολ του Αιμιλίου Ριάδη, σε συνεργασία με το συνθέτη και μουσικολόγο Κώστα Τσούγκρα.

Σχετικές ειδήσεις
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη
15.02.2017 10:22
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών θα βρεθεί στο Μουσείο Μπενάκη για μία συναυλία, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017.
Το Lyskamm Quartet στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.02.2017 15:54
Ο Κύκλος Μουσικής Δωματίου Μπετόβεν κοινός παρονομαστής υποδέχεται την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, στις 8:30 το βράδυ, το Lyskamm Quartet [Κουαρτέτο Εγχόρδων Λύσκαμ], ένα νεανικό σχήμα από την Ιταλία με πολλές ευρωπαϊκές διακρίσεις και διεθνή καλλιτεχνική πορεία.
Θαλασσογραφίες στο Φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια
23.11.2016 10:34
Την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016 η Εθνική Λυρική Σκηνή μας προσκαλεί στο φουαγέ του Θεάτρου Ολύμπια σε μία συναυλία με τίτλο Θαλασσογραφίες.
Το Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima live στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου
23.05.2016 13:20
Με το Κουαρτέτο εγχόρδων L’ Anima και τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη, θα κλείσει η σειρά συναυλιών "2016 μουσικές στιγμές στον Άγιο Παύλο" τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στην Αγγλικανική Εκκλησία Αγίου Παύλου.
Κυριακάτικα Πρωινά: Κουαρτέτο εγχόρδων xPause & πιάνο στην αίθουσα συναυλιών της ΚΟΘ
06.04.2016 13:25
Τα Κυριακάτικα Πρωινά της Κ.Ο.Θ. συνεχίζονται την Κυριακή 10 Απριλίου 2016 με το γνωστό κουαρτέτο xPause, που θα ερμηνεύσει έργα Μπετόβεν και Μπραμς.