Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Expanded Piano, του Σταύρου Γασπαράτου στο Φεστιβάλ Αθηνών 2015

Expanded Piano, του Σταύρου Γασπαράτου στο Φεστιβάλ Αθηνών 2015

Μια πρωτότυπη εκδήλωση , που συνδυάζει τη τέχνη και την τεχνολογία, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό του Φεστιβάλ Αθηών στις 10 και 11 Ιουνίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Πρόκειται για το μουσικό έργο - performance Expanded Piano του Σταύρου Γασπαράτου, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο του 2014 και ανασχεδιάστηκε φέτος για το Φεστιβάλ Αθηνών.

Περί τίνος πρόκειται; Ένα ακουστικό πιάνο καλωδιώνεται με διαφόρων τύπων μικρόφωνα που τοποθετούνται στο σώμα , τις χορδές και το μηχανισμό του οργάνου. Τα μικρόφωνα αυτά συνδέονται με έναν υπολογιστή, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να επεξεργαστεί ζωντανά το σήμα όλων αυτών των μικροφώνων αλλα και να ενεργοποιήσει προκατασκευασμένους ήχους μέσω του πιάνου. Στη συνέχεια, ο ήχος μοιράζεται σε μια surround εγκατάσταση με στόχο «να τοποθετήσει το κοινό μέσα στο πιάνο».

Με άλλα λόγια, το μουσικό έργο και η performance Expaded Piano λειτουργεί σαν ένας ηχητικός μεγεθυντικός φακός, που βάζει τον ακροατή σε ένα ηχητικό ταξίδι μέσα στο ίδιο το πιάνο. Οι τεχνικές παρεμβάσεις επεκτείνουν τους ήχους που μπορεί να παράξει το όργανο, ενώ η surround ηχητική εγκατάσταση «κυκλώνει» το κοινό και βυθίζει τον ακροατή σε έναν ήχο πρωτόγνωρης λεπτομέρειας και συνδυασμών.

«Φανταστείτε πως είστε μέσα σε ένα πιάνο. Φανταστείτε ότι το πιάνο έχει πάρει τις διαστάσεις μιας αίθουσας συναυλιών... Αυτή η εγκατάσταση – μουσικό έργο είναι εμπνευσμένη από την ιδέα του “Prepared Piano”,  ενός μηχανικά αλλοιωμένου πιάνου που έγινε διάσημη από τις συνθέσεις του John Cage και άλλων, όπου βίδες, ελάσματα και διάφορα αντικείμενα τοποθετούνταν στις χορδές του οργάνου, αλλοιώνοντας τον ήχο του», εξηγεί ο Σταύρος Γασπαράτος.

Εδώ τα λόγια σταματούν. Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη, ηλεκτρονικού τύπου εμπειρία, που θα πρέπει να βιώσετε προσωπικά παρακολουθώντας τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Μια γεύση μπορείτε να πάρετε στο youtube

Ανοιχτό workshop με θέμα τον τεχνικό πειραματισμό

Οσοι ενδιαφέρονται για την τέχνη και την τεχνολογία, καθώς και για τη λειτουργία της ιδιαίτερης αυτής εγκατάστασης θα έχουν την ευκαιρία να εντρυφήσουν περισσότερο και να πειραματιστούν δια ζώσης σε ένα ανοιχτό work shop που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Ιουνίου στις 11:00 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ο Σταύρος Γασπαράτος, μαζί με εκλεκτούς καλεσμένους θα μιλήσει για την ιδέα του Expanded Piano και τον τρόπο που λειτουργεί. Το work shop απευθύνεται σε όσους έχουν σχέση με την τέχνη, την τεχνολογία και τον ήχο γενικότερα. Απευθύνεται και όσους έχουν απλώς την περιέργεια….

Το Expanded Piano υπήρξε ανάθεση του EMPAC (Experimental Media and Performing Arts Center / Κέντρο Πειραματισμού για τα ΜME και τις Εκφραστικές Τέχνες - Troy, N.Y.). Δημιουργήθηκε και παρουσιάστηκε στη Νέα Υόρκη το φθινόπωρο του 2014 και ανασχεδιάζεται για το Φεστιβάλ Αθηνών.

Ποιος είναι ο Σταύρος Γασπαράτος

Συνθέτης και sound artist, ο Σταύρος Γασπαράτος συνθέτει μουσική κυρίως για το θέατρο, τον κινηματογράφο και το χορό. Από το 2000 έχει επενδύσει μουσικά περισσότερες από εκατό παραγωγές για δημιουργούς και φορείς όπως: Εθνικό Θέατρο, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Μέγαρο Μουσικής, Κρατική Σχολή Χορού, Θέατρο του Νέου Κόσμου, Σχολή Θεάτρου του Πανεπιστημίου Ράιερσον στο Τορόντο, Φεστιβάλ Μιμικής Τέχνης Λονδίνου, Dock 11 στο Βερολίνο, De Wagg στο Άμστερνταμ, Πολιτιστικό Κέντρο Μακάου στην Κίνα, Πολιτιστικό Πάρκο Βιλέτ του Παρισιού, EMPAC της Νέας Υόρκης κ.ά.

Κυκλοφορούν τα άλμπουμ: Rehearsals με κομμάτια που συνέθεσε για θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις (2008) και Seven, εμπνευσμένο από τα Επτά θανάσιμα αμαρτήματα (2013, Ad Noiseam). 


Το 2014 παρουσίασε το έργο του Expanded Piano στο Κέντρο Πειραματισμού για τα ΜME και τις Εκφραστικές Τέχνες, EMPAC, στη Νέα Υόρκη (κυκλοφορεί το καλοκαίρι του 2015 από την Ad Noiseam). Το 2009 συνέθεσε μουσική για τη multimedia εκδήλωση των εγκαινίων του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης (σκην.  Αθηνάς Τσαγκάρη).  


Έχει λάβει τα βραβεία: Έπαινος Νέου Δημιουργού (Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών, 2009), Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής (Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου για την ταινία Αίμα του Δ. Καραναστάση , 2013) και Βραβείο Κοινού (περιοδικό Αθηνόραμα, για την παράσταση Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων του Ν. Μαστοράκη).

Σχετικές ειδήσεις
Expanded Piano: Ο Σταύρος Γασπαράτος στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
26.09.2016 13:16
Ο Σταύρος Γασπαράτος με το «Expanded Piano», θα βρίσκεται στις 3 Οκτωβρίου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του φεστιβάλ 51α Δημήτρια.
Ο Λευτέρης Βενιάδης παρουσιάζει Γεώργιο Σουρή στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
07.07.2016 10:42
Ο Λευτέρης Βενιάδης στα πλέσια του Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μια μουσική και σκηνική σύνθεση, βασισμένη στην ποίηση του Γεωργίου Σουρή για φωνητικό σύνολο, νεανική χορωδία, μουσικό σύνολο και δύο ηθοποιούς στις 14 & 15 Ιουλίου 2016.
Φεστιβάλ Αθηνών: Πάρτε μία πρώτη γεύση από τις παραστάσεις!
13.06.2016 14:50
Παρακάτω μπορείτε να πάρετε μία γεύση από τις πρόβες ορισμένων θεατρικών και μουσικών παραστάσεων που θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ Αθηνών!
Ταξιδεύοντας μουσικά με το Φεστιβάλ Αθηνών!
10.06.2016 10:59
Φεστιβάλ Αθηνών χωρίς μουσική δεν γίνεται. Έτσι και φέτος -μια χρονιά επεισοδιακή, μα με αίσιο τέλος για το μεγαλύτερο φεστιβαλικό θεσμό της χώρας- είναι έτοιμο να μας ταξιδέψει σε έναν μαγικό κόσμο. Τα ραντεβού δίνονται στη σκιά της Ακρόπολης, δίπλα στην πολύβουη Πειραιώς, στο Μέγαρο Μουσικής ή το θέατρο της Μικρής Επιδαύρου και οι επιλογές είναι ποικίλες και άκρως ενδιαφέρουσες.
Μια συναυλία - γιορτή από τα Μουσικά Σύνολα ΕΡΤ στο Ηρώδειο
31.05.2016 16:22
Τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών θα μας χαρίσουν μία συναυλία, με αφορμή και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.