Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Το κουτί των αναμνήσεων - Eve Makis: Κριτική βιβλίου
Δημοσίευση: Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015 17:00
Το κουτί των αναμνήσεων - Eve Makis: Κριτική βιβλίου

Υπάρχουν ορισμένες στιγμές που θέλεις πάρα πολύ να γράψεις την άποψή σου για ένα βιβλίο, αλλά δυσκολεύεσαι αρκετά να φτάσεις στον στόχο σου. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στην προκειμένη περίπτωση, για δύο πολύ βασικούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την προσωπική συναισθηματική μου φόρτιση, που δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο μπορώ να την διαχειριστώ ώστε να βάλω τις σκέψεις μου σε μια τάξη. Ο δεύτερος είναι λιγάκι πιο πεζός, αλλά εξίσου σημαντικός, και έχει να κάνει με το ότι φοβάμαι μήπως αποκαλύψω περισσότερα απ' όσα πρέπει, καταστρέφοντας άθελά μου ένα μέρος της μαγείας του βιβλίου. Γιατί, "Το κουτί των αναμνήσεων", είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που έχουν αυτή τη μαγική ικανότητα. Να σε παρασύρουν προκαλώντας σε να πεις πολλά, ενώ στην πραγματικότητα πρέπει να πεις πολύ λίγα.

Όταν η Μάριαμ, η γιαγιά της Κατερίνας, πεθαίνει, αφήνει πίσω της ένα ξύλινο κουτί μπαχαρικών στο οποίο περιέχονται μια σειρά από επιστολές. Όμως, αυτές, είναι γραμμένες στην Αρμένικη γλώσσα και η Κατερίνα δεν μπορεί να καταλάβει το περιεχόμενό τους. Σε ένα ταξίδι της στην Κύπρο, η Κατερίνα, θα γνωρίσει έναν νεαρό Αρμένιο, τον Αρά, ο οποίος θα δεχτεί να της μεταφράσει τις επιστολές αυτές, και το νήμα ενός συγκλονιστικού παρελθόντος θα αρχίσει να ξετυλίγεται μέσω αυτών. Η Μάριαμ είχε μυστικά που τα είχε κρατήσει για τον εαυτό της ολόκληρη τη ζωή της. Στις πλάτες της σήκωνε ένα παρελθόν σκληρό και αδυσώπητο, ένα παρελθόν γεμάτο ξεριζωμό και θάνατο. Ένα παρελθόν που ξεκίνησε όταν εκείνη ήταν εφτά χρονών και μαζί με την οικογένειά της διώχτηκαν από την Ανατολική Τουρκία, ένα παρελθόν που βάφτηκε με αίμα όταν έγινε μάρτυρας της δολοφονίας του αδερφού της, ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε, αλλά και όταν έχασε την πρώτη της αγάπη. Και τώρα, η Κατερίνα, θα αναζητήσει τις ρίζες της, αλλά και την αλήθεια πίσω από τα μυστικά που σφράγισε ο χρόνος.

Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο μυθιστόρημα κυκλοφόρησε συμβολικά στις αρχές του 2015, έτσι ώστε να συμπέσει η έκδοσή του με τα 100 χρόνια από την γενοκτονία των Αρμενίων. Δεν μπορώ να ξέρω πόσα γνωρίζει κανείς για την εποχή εκείνη, αλλά πρόκειται αναμφίβολα για ένα από τα πιο μελανά σημεία της σύγχρονης Ιστορίας, βουτηγμένο στην αδικία, τον ανθρώπινο πόνο και το αίμα που σκόρπισε ο θάνατος. Χωρίς να έχει πρόθεση να αναδειχθεί σε ιστορικό μυθιστόρημα, "Το κουτί των αναμνήσεων" περιέχει πολλές ιστορικές λεπτομέρειες που μπορεί να μην είναι εύκολες ή ευχάριστες την ανάγνωσή τους, δεν παύουν όμως να είναι αληθινές, κάτι που τις κάνει ακόμα πιο ισχυρές, και είναι αδύνατον να μην σε αγγίξουν, να μην σε ταράξουν, να μην σε συγκινήσουν. Έπιασα τον εαυτό μου ν' αφήνει πολλές φορές στη μέση την ανάγνωση ορισμένων ενοτήτων και αυτό, γιατί μου ήταν εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσω παρακάτω, κυρίως επειδή δάκρυα ανέβαιναν στα μάτια μου και ένα βαθύ παράπονο φώλιαζε μέσα μου.

Οι χαρακτήρες της ιστορίας αυτής μπορεί να είναι φανταστικοί, κάτι που δεν ισχύει όμως και για την αλήθεια τους. Μπορεί η Μάριαμ να μην έζησε όλον αυτόν τον πόνο, όμως κάποιοι άλλοι τον βίωσαν στη θέση της. Αυτό καθιστά αδύνατον το να μην έχει η ιστορία συναισθηματικό αντίκτυπο στον αναγνώστη, αφού του θυμίζει πως οι άνθρωποι ποτέ δεν ξεχνάνε τις πληγές του παρελθόντος του, παρά μονάχα μαθαίνουν να ζουν με αυτές και να πορεύονται μαζί τους, κληροδοτώντας τες άθελά τους στις επόμενες γενιές. Οι τραγωδίες ποτέ δεν σβήνουν, ποτέ δεν ξεχνιούνται, ποτέ δεν χάνουν την δύναμη της επιβολής τους πάνω μας. Η ανάγνωση του εν λόγω μυθιστορήματος, μόνο ως ρεαλιστική μπορεί να χαρακτηριστεί, αλλά δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την διδακτική της φύση, παρά που καμία πρόθεση δεν έχει να γίνει δασκαλίστικη ή δήθεν ηθικοπλαστική.

Η συγγραφέας επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία της μέσα από μικρά, ευέλικτα κεφάλαια, κάτι που αποδίδει στον μέγιστο βαθμό, κυρίως εξαιτίας των αναχρονισμών που επικρατούν, ταξιδεύοντάς μας πότε στο παρελθόν και πότε στο παρόν, χωρίς ωστόσο να χάνουμε τη σειρά μας, να δυσκολευόμαστε να παρακολουθήσουμε, ή και να μπερδευόμαστε, κάτι που συμβαίνει πολύ συχνά όταν επιλέγεται αυτή η μορφή αφήγησης. Ο ρυθμός που κυλάει η ιστορία είναι γρήγορος, χωρίς να σου επιτρέπει να πάρεις ανάσα, ενώ οι περιγραφές είναι λεπτομερείς χωρίς να κουράζουν, τόσο όσο χρειάζεται ώστε να γεννήσουν μέσα σου εικόνες τόπων ξεχασμένων, ανθρώπων που ζουν ανάμεσά μας αλλά που δεν γνωρίζουμε το παρελθόν τους, γεύσεις και αρώματα που δεν είναι πάντα ευχάριστα. Χωρίς να θέλω να πω περισσότερα, για να μην καταστρέψω μέρος της μαγείας του βιβλίου αυτού, έχω μόνο να προσθέσω τα ακόλουθα. "Το κουτί των αναμνήσεων" είναι το δίχως άλλο, ένα από τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς. Διαβάστε το, γίνεται μέρος της ιστορίας του και να θυμάστε πως τα μυστικά, είναι καλό να τα μοιραζόμαστε μερικές φορές, γιατί η αποκάλυψή τους μπορεί και να μας οδηγήσει στη λύτρωση.Το βιβλίο της Eve Makis, Το κουτί των αναμνήσεων, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.


Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.