Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο Wajahat Khan στη Στέγη

Ο Wajahat Khan στη Στέγη

Ένας από τους πιο σημαντικούς συνθέτες και δεξιοτέχνες μουσικούς της Ινδίας, ο Ουατζαχάτ Καν μας ταξιδεύει με τους ήχους του σαρόντ στις 21 Μαΐου 2015 στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών.

 

Από οικογένεια θρυλικών μουσικών του σιτάρ και του σουρμπαχάρ, ο Ουατζαχάτ Καν ξεκίνησε να παίζει σιτάρ στα τρία του χρόνια δίπλα στον πατέρα του. Παιδί-θαύμα, στα οχτώ του ήταν ήδη διάσημος τραγουδιστής πέρα από τα σύνορα της χώρας του. Στα εφηβικά του χρόνια πήγε κόντρα στην οικογενειακή μουσική παράδοση και αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στο σαρόντ, ένα από τα πιο δημοφιλή όργανα της ινδικής κλασικής μουσικής.

 

Σήμερα, είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους δεξιοτέχνες του σαρόντ παγκοσμίως. Συνθέτης και καθηγητής ινδικής μουσικής, προσπαθεί με κάθε τρόπο να την κάνει γνωστή σε ένα ευρύτερο κοινό. Φημίζεται για τους πειραματισμούς του και τις συναντήσεις του με την τζαζ, τη δυτική κλασική μουσική και το φλαμένκο, ενώ έφερε τις δικές του διορατικές καινοτομίες στο σαρόντ και έδωσε νέες διαστάσεις σε αυτό το πανέμορφο μουσικό όργανο.

 

Το ιδιαίτερο πρωτοποριακό του στυλ καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα από πολύπλοκες κλασικές ινδικές μουσικές φόρμες με κύριο στόχο πάντα το συναίσθημα και την έκφραση.

 

Wajahat Khan: σαρόντ

Hanif Khan: τάμπλα

Azeem Hussain Khan: tanpura

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον καλλιτέχνη:

 

Η οικογένειά του έχει παράδοση 400 ετών στην ορχηστρική μουσική, μια παράδοση που κρατάει από την Αυλή του αυτοκράτορα Άκμπαρ, το 16ο αιώνα. Ο ίδιος είναι γιος του Imrat Khan και ανιψιός του Vilayat Khan, θρυλικών δασκάλων του σιτάρ.

 

Το 1977 ξεκίνησε τη διεθνή του καριέρα του στο τραγούδι, σε ηλικία 8 ετών, με μια παγκόσμια περιοδεία που δεν πέρασε απαρατήρητη από το βρετανικό κανάλι BBC. Έχει εμφανιστεί με μεγάλη επιτυχία σε περισσότερες από 40 χώρες και σε φημισμένους συναυλιακούς χώρους και φεστιβάλ (Royal Albert Hall, Smithsonian Institution, Glastonbury Festival).

 

Από τις συνεργασίες του, ξεχωρίζουν αυτές με τον φημισμένο κιθαρίστα της τζαζ και του φλαμένκο Eduardo Niebla, τo βρετανικό ροκ συγκρότημα Kula Shaker και τον θρυλικό δάσκαλο του σακουχάτσι Yoshikazu Iwamoto. Επίσης, συνεργάζεται συχνά με την ορχήστρα London Sinfonietta.

 

Είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών (SOAS) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, όπου δουλεύει αυτό το διάστημα πάνω σε ένα βιβλίο για την ινδική μουσική.

 

Με την ευκαιρία της επετείου των 50 ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ινδίας, δημιούργησε την Wajahat Khan Indian Chamber Orchestra. Πρόκειται για ένα μοναδικό σύνολο από σολίστες παραδοσιακών οργάνων και κρουστών, που σήμερα θεωρείται κορυφαίο στη βόρεια ινδική κλασική μουσική σκηνή .

 

Παράλληλη εκδήλωση

Διάλεξη-παρουσίαση από τον Wajahat Khan

Σχετικές ειδήσεις
Paterelis - Tabakis - Papagiannoulis trio στη μουσική πλατφόρμα PIREOS 138
04.01.2017 13:23
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο PIREOS 138 τη μουσική πλατφόρμα που στόχο έχει να δώσει βήμα σε curators από το χώρο της μουσικής να παρουσιάσουν και να συστήσουν το κοινό σε νέους ήχους και μουσικούς πειραματισμούς.
Οι Blues fathers and the Swingers στη μουσική πλατφόρμα PIREOS 138
27.12.2016 16:18
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο PIREOS 138 τη μουσική πλατφόρμα που στόχο έχει να δώσει βήμα σε curators από το χώρο της μουσικής να παρουσιάσουν και να συστήσουν το κοινό σε νέους ήχους και μουσικούς πειραματισμούς.
Μουσική για το νέο κόσμο από το ARTéfacts Ensemble και τους Όχι Παίζουμε στη Στέγη
04.04.2016 16:40
Ένα καινούριο μουσικό πείραμα γεννιέται στη φιλόξενη γειτονιά της Στέγης με ξεχωριστό ρυθμό από το μουσικό σύνολο ARTéfacts, την ομάδα παραστατικών τεχνών Όχι Παίζουμε και αληθινά βιώματα.
Από την κλασική στην τζαζ: Πιανόραμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
29.03.2016 17:17
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μας προσκαλεί στο φετινό Πιανόραμα σε δύο ειδικές συναυλίες, οι οποίες θα μας ταξιδέψουν από την κλασική στην τζαζ μουσική.
Μια γέφυρα μουσικής επάνω από τη Συγγρού: Η δεύτερη συναυλία από τη Στέγη και το Πάντειο
09.03.2016 17:12
Δύο γείτονες, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.