Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

OPUS I # Temporality: Performance από την ομάδα χορού Synthesis 748 στη γκαλερί Owl Art Space

OPUS I # Temporality: Performance από την ομάδα χορού Synthesis 748 στη γκαλερί Owl Art Space

Η ομάδα σύγχρονου χορού Synthesis 748 του Σπύρου Κουβαρά, που μετά από 10 χρόνια έρευνας και δημιουργίας στο Παρίσι εδρεύει πλέον και στην Αθήνα, θα παρουσιάσει εκ νέου την τελευταία της δουλειά, OPUS I # Temporality, στην γκαλερί Owl Art Space στις 22, 23 και 24 Μαΐου 2015.

 

Το OPUS I # Temporality, είναι μια χορογραφική peformance για το εικαστικό project ΜετροΛόγος, τα έργα του οποίου εκτίθενται στην γκαλερί Owl Art Space και εξετάζουν την σχέση τέχνης και επιστήμης. Ο Σπύρος Κουβαράς είναι επιλεγμένο μέλος του πανευρωπαικού δικτύου σύγχρονων καλλιτεχνών, Pépinières Européennes, και η Synthesis 748 υποστηρίζεται από το Centre National de la Danse στο Παρίσι.

 

ΤΟ ΕΡΓΟ

 

Ο χρόνος είναι κίνηση, κίνηση με την έννοια της μεταβολής και του γίγνεσθαι. Ο Λόγος είναι ο χειριστής του χρόνου, ο αρχικά σκεπτόμενος ωκεανός χωρίς αρχή και τέλος, με την απόλυτη συμμετρία που έσπασε και κατέστει ασσύμετρος και λειτουργικός.

 

Τάξη Αταξία

Τροπή Εκτροπή

Ισορροπία Ανισορροπία

 

Η αιώνια φωτιά ανάβει και σβήνει με μέτρο. Το άτακτο και το τυχαίο υπακούει στο μέτρο, το μέτρο κυριαρχεί και είναι ο Λόγος.

 

Σώμα που συντίθεται και αποσυντίθεται, μεταλλάσσεται στην περιδίνηση μιας εσωτερικής αβύσσου. Όλα δομούνται και αποδομούνται μέσα από συνεχείς μεταβολές των μερών που συνθέτουν το όλον.

 

Σώμα χρόνος

Σώμα χώρος

Σώμα τόπος

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

 

Σύλληψη, Χορογραφία , Ερμηνεία: Σπύρος Κουβαράς

Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Κουβαράς

Βοηθός Χορογραφίας: Κορίνα Κοτσίρη

 

Παραγωγή: SYNTHESIS 748

Συμπαραγωγή: Γκαλερί Owl Art Space

Υποστήριξη: Centre National de la Danse (FR)

 

Σπύρος Κουβαράς:

Η δουλειά μου εξετάζει εννοιολογικά ζητήματα σχετικά με την ανθρώπινη φύση, μέσω της εξερεύνησης του τραγικού και πολιτικού σώματος στη σκηνή .

 

Στην χορογραφική μου έρευνα εστιάζω αφενός σε μια μηχανιστική προσέγγιση της  κίνησης και αφετέρου στην καθαρή φυσικότητα της, αναζητώντας παράλληλα την σχέση-προσέγγιση του σύγχρονου χορού με τα εικαστικά και την φιλοσοφίαXρησιμοποιώ το σώμα σαν καμβά, σαν αφηρημένη επιφάνεια, η κίνηση βρίσκεται μέσα στην εικόνα και είναι η κίνηση αυτή που δονεί την εικόνα.

 

Τα έργα της Synthesis 748 δεν διηγούνται ιστορίες. Οι σκηνικές εγκαταστάσεις, που αποτελούν πάντα και το σημείο αφετηρίας της όλης σύνθεσης, χαρακτηρίζονται από την δημιουργία άχρονων και άτοπων χώρων, από την δημιουργία καταστάσεων και πεδίων τα οποία ερμηνεύονται περισσότερο με το ασυνείδητο και λιγότερο με την λογική.

 

Στόχος της ομάδας είναι η καλλιέργεια ενός προσωπικού λεξιλογίου, με την ενσωμάτωση της ιδιαίτερης ταυτότητας του κάθε ερμηνευτή και συντελεστή-συνδημιουργού, που να επικεντρώνεται στην εξέλιξη μιας καινούργιας χορευτικής και χορογραφικής γλώσσας δημιουργώντας έτσι έργα υπό ένα πρίσμα υβριδικής πολλές φορές φόρμας.

Σχετικές ειδήσεις
Scratch, performance από την ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum
01.12.2016 17:27
Η ομάδα σύγχρονου χορού Dancevacuum παρουσιάζει την performance, Scratch, στο χώρο DanceVacuum – Centre of Performing Arts, στο Χαλάνδρι.
3 mountains not to climb, από τον Σπύρο Κουβαρά και την Synthesis 748 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
26.10.2016 17:22
Ο Σπύρος Κουβαράς και η ομάδα Synthesis 748 παρουσιάζουν στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την παράσταση σύγχρονου χορού 3 mountains not to climb.
Οpus, του Χρήστου Παπαδόπουλου στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
15.07.2016 14:09
Ο νέος και ανερχόμενος χορογράφος Χρήστος Παπαδόπουλος, με την ομάδα του Λέων και Λύκος, παρουσιάζει στις 17 και 18 Ιουλίου 2016 στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, παρουσιάζει την δεύτερη χορογραφική δουλειά του με τίτλο "OPUS".
1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου χορού στο Θέατρο ΠΚ
05.07.2016 14:49
Το Θέατρο ΠΚ ανοίγει τις πόρτες του σε νέους καλλιτέχνες και διοργανώνει την 1η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού. Με στόχο η Πλατφόρμα Έκφρασης Σύγχρονου Χορού να γίνει θεσμός, ο χώρος του θεάτρου ΠΚ θα φιλοξενήσει νέους χορευτές δίνοντάς τους την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά και τις ιδέες τους προάγοντας την τέχνη του χορού.
Έκθεση του Πέτρου Νικόλτσου στο Project Space του six d.o.g.s
02.06.2016 15:05
O Πέτρος Νικόλτσος θα παρουσιάσει για τέταρτη φορά έργα του στους τοίχους του Project Space του Six d.o.g.s. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 ως τις 12 Ιουνίου 2016.