Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Dave Holland, Kevin Eubanks, Craig Taborn, Eric Harland στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Dave Holland, Kevin Eubanks, Craig Taborn, Eric Harland στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Οι Dave Holland, Kevin Eubanks, Craig Taborn και Eric Harland έρχονται ως κουαρτέτο για μία συναυλία στις 16 Μαΐου 2015, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

Τζαζ αυτοσχεδιασμοί που ξεπερνούν τα όρια των μουσικών συμβάσεων. Τέσσερις γνωστοί και καταξιωμένοι μουσικοί αποφασίζουν να περπατήσουν μαζί σε άγνωστα μονοπάτια.

Εκεί που η παλιά μουσική γενιά συναντά τη νέα. Ένα all-star κουαρτέτο έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, βασισμένο στην επιθυμία των μουσικών για συνεργασία και συμπόρευση, στην ενοποίηση διαφορετικών στοιχείων και στην εκδήλωση της δημιουργικής προσωπικότητας του καθενός – ξεχωριστά και μαζί.

Όλα ξεκίνησαν όταν μετά από τρεις δεκαετίες ξαναβρέθηκαν ο Ντέηβ Χόλλαντ και ο χαρισματικός κιθαρίστας Κέβιν Γιούμπανκς. Η πνευματική και καλλιτεχνική τους συγγένεια ήταν ο πυρήνας του σχήματος, που πλαισιώθηκε από τον ντράμερ Έρικ Χάρλαντ και τον πιανίστα Κρέηγκ Τάμπορν. Εξαρχής συμφώνησαν όλοι να ξεχάσουν τα γνώριμά τους μονοπάτια, ώστε να επινοήσουν κάτι ολότελα νέο και σημερινό.

Κρατώντας ρόλο πρώτου μεταξύ ίσων, ο Χόλλαντ θεμελίωσε (μεταφορικά και κυριολεκτικά) τις βάσεις με το μπάσο και τη δεδομένη ελευθερία έκφρασης. Το αποτέλεσμα της συλλογικής τους προσπάθειας ανοίγει νέα σελίδα στην, ούτως ή άλλως εντυπωσιακή, σταδιοδρομία του κοντραμπασίστα.

Ήχος με φινέτσα και αρμονική λεπτότητα, δεξιοτεχνικά μέρη και συγκινητικές ταυτοφωνίες, μνήμες από μπάντες της δεκαετίας του ’80, ετερόκλητες επιρροές που ομογενοποιήθηκαν με έμπνευση και πολλή δουλειά.

Όπως λένε και οι ίδιοι: «Η σύνθεση είναι αυτό με το οποίο ξεκινάς να παίζεις. Τελειώνει με τον αυτοσχεδιασμό, που είναι αυτό καθαυτό το ταξίδι…».

Dave Holland: κοντραμπάσο
Kevin Eubanks: κιθάρα
Craig Taborn: πιάνο , Fender Rhodes
Eric Harland: ντραμς

Σχετικές ειδήσεις
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών στο Μουσείο Μπενάκη
15.02.2017 10:22
Το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών θα βρεθεί στο Μουσείο Μπενάκη για μία συναυλία, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017.
Aziza featuring Dave Holland, Chris Potter, Lionel Loueke & Eric Harland live στη Στέγη
31.10.2016 13:44
Ο ήχος της τζαζ, σήμερα, από ένα all-star κουαρτέτο. Συμβατικές και αντισυμβατικές τεχνικές, παιξίματα που έγιναν αντικείμενο μελέτης και αντιγραφής, ενσωματώσεις ποικίλων επιρροών με τρόπο λειτουργικό και αβίαστο, ιδέες που αλληλοσυμπληρώνονται με ιδιοφυή τρόπο…
Craig Handy & Kirk Lightsey Quartet live στο Half Note
11.10.2016 12:45
Ένα εκπληκτικό γκρουπ, το κουαρτέτο του σαξοφωνίστα Craig Handy και του πιανίστα Kirk Lightsey, με τον Nicola Sabato και τον John Betch, φέρνει ξανά στο προσκήνιο την μουσική και τον θρύλο του μεγάλου σαξοφωνίστα Dexter Gordon.
Τραγούδια της Άνοιξης: Συναυλία των «Μικρών Μουσικών» στο Ωδείο Αθηνών
11.05.2016 11:50
Την ετήσια συναυλία της Χορωδίας τους θα πραγματοποιήσουν οι «Μικροί Μουσικοί», το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στις 7μμ, στην αίθουσα Άρης Γαρουφαλής του Ωδείου Αθηνών.
The Budos Band live @ Gagarin 205
09.05.2016 14:55
Την Τρίτη 19 Ιουλίου 2016, οι Budos Band έρχονται στο Gagarin 205. Η σπουδαιότερη funk-soul κολεκτίβα και μια εμβληματική μπάντα βιρτουόζων μουσικών, έρχονται, επιτέλους, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, για ένα live που αναμενόταν καιρό!