Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

H Αικατερίνη Γεγησιάν στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας

H Αικατερίνη Γεγησιάν στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας

Οι Kalfayan Galleries με μεγάλη χαρά ανακοινώνουν ότι η Αικατερίνη Γεγησιάν, εκθέτει στο Περίπτερο της Αρμενίας στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας.

Σύγχρονοι καλλιτέχνες  της Αρμενικής Διασποράς υπό την επιμέλεια της Adelina Cüberyan v. Fürstenberg  εκθέτουν τα έργα τους αυτή την συμβολική χρονολογία (2015) με την αφορμή των εκδηλώσεων μνήμης για την Αρμενική Γενοκτονία.

Ένας μικρός οδηγός για τις αόρατες θάλασσες’
Σειρά από 65 κολάζ και artist’s book
 
Ο ‘Μικρός οδηγός για τις αόρατες θάλασσες’ βασίζεται σε φωτογραφικά άλμπουμ της Σοβιετικής Αρμενίας, Τουρκίας και Ελλάδας από την δεκαετία του '60 έως την δεκαετία του '80, τα οποία με αφηγηματικό τρόπο παρουσιάζουν μέσα από τη φωτογραφία την εικόνα του κάθε έθνους. Το έργο συνθέτει αυτές της ετερογενείς εικόνες, οι οποίες παρήχθησαν σε ποικιλόμορφα γεωγραφικά, ιδεολογικά και ιστορικά πλαίσια συνθέτοντας μια σειρά από κολάζ και ένα artist’s book, τα οποία μαζί κατασκευάζουν ένα νέο τοπίο αναδεικνύοντας μια αόρατη τοπογραφία. Το έργο αναπαράγει μια μεταφυσική και ‘έμφυλη’ ανάγνωση των εθνικών δυνάμεων που έχτισαν το αρχικό υλικό, μια ανάγνωση η οποία και μιμείται τις αφηγήσεις της κοσμικής σύλληψης (αρχής) (την γέννηση του έθνους) και απηχεί θηλυκές και αρσενικές μεταφορές (την Αρμενία ως μητέρα, το Έθνος ως πατέρας). Διαχωρισμένο σε εφτά κεφάλαια που ακολουθούν την λογική των 7 θαλασσών (μια ιδέα που αιώνες χρησιμοποιείται για να περιγράψει την διαφορετικότητα των γεωγραφικών τοπίων) ο οδηγός ‘μεταφράζει’ τις αφηγήσεις της γένεσης όχι ως μια εξελικτική διαδικασία αλλά μια κυκλική και σύγχρονη σύνδεση μεταξύ όγκων νερού.
 
Εικόνες διαφόρων μεγεθών και υλικών τοποθετούνται η μια πάνω στην άλλη, δημιουργώντας πλαίσια μέσα σε άλλα πλαίσια, μερικές φορές χτίζοντας πάνω στην επανάληψη και στις αντανακλάσεις και άλλες φορές ακολουθώντας τα επίσημα μοτίβα ή τις κινήσεις των ανθρώπων στην εικόνα. Παρόμοια με την διασύνδεση των εφτά θαλασσών που σχηματίζουν το νέο αόρατο τοπίο, οι εικόνες ενώνονται σαν σώματα που υφαίνονται, τα οποία μαρκάρονται μέσα από συμβολικές δυνάμεις και πολλαπλούς κώδικες.

Ο ‘Μικρός οδηγός για τις αόρατες θάλασσες’ επεξεργάζεται μέσα από τις εικόνες νέους τρόπους να περιγράψει το αόρατο, δίνοντας φόρμα σε ένα χώρο που ακόμη δεν ανήκει σε εμάς.

Η Αικατερίνη Γεγησιάν (γεν.1976, Θεσσαλονίκη) ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Το 2014 ολοκλήρωσε τη Διδακτορική Διατριβή της στο University of Westminster (Λονδίνο).

Το έργο της έχει παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και Μπιενάλε σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βραβεία & χορηγίες: Arts & Humanities Research Council, Arts Council England, Visiting Arts, Picture This Moving Image Agency, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Έργα σε συλλογές: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη), ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πολύπλευρο έργο της Γεγησιάν διαπραγματεύεται την πλαστικότητα της κινούμενης εικόνας, ήχου, φωτογραφίας και κειμένου, εστιάζοντας στη σχέση μεταξύ τοπίου, μνήμης και αφηγηματικότητας. Εκπροσωπείται από τις Kalfayan Galleries (Αθήνα–Θεσσαλονίκη).

Σχετικές ειδήσεις
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Ο Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας
26.08.2016 17:12
Ο καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13 Μαΐου- 26 Νοεμβρίου 2017) με την εικαστική εγκατάσταση «Εργαστήριο Διλημμάτων» σε επιμέλεια του Ορέστη Ανδρεαδάκη. Την ευθύνη για την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής θα έχει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με την ιδιότητα του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης.
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο του 2017
28.07.2016 10:03
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Νάγια Γιακουμάκη: Η νέα Εταίρος & Διευθύντρια της Μπιενάλε της Αθήνας
18.07.2016 13:07
Η Νάγια Γιακουμάκη γίνεται το νέο εταιρικό μέλος της Μπιενάλε της Αθήνας, σε μια φάση όπου η δέκα ετών επιτυχημένη Μπιενάλε ενισχύει την διεθνή εμβέλεια και προοπτική της.
Η Ελληνική αφίσα τιμάται στην 25η Διεθνή Μπιενάλε της Βαρσοβίας!
01.06.2016 15:23
Το έργο του Δημήτρη Αρβανίτη και του Κωνσταντίνου Μίαρη τιμάται στην ιστορική Μπιενάλε της Βαρσοβίας με αφορμή τον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του θεσμού.