Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Απόγευμα Κυριακής με την Κ.Ο.Α.: Συμφωνική τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Απόγευμα Κυριακής με την Κ.Ο.Α.: Συμφωνική τζαζ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Crossover είναι οι… προθέσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στη δεύτερη και τελευταία για εφέτος συναυλία του πιλοτικού της κύκλου « Συναυλίες για νέους από 8 έως…108 ετών» που πραγματοποιούνται απογεύματα Κυριακής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η συναυλία που θα γίνει την Κυριακή 3 Μαΐου, στις 19.00, στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», προκαλεί την Ορχήστρα να φλερτάρει με την τζαζ, με σολίστ τον διάσημο Σουηδό τρομπονίστα Νιλς Λάντγκρεν, μαέστρο το Βλαδίμηρο Συμεωνίδη και συμμέτοχο τη Big Band του Δήμου Αθηναίων.

Κατανεμημένο σε τέσσερις ενότητες το πρόγραμμα της συναυλίας προβλέπει την ερμηνεία χαρακτηριστικών αποσπασμάτων από εμβληματικά έργα συμφωνικής τζαζ μόνον από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, δημοφιλέστατων τζαζ συνθέσεων με τη σύμπραξη του Νιλς Λάντγκρεν (ο οποίος συστήνεται και με την ιδιότητα του συνθέτη), σουηδικών παραδοσιακών μελωδιών ενορχηστρωμένων σε τζαζ ύφος με όλους τους συντελεστές επί σκηνής (Κ.Ο.Α., Νίλς Λάντγκρεν, Big Band του Δήμου Αθηναίων) και, τέλος, αμιγέστερων τζαζ ακουσμάτων από την Big Band, με σολίστ φυσικά τον Σουηδό τρομπονίστα.   

Η μουσική τζαζ, κατά πολλούς η σημαντικότερη μουσική ανακάλυψη του 20ου αιώνα, έντονα γεννήθηκε στους κόλπους των αφροαμερικανικών κοινοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν άργησε να εξαπλωθεί, με κύρια «όπλα» της το έντονο ρυθμικό στοιχείο και τον καταιγιστικό, αρμονικό και μελωδικό αυτοσχεδιασμό. Έτσι, μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ήχοι που ως τότε ήταν συνδεδεμένοι με τις μπάντες της Νέας Ορλεάνης, άρχισαν να κατακλύζουν την Αμερική και αργότερα την Ευρώπη.

Ήδη από τη δεκαετία του ’20 είχαν σημειωθεί και οι πρώτες απόπειρες να συμπορευθεί στην πράξη η «νέα» αυτή μουσική με τη λόγια, συμφωνική μουσική της Ευρώπης. Πρωτοπόρος σε αυτή την προσπάθεια, ο Αμερικανός συνθέτης, διευθυντής τζαζ μπάντας και βιολιστής Πωλ Γουάιτμαν (1890 – 1967) επεχείρησε -δεχόμενος πολλές επικρίσεις είναι η αλήθεια- μία ιδιότυπη σύζευξη της τζαζ με τη συμφωνική μουσική. Εμβληματικό έργο αυτής της συνύπαρξης τζαζ και συμφωνικής μουσικής ήταν η περίφημη Γαλάζια Ραψωδία του Τζορτζ Γκέρσουιν, που ακούστηκε για πρώτη φορά στις 12 Φεβρουαρίου 1924 στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο μίας συναυλίας με έργα ανάλογων αισθητικών προδιαγραφών, την οποία οργάνωσε ο Γουάιτμαν υπό τον τίτλο «Ένα πείραμα στη μοντέρνα μουσική».

Το «πείραμα» αυτό ήταν μάλλον επιτυχές και έκτοτε η λεγόμενη συμφωνική τζαζ ακολουθεί τον δικό της ιδιαίτερο δρόμο, ομολογουμένως με σημαντική απήχηση διεθνώς.

Με κλασικές σπουδές στο ενεργητικό του, αλλά πλέον διασημότητα στη Σουηδία (και όχι μόνον) στον χώρο της R&B, της funk και της jazz ο 59χρονος Λάντγκρεν πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης των ABBA, The Crusaders, Eddie Harris, Herbie Hancock κ.ά, συμπράττει με την Κ.Ο.Α. και τη τη Big Band του Δήμου Αθηναίων αποδεικνύοντας ότι η τζαζ ως μία «ανοιχτή» μουσική, ανοιχτή προφανώς και στον ήχο της συμφωνικής ορχήστρας, μπορεί να αποτελεί πάντα ένα πρώτης τάξεως εργαλείο για να αποδοθούν ποικίλες μουσικές συλλήψεις κατά τρόπο πληθωρικό και εξόχως απολαυστικό.

Το πρόγραμμα της βραδιάς με μία ματιά

Έργα για ορχήστρα
Leonard Bernstein: Εισαγωγή από το West Side Story
Nino Rota: Rumba (από τη μουσική της ταινίας La Strada)
Alexander Courage: Star Trek through the years

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και Νιλς Λάντγκρεν
Kurt Weill: Lost in the Stars (ενορχήστρωση: Vince Mendoza)
Cat Stevens: Moonshadow (ενορχήστρωση: Vince Mendoza)
Παραδοσιακό της Σουηδίας: Εμβατήριο από το Ελφντάλεν (ενορχήστρωση: Jörg Achim Keller)
Nils Landgren / Esbjörn Svensson: Cannonball (ενορχήστρωση: Jörg Achim Keller)
Nils Landgren: The Moon the Stars and You (ενορχήστρωση: Vince Mendoza)
Herbie Hancock: Stars in Your Eyes (ενορχήστρωση: Keller)
James Taylor: Don’t Let Me Be Lonely Tonight (ενορχήστρωση: Jörg Achim Keller)
Joe Sample / Will Jennings: One Day I’ll Fly Away (ενορχήστρωση: Vince Mendoza)
Kurt Weill: This Time Next Year (ενορχήστρωση: Jörg Achim Keller)
Leon Russell: This Masquerade (ενορχήστρωση: Jörg Achim Keller)
Joe Sample: Same Old Story (ενορχήστρωση: Vince Mendoza)

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Big Band και Νιλς Λάντγκρεν

Παραδοσιακό της Σουηδίας: Ω, Βέρμλαντ (ενορχήστρωση: Magnus Lindgren)
Παραδοσιακό της Σουηδίας: Όπως λάμπει το κρύσταλλο (ενορχήστρωση: Magnus Lindgren)
Παραδοσιακό της Σουηδίας: Ποιός αρμενίζει δίχως άνεμο; (ενορχήστρωση: Magnus Lindgren)

Big Band και Νιλς Λάντγκρεν

Redd Evans / Arthur Kent / Dave Mann: Don't go to strangers
Sting: Fragile
Joe Zawinul: Mercy, Mercy, Mercy
Nat Adderley: Walk tall
Herbie Hancock: Jessica (ενορχήστρωση: Vince Mendoza)

Σολίστ: Νιλς Λάντγκρεν, τρομπόνι

Συμμετέχει: Big Band του Δήμου Αθηναίων

Μουσική διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική με ταμπεραμέντο από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
25.01.2017 13:49
«Μουσική με ταμπεραμέντο» είναι ο εύγλωττος τίτλος της συναυλίας που δίνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (20.30) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, υπό τη μουσική διεύθυνση του διακεκριμένου-για τις ερμηνείες καθώς και για την πλούσια δισκογραφία του- Γερμανού αρχιμουσικού Φρανκ Μπέερμαν (και όχι του Τζανκάρλο Αντρέττα που για προσωπικούς λόγους ανέβαλε την παρουσία του στο πόντιουμ της Ορχήστρας).
Έργα των Μπραμς και Έλγκαρ από την Κρατική Ορχήστρα στο Μέγαρο
17.01.2017 17:02
Στην πρώτη της συμφωνική συναυλία για το 2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.
Η 9η του Μπετόβεν από την Συμφωνική Ορχήστρα και Χορδωδία Δήμου Αθηναίων στο Μέγαρο
27.12.2016 16:41
Την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017 στις 8.30μ.μ. η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων γιορτάζουν την καινούρια Χρονιά με την Ενάτη Συμφωνία του Μπετόβεν, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αίθουσα “Χρήστος Λαμπράκης”, με τη συμμετοχή 200 εθελοντών χορωδών.
Από την κλασική στην τζαζ: Πιανόραμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
29.03.2016 17:17
Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών μας προσκαλεί στο φετινό Πιανόραμα σε δύο ειδικές συναυλίες, οι οποίες θα μας ταξιδέψουν από την κλασική στην τζαζ μουσική.
Αμερικανική βεντάλια: συναυλία από την ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
28.03.2016 10:33
Έντονοι χορευτικοί ρυθμοί, τζαζ αρμονίες και γνωστές, αισθαντικές μελωδίες συνθετών του 20ου αιώνα από την αμερικανική ήπειρο, κυριαρχούν στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών την Παρασκευή 1η Απριλίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής, υπό τη μουσική διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη και με σολίστ έναν λαμπρό εκπρόσωπο της νέας γενιάς πιανιστών, τον 27χρονο Αλέξανδρο Σαρακενίδη.